ī¢¶

Dezbatere publica: proiect de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011

De Ion Andreea
la 11 Feb. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dezbatere publica: proiect de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale nr. 1/201111Feb.2016

Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale.

Modificarile si completarile vizeaza reglementarea cadrului legislativ privind desfasurarea si finalizarea studiilor doctorale.
 
Documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului Educatiei, iar sugestiile si propunerile celor interesati sunt asteptate la adresa de email dezbateripublice@gov.edu.ro.
 
 In prezent, Legea educatiei nationale nr. 1/2011, (denumita in continuare LEN) contine prevederi care reglementeaza circuitul educational la nivel de studii de doctorat, insa prevederile referitoare la retragerea diplomei si a titlului de doctor, care initial au fost reglementate prin Legea nr. 206/2004 cu modificarile si completarile ulterioare au fost abrogate prin Ordonatanta nr. 2/2016 pentru modificarea Legii nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare.

Activitatile realizate pe perioada studiilor de doctorat sunt activitati stiintifice, si totodata sunt etape din activitatea educationala, activitate ce se finalizeaza cu o diploma.

Titlul de doctor se atribuie prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, dupa validarea tezei de doctorat de catre CNATDCU.

Luand in considerare faptul ca neadoptarea acestor masuri imediate si a reglementarilor lor pentru implementare, prin ordonanta de urgenta, ar genera disfunctionalitati majore cu efecte negative asupra bunei desfasurari a sistemului national de invatamant, dar si asupra categoriilor de beneficiari,
intrucat invatamantul constituie prioritate nationala,
deoarece toate aceste elemente vizeaza interesul public si constituie situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta:

Articol unic.
Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa articolul 145 se introduce un nou articol, articolul 145^1, cu urmatorul cuprins:

„Art. 145^1 Prin exceptie de la art 145, contestatiile referitoare la finalizarea studiilor doctorale se solutioneaza conform prevederilor codului studiilor universitare de doctorat”.

2. La articolul 168, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 168 (1) Teza de doctorat se elaboreaza, se evalueaza si se sustine public conform cerintelor stabilite de universitati, respectiv Academia Romana, prin regulamentul de organizare si desfasurare a programelor de studii universitare de doctorat si in concordanta cu reglementarile prevazute in codul studiilor universitare de doctorat.”

3. La articolul 168, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (1^1) si (1^2), cu urmatorul cuprins:
„ (1^1) Titlul de doctor se acorda de catre institutia organizatoare de doctorat prin dispozitia rectorului sau, dupa caz, a presedintelui Academiei Romane, dupa primirea notificarii din partea CNATDCU care atesta respectarea cerintelor procedurale de acordare a titlului de doctor.”
(1^2) Dupa acordarea titlului de doctor, institutia organizatoare de doctorat elibereaza diploma de doctor.”

4. La articolul 168, alineatul (2) se abroga.
5. La articolul 168, alineatul (3) se abroga.
6. La articolul 168, alineatul (4) se abroga.
7. La articolul 168, alineatul (5) se abroga.
8. La articolul 168, alineatul (6) se abroga.
9. La articolul 168, alineatul (7) se abroga.
10. La articolul 168, alineatul (8) se abroga.

11. La articolul 168, dupa alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (9^1), cu urmatorul cuprins:
„(9^1) Conditiile si etapele in care teza de doctorat devine document public sunt stabilite prin codul studiilor universitare de doctorat.”
12. La articolul 168, dupa alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (10), cu urmatorul cuprins:
„(10) Sesizarile cu privire la nereguli in acordarea titlului de doctor sunt analizate de comisia de etica a institutiilor de invatamant superior/Academiei Romane, sau, dupa caz, de catre CNATDCU, conform reglementarilor din codul studiilor universitare de doctorat. Hotararile acestora avizate juridic reprezinta aviz conform pentru decizia rectorului sau, dupa caz, a presedinteluiAcademiei Romane.”
13. La articolul 170, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”(1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:
a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor acordat prin ordin al ministrului educatiei;
c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti-doctoranzi.
14. La articolul 170, dupa alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5), (6) si (7), cu urmatorul cuprins:
„(5) In cazul nerespectarii criteriilor de etica si deontologie profesionala, titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau, dupa caz, a presedintelui Academiei Romane, pe baza raportului comisiei de etica a institutiei de invatamant superior/Academiei Romane, sau dupa caz, a raportului CNATDCU.
(6) Pentru titlurile de doctor obtinute prin ordin al ministrului educatiei, in baza deciziei de retragere a titlului, semnata de catre rector sau, dupa caz, de presedintele Academiei Romane, cu avizul conform CNATDCU, ministrul educatiei nationale si cercetarii stiintifice emite ordinul de retragere a titlului de doctor;
(7) Din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului, diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice.”
15. La alineatul (1) al articolului 219 dupa litera e) se adauga trei noi litere, literele f), g) si h) cu urmatorul cuprins:
„f) verifica respectarea cerintelor procedurale de acordare a titlului de doctor;
g) analizeaza si decide asupra sesizarilor si contestatiilor referitoare la procesul de acordare sau retragere a titlului de doctor conform reglementarilor din codul studiilor universitare de doctorat;
h) realizeaza monitorizarea scolilor doctorale din Romania, conform reglementarilor legale.”
16. Literele c) si d) ale articolului 324 se abroga.

PRIM-MINISTRU,
Dacian Julien CIOLOS

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ce NOUTATI sunt la Evaluarea Nationala?


Atentie la modificarile de la Evaluarea Nationala pentru clasa a II-a, a IV-a, a VI-a sau in clasa a VIII-a!

Important: Notele, Evaluarea Nationala, Mediile si Testele NU vor disparea

TREBUIE sa ii ajutam. Este obligatia noastra. Culegerile de Teste la Limba Romana si Matematica vin in ajutorul celor mici.

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

legea educatiei modificari legea educatiei doctorat retragere titlu doctorat


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//