Proiectul legislativ prevede ca personalul din invatamant ar putea sa fie investit cu exercitiul autoritatii publice in timpul indeplinirii atributiilor de serviciu, pentru cresterea respectului copiilor si parintilor fata de aceasta categorie sociala. Pe langa modificarea de statut, initiatorii propun majorarea sanctiunilor impotriva celor care supun cadrele didactice la agresiuni de orice fel, cele mai multe dintre acestea cu o treime din pedepsele actuale.
Proiectul a fost inregistrat la sfarsitul anului trecut la Senat si intra in dezbateri la Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera sesizata, urmand ca in martie sa fie solicitat punct de vedere de la Guvern.
Aceasta initiativa legislativa este sustinuta, potrivit initiatorilor, de studiile facute la cererea Ministerului Educatiei, studii care arata ca in anii trecuti, peste 70.000 de profesori sau educatori au fost jigniti, amenintati sau loviti de elevi sau parinti, din numarul total al cadrelor didactice intervievate, de 586.000.
Potrivit expunerii de motive, un proces de educatie de calitate nu se poate desfasura decat intr-un mediu de respect reciproc intre corpul profesoral si beneficiarii educatiei.
"Este obligatorie sensibilizarea societatii in ansamblul ei cu privire la necesitatea de a transforma sistemul de invatamant, prin consolidarea autoritatii cadrului didactic, pentru a se evita esecul scolar, abandonul, cat si pentru imbunatatirea calitatii educatiei, astfel incat scoala sa asigure formarea unor tineri calificati in raport cu cerintele in continua schimbare pe piata fortei de munca", transmit parlamentarii.
Potrivit propunerii legislative, personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar beneficiaza, in exercitarea atributiilor specific functiei, de toate drepturile, indatoririle si protectia acordate similar functiilor de autoritate publica.
Astfel, se modifica si limitele speciale ale pedepselor prevazute pentru infractiunile la adresa cadrelor didactice, majorandu-se cu o treime in cazul: amenintarilor, lovirilor si altor violente, vatamarilor corporale si altor loviri, omorurilor, dar si in cazul actiunilor de intimidare sau razbunare, comise atat asupra cadrelor didactice, cat si a membrilor familiilor acestora.
Sursa:
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant
Emiliu Encia 21 Mar. 2016 20:51:48
Pai stimata doamna,faptele de violenta verbala si fizica ale odraslelor ''BINE'' educate de unii parinti nu va ingrozesc? Oricum, un cadru didactic raspunde pentru faptele sale.Nu credeti ca e timpul sa raspunda si un elev in tandem cu parintele sau?Emilia Enciu 14 Mar. 2016 12:44:55
Din experienta mea ca parinte si a altor parinti, unii profesori sunt abuzivi la dresa elevilor si parintilor. Drept urmare, ma ingrozeste faptul ca, daca aceasta lege va fi aprobata, probabilitatea abuzurilor va creste exponential. Profesorii dedicati sunt iubiti de parinti, nu cred ca este nevoie sa devina autoritati oficiale.