De indemnizatia de instalare pot beneficia si cadrele didactice. Indemnizatia este echivalenta cu un salariu de baza corespunzator functiei, gradului sau treptei profesionale in care urmeaza a fi incadrat angajatul respectiv. In cazul medicilor si farmacistilor, indemnizatia de instalare se acorda, dupa terminarea stagiaturii sau a internatului, de unitatea sanitara unde s-au incadrat prin concurs.
Indemnizatia de instalare poate fi echivalenta cu doua salarii de baza pentru acele localitati unde atragerea specialistilor se face cu mare greutate, stabilite de ministere si celelalte institutii centrale si locale ale administratiei publice si avizate de Ministerul Finantelor.
Persoanele care au beneficiat de indemnizatia de instalare si care ulterior au demisionat sau li s-a desfacut contractul de munca din motive imputabile lor inainte de implinirea unui an de la instalare vor restitui, in conditiile legii, indemnizatia primita, calculata proportional cu perioada ramasa pana la expirarea termenului de un an.
Indemnizatiile de instalare care se acorda o singura data, la incadrarea intr-o unitate situata intr-o alta localitate decat cea de domiciliu, in primul an de activitate dupa absolvirea studiilor, nu sunt incluse in veniturile salariale, conform art. 55 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal.
Atentie! In 2015, personalul didactic nu beneficiaza de indemnizatia de instalare.
Detalii aici >>