Conform
proiectului, disciplina "Educatie si cultura media" va fi obligatorie, cu notiuni de baza in clasa a VI-a, o ora pe saptamana si notiuni mai aprofundate in clasa a IX-a, tot o ora pe saptamana.
Aceasta ar urma sa fie predata de profesorii de Limba romana, Istorie, Cultura civica sau Filosofie, prevede propunerea legislativa.
Art. 6 – Materia propusa prin prezenta lege va include obligatoriu predarea teoriilor comunicarii, formarea unui mecanism critic si analitic de receptionare a stirilor, identificarea manipularilor informatiei in beneficiul unor interese extremist sau antidemocratice, filtrarea unor informatii care au ca scop final ingradirea si amenintarea unor drepturi fundamentale, identificarea unor stiri false.
"Actuala initiativa legislativa propune introducerea disciplinei ‘Educatie si cultura media’ ca disciplina obligatorie de studiu pentru elevii claselor a VI-a (notiuni media de baza) si a IX-a (elemente mai complexe)", este mentionat in document.
"Ministerul Educatiei va pregati un plan-cadru prin care sa asigure, in fiecare an, cursuri de pregatire pentru profesorii din unitatile de invatamant gimnazial si liceal care predau ore de limba romana, istorie, cultura civica sau filosofie pentru a preda disciplina ‘Educatie si cultura media’ , dar si pentru ca absolventii facultatilor din domeniul comunicarii si mass-media, care au urmat modulul psihopedagogic, sa poata preda disciplina", se arata in expunerea de motive.
Initiatorul proiectului de lege sustine ca dezvoltarea fenomenului ‘fake news’ genereaza o criza pentru societatea contemporana si ameninta inclusiv buna functionare a democratiilor liberale, de aceea este important ca elevii sa invete sa combata acest fenomen.
"Dezvoltarea unor abilitati media si a unei capacitati de a judeca critic, in mod independent, informatiile primite, nu constituie un element educational de specialitate, dedicat doar celor interesati de stiintele comunicarii sau de stiintele sociale, ci o provocare de baza pentru fiecare tanar", se mai mentioneaza in expunerea de motive a proiectului legislativ.
Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, in conditiile in care termenul de dezbatere a fost depasit. Acesta mai trebuie sa treaca de Camera Deputatilor, care este forul decizional. Daca va fi adoptata, legea va intra in vigoare la 2 ani dupa adoptarea, timp in care ministerul educatiei trebuie sa se organizeze cu cadrele didactice, manualele si planurile noii discipline de invatamant.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Mihaela Mocanu 11 Iul. 2019 22:49:15
Nu e rău, in condițiile in care ii mai eliberează pe elevi de alte ore care se vor a fi ,,relaxante,, ; in realitate - nu sunt. Ba chiar au note mici la aceste materii, ptr ca profesorul are și el o Programa și un criteriu de notare, fiind nevoit sa-i notezeca atare. Așadar, cate ore sta un copil la scoala, cate ore sta la masa de teme, cate minute ii ajung ptr activitățile lui extrașcolare, și nu ptr activitățile extrașcolare propuse de scoala?!? Mult și prost- aici suntem in grafic.Vorbesc din perspectiva unui parinte - și sincer, ami place cum suna materia, dar mai eliminați din cele existente. Adaptați anvățămantul la ce nevoi are societate in prezent și dacă se poate, in cel puțin 5 ani.