Actul normativ aduce modificari in ceea ce priveste organizarea, structura si functionarea Autoritatii Nationale pentru Calificari, astfel incat sa se asigure un cadru de organizare coerent si eficient pentru punerea in aplicare a atributiilor stabilite prin prevederile Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 si Legii invatamantului superior nr. 199/2023.
Conform documentului, una dintre noile atributii ale ANC va fi de acreditare a Centrului National pentru Formare si Dezvoltarea in Cariera Didactica si de autorizare/acreditare a Centrelor pentru Cariera Didactica. Potrivit Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 se infiinteaza Centrul National pentru Formare si Dezvoltarea in Cariera Didactica, denumit in continuare CNFDCD si se reorganizeaza CCD-urile care se autorizeaza/acrediteaza de ANC, in calitate de furnizori de formare continua.
Pentru punerea in aplicare a prevederilor de mai sus si pentru asigurarea calitatii in acest domeniu va fi necesar sa se elaboreze metodologii /proceduri de acreditare a Centrului National pentru Formare si Dezvoltarea in Cariera Didactica si de autorizare/acreditare a Centrelor pentru Cariera Didactica (in numar de 42 la nivel national), autorizarea/acreditarea CCD-urilor in calitate de furnizori de formare continua si centre de evaluare a competentelor pentru cadrele didactice, de catre ANC precum si monitorizarea si controlul lor si a CNFDCD.
Astfel, va fi necesar sa se organizeze un compartiment dedicat special acestui scop, responsabil de evaluarea periodica, monitorizarea, indrumarea acestora de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari, in calitate de furnizori de formare continua.
Conform Legii invatamantului superior nr.199/2023, art.196 (1) lit f), h), i) Autoritatea Nationala pentru Calificari coordoneaza si controleaza la nivel national elaborarea, validarea, aprobarea si gestionarea standardelor ocupationale si de calificare in baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului educatiei si al ministrului muncii si solidaritatii sociale; aproba, in urma validarii de catre comitetele sectoriale, standardele ocupationale si de calificare; implementeaza, gestioneaza si actualizeaza Registrul national al standardelor, ce cuprinde standardele ocupationale, de calificare si standardele de pregatire profesionala;
Astfel, in acord cu noile reglementari, Autoritatea Nationala pentru Calificari va asigura elaborarea cadrului legislativ referitor la elaborarea standardelor de calificare, coordonarea procesului de elaborare a standardelor de calificare si participare impreuna cu reprezentantii comitetelor sectoriale la scrierea acestora.
Gestionarea conforma si transparenta a standardelor ocupationale si a standardelor de calificare, aprobate conform normelor in vigoare, se va realiza prin inregistrarea acestora in Registrul National al Standardelor, actualizat si administrat prin structura de specialitate a ANC. Indeplinirea optima a acestor noi atributii presupune implicarea suplimentara de resurse umane cu pregatire si experienta in domeniul educatiei si formarii profesionale.
Totodata, avand in vedere ca Romania este participanta in cadrul proiectului pilot “European Digital Skills Certificate”, Autoritatea Nationala pentru Calificari va realiza un centru de evaluare pilot care va oferi oportunitatea oricarui cetatean sa se evalueze si sa obtina certificatul digital pentru competente digitale.
Procesul de evaluare va fi un proces simplu, deschis oricarui cetatean si se va desfasura respectand normele de asigurare a calitatii. Astfel, pentru realizarea acestei sarcini este se va organizarea un compartiment de evaluare a competentelor digitale.
Autoritatea Nationala pentru Calificari: organizare, structura, functionare (proiect)