Initiatorii spun ca scopul acestui demers legislativ vine in intampinarea provocarilor actuale cu care se confrunta parintii si elevii.
Mai mult, Legea 272/2004 prevede deja atribuirea responsabilitatii informarii si autoritatilor administratiei publice locale, precum si oricaror alte institutii publice sau private cu atributii in domeniul educatiei de a derula in unitatile scolare, cel putin o data pe semestru, programe de educatie pentru viata, inclusiv
educatie sexuala pentru copii. Parlamentarii care au initiat proiectul de lege amintit sustin, insa, ca in scoli nu se tine cont de aceasta lege.
Mai exact, potrivit Legii 272/2004, copilul are dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge, iar statul, prin organele sale administrative, are obligatia corelativa de a derula in unitatile scolare programe de educatie pentru sanatate, inclusiv educatie sexuala pentru elevi, in vederea prevenirii contactarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor.
Educatie pentru viata, cel putin o data pe semestru
Parlamentarii spun ca misiunea si viziunea scolii romanesti este de a asigura elevilor un climat propice pentru dezvoltarea capacitatilor psiho-emotionale, a competentelor sociale si interpersonale.
Alesii atrag atentia asupra datelor statisticile alarmante cu privire la starea de sanatate precara a populatiei Romaniei: numarul extrem de mare al avorturilor din Romania: 480 de avorturi la 1.000 de sarcini; 10,6% dintre tinerele cu varsta sub 20 de ani au sarcini nedorite; 12.073 de gravide cu varste intre 15 si 19 ani, dintre care 547 au ales sa intrerupa sarcina.
Parlamentarii mai sustin ca, in ultimii 27 de ani, lipsa unei reforme educationale de fond si incapacitatea conturarii unor programe axate pe nevoile actuale ale elevilor au scos la iveala nenumarate situatii ingrijoratoare cu privire la incapacitatea tinerilor de a constientiza pericolele la care sunt expusi si de a combate gradul extrem de ridicat al morbiditatii si mortalitatii prin asumarea unui comportament alimentar responsabil, fundamentat inca de la cele mai mici varste.
Initiatorii proiectului de lege sustin ca educatia pentru sanatate in scoli trebuie sa fie obligatorie. in cadrul acestui proiect educational, scolile vor fi obligate sa informeze parintii ca elevii vor invata despre contraceptive si proceduri biologice, dar si despre emotii si aspectele unei relatii. Acestia mai spun ca tari precum Suedia, Portugalia, Polonia, Danemarca, Germania, Cipru si Slovacia au constientizat inca din anii ’70 importanta prioritizarii si implementarii acestei materii in sistemele lor de educatie. Ei dau exemplul Germaniei, unde educatia pentru sanatate este vazuta ca un instrument eficient pentru a evita sarcinile nedorite.
Proiectul vine la cateva luni de la respingerea definitiva in Legislativ a "Legii inocentei”. Mai exact, in 2016 a fost initiat un proiect de lege care prevedea pedeapsa cu inchisoarea pana la doi ani pentru profesorii care dau orice fel de informatii de educatie sexuala elevilor, fara acordul scris al parintilor. Initiativa a trecut tacit de Senat, dar in luna mai a acestui an a fost respinsa de Camera Deputatilor si a iesit definitiv din procedura legislativa.
Acum, parlamentarii pledeaza pentru nevoia educatiei sexuale in scoli. Momentan, proiectul legislativ a fost trimis pentru punct de vedere la Guvern.
Popescu 07 Mar. 2019 10:32:04
alesilor va rugam sa nu mai propuneti aceasta mizerie de ,, educatie sexuala;" in scoli. pt desalesilor va rugam sa nu mai propuneti aceasta mizerie de ,, educatie sexuala;" in scolicoperirea sexului vor avea timp dupa liceu sau mai tarziu..daca suferiti de sex e problema voastra.dar daca propuneti acest proiect de violare a copilariei sa stiti ca vom.retrag copii de la scoala si ii facem fiinte vii de care voi nu mai aveti drept asupra lor ca un cnp. voi trebuie sa va spuneti dorintei poporului ,nu sa faceti legi de capul vostru ca asa v i se comanda din afara ca ,stim foarte bine ce a rezultat dupa aceasta ,, "minunata educatie sexuala" ...cum deodata au aparut gay.lezbiene..trans..si alte dracii.inainte de a propune ceva in parlament cereti si acordul oamenilor
Andreea Nicolescu 12 Dec. 2018 12:01:26
Iata beneficiile introducerii "educatiei sexuale" in scoli in UK:"In UK ?educatia sexuala? s-a transformat si s-a desfigurat. Programele TV care se adreseaza copiilor cu varste de trei ani promoveaza ?fluiditatea genului?, ca un factor de favorizare a gandirii si individualitatii.
In acelasi timp ministerul refuza dreptul parintilor ingrijorati sa-si retraga copii din scoala clasele primare.
Intre timp ?educatori externi? ii invata pe copii pozitii sexuale, satisfactia prin pornografie si cum sa se masturbeze.
Preocuparile legate de promiscuitatea acestor informatii si practice sunt luate in deradere ca fiind ?de moda veche?.
https://www.spectator.com.au/2017/09/whats-changed-in-britain-since-same-sex-marriage/?fbclid=IwAR2mmPvRb9tkPFwL7K25BB-97ZbOoO3i2S30vnIaMRojk_li1tT3VwFFkFc