Propunerea legislativa, semnata de deputati si senatori PSD, modifica si completeaza Legea 194/2011 privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decat cele prevazute de acte normative in vigoare, respectiv Legea 143/ 2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.
In acest sens, se propune aplicarea unor masuri educative neprivative de libertate, potrivit art. 114 al. 1 si art, 115 al.1 din Codul Penal, pentru minorii cu varsta intre 14 si 18 ani care savarsesc PENTRU PRIMA DATA infractiuni de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere in vanzare, vanzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumparare, detinere ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept.
Pentru minorii care savarsesc IN MOD REPETAT aceste infractiuni se aplica art. 114, alin (2) Cod Penal si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 1 an sau cu amenda.
Aceleasi pedepse se aplica minorilor si in cazul infractiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, cumparare sau detinere de droguri de risc pentru consum propriu, fara drept.
Proiectul mai prevede si modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, in sensul actualizarii listei cu substantele psihoactive la fiecare 3 luni.
Prin proiectul de lege sunt introduse si doua noi definitii, astfel:
"- substanta psihoactiva noua - o substanta in forma pura sau intr-un preparat, care nu face obiectul Conventiei unice a Organizatiei Natiunilor Unite asupra stupefiantelor din 1961, astfel cum a fost modificata prin Protocolul din 1972, si nici al Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite asupra substantelor psihotrope din 1971, dar poate prezenta riscuri pentru sanatate sau pentru societate similare cu cele prezentate de substantele cuprinse in conventiile mentionate;
- preparat - un amestec care contine una sau mai multe noi substante psihoactive".
Totodata, articolul 8 din Legea nr. 143 din 26 iulie 2000 se modifica, cu urmatorul cuprins:
ART. 8
„Furnizarea, in vederea consumului, de inhalanti chimici toxici unui minor se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani.”
"Desi comertul nu mai este nici pe departe legal, etnobotanicele continua sa circule masiv pe piata neagra, iar gruparile mari impotriva carora s-a actionat au fost inlocuite de alti dealeri, care nu tin cont de riscurile penale, avand in vedere sumele mari de bani pe care le castiga. Modificarile legislative realizate pana in prezent nu au dus, din pacate, la stoparea comertului cu aceste droguri, ci doar la o reorientare a dealerilor, de gasirea de noi metode de a continua afacerea", sustin initiatorii proiectului de lege.
Potrivit sursei citate, "daca nu se intervine din punct de vedere legislativ cu actiuni de constientizare, preventie, sanctionare si pedepsire cu inchisoarea inclusiv a consumului propriu sau pentru alte persoane a produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive, atunci va prolifera in continuare traficul si consumul substantelor denumite generic etnobotanice".
Potrivit statisticilor, 14% dintre elevi si studenti au declarat in 2019 ca au consumat droguri cel putin o data in viata, 10% dintre elevi si studenti au spus ca au consumat droguri cel putin o data in ultimul an, iar 7% dintre elevi si studenti au sustinut ca au consumat droguri cel putin o data in ultima luna.
Proiectul de lege va intra in dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputatilor, care este for decizional.