Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat ca a decis sa clarifice situatia liceelor tehnologice dupa numeroasele observatii primite pe aceasta tema, in perioada consultarilor pe proiectele Legilor Educatiei.
"In primul rand, am primit in jur de 470 de emailuri in perioada anuntata, deci pana pe 7 martie. In ceea ce priveste Legea invatamantului preuniversitar, au fost aduse niste clarificari legislative ca urmare a observatiilor primite. (...) Am clarificat faptul ca liceele tehnologice vor fi exceptate de la asumarea aceea cu doua treimi a numarului de clase, asumarea filierei, acestea putand ingloba multiple filiere, tocmai avand la baza observatiile primite ca multe astfel de licee sunt situate in zone care nu au alternative de alte licee. Si atunci este bine sa pastram aceasta optiune pentru familii si pentru tineri", a spus Ligia Deca.
Extras din Legea invatamantului preuniversitar, Sectiunea 4 - Invatamantul liceal
Sectiunea 4 - Invatamantul liceal
Art. 33
(1) Invatamantul liceal se organizeaza in licee teoretice, licee vocationale si licee tehnologice si cuprinde clasele a IX-a - a XII-a pentru invatamantul cu frecventa si clasele a IX-a – a XIII-a pentru invatamantul cu frecventa seral si invatamantul cu frecventa redusa.
(2) In cadrul invatamantului liceal, functioneaza trei filiere distincte:
a) filiera teoretica, cu profilurile umanist si real;
b) filiera vocationala, cu profilurile militar, teologic, sportiv, artistic si pedagogic;
c) filiera tehnologica, cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale si protectia mediului.
(3) Unitatile de invatamant liceal care se incadreaza in prevederile alin. (2) lit. a) si b) functioneaza cu respectarea principiului asumarii filierei, in sensul de a scolariza minimum 2/3 dintre elevi corespunzator filierei specifice unitatii inclusiv in structurile arondate. Ministerul Educatiei stabileste criteriile de incadrare a unei unitati de invatamant liceal intr-una dintre cele trei filiere teoretica, vocationala sau tehnologica, prin metodologie aprobata prin ordin al ministrului educatiei.
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), cu aprobarea Ministerului Educatiei, pentru situatii justificate, unitatile de invatamant liceal pot scolariza mai putin de 2/3 dintre elevi corespunzator filierei specifice unitatii.
(5) Unitatile de invatamant liceal tehnologic sunt exceptate de la principiul asumarii filierei de la alin.(3).
(6) Filiera tehnologica si filiera vocationala au o orientare practica si activitatile de predare/invatare/evaluare se pot derula, partial, la potentiali angajatori sau institutii relevante, cu care unitatile de invatamant au incheiate contracte de pregatire practica. In cadrul acestor filiere, se organizeaza programe menite sa dezvolte competentele necesare integrarii profesionale ulterioare.