O noua materie - Educatia pentru Mediu
"Ministerul Educatiei in colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor elaboreaza o strategie privind educatia pentru mediu pana la data de 31 decembrie 2021. Strategia va fi transpusa in planurile-cadru de invatamant primar si gimnazial incepand cu anul scolar 2022-2023", prevede proiectul de lege.
Astfel, articolul 68 din Legea educatiei se modifica, adaugandu-se competentele de mediu la programa de studiu:
"1) Curriculumul national pentru invatamantul primar si gimnazial se axeaza pe 8 domenii de competente-cheie care determina profilul de formare a elevului: (...) e) competente sociale, civice si de mediu"
"Planurile-cadru pot fi modificate doar in urma unor studii realizare de specialiştii in domeniu, care sa fie inglobate intr-o strategie privind educatia pentru mediu. Aceasta strategie trebuie sa arate care sunt beneficiile noii materii, ce trebuie sa invete elevii, cum pot fi formate cadrele didactice şi ce competente trebuie sa aiba fiecare elev la finalizarea acestor cursuri", este mentionat in expunerea de motive.
"Invatamantul primar este locul potrivit pentru a introduce educatie de mediu, intrucat la aceasta varsta copiii percep mediul mai mult instinctiv, natural, urmand ca in celelalte cicluri scolare sa compartimenteze informatiile pe teme, sa identifice probleme si solutii", mai este precizat in document.
Deocamdata, proiectul se afla in dezbatere publica la Camera Deputatilor. Acesta mai trebuie sa treaca de Senat, sa fie promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial pentru ca prevederile sale sa fie aplicate.