Mai multi parlamentari propun modificarea Legii educatiei cu prevederi referitoare la comportamentele de bullying, mentionandu-se ca anteprescolarii, prescolarii, elevii si cadrele didactice vor beneficia de consiliere psihologica gratuita si vor fi protejati in spatiul scolilor de autoritatile responsabile cu ordinea publica.
Propunerea legislativa de modificare a Legii educatiei nationale a fost depusa la Camera Deputatilor.
"In unitatile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale sunt interzise activitatile care incalca normele de moralitate si orice alte activitati si comportamente care pot pune in pericol sanatatea si integritatea fizica sau psihica a copiilor si tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar sau nedidactic, inclusiv comportamentele generatoare de bullying, oricare ar fi forma acestuia, precum si activitatile de natura politica si prozelitismul religios", prevede proiectul.
Anteprescolarii, prescolarii si elevii din unitatile scolare de stat si particulare acreditate beneficiaza de consiliere psihologica gratuita, in cabinetele medicale si psihologice scolare ori in unitati medicale de stat, la recomandarea specialistului, psiholog scolar sau medic de medicina scolara, elaborata in urma evaluarii solicitate de consiliul de administratie.
"Cheltuielile aferente garantarii sigurantei copiilor si tinerilor in unitatile de invatamant se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Cadrele didactice, anteprescolarii, prescolarii si elevii sunt protejati in spatiul unitatii de invatamant de autoritatile responsabile cu ordinea publica.
Protectia se asigura impotriva persoanei sau grupului de persoane care aduc atingere demnitatii umane si profesionale a cadrelor didactice ori care le impiedica in exercitarea drepturilor si obligatiilor lor: protectia se asigura, de asemenea, pentru desfasurarea in conditii normale a procesului educativ. Protectia este solicitata de persoana autorizata conform regulamentului cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preunivesitar", se mai arata in proiect.
Bullying - jigniri, insulte, porecle sau sarcasm
Proiectul mai stabileste definitia bullying-ului - o forma de manifestare a violentei si se defineste ca un comportament abuziv, realizat in mod repetat cu intentie directa sau indirecta, conducand la prejudicierea fizica si /sau psihica a victimei prin ranire, persecutie, intimidare sau prin alte fapte, manifestandu-se prin mai multe forme - verbal, emotional, relational si fizic - atat in mediul fizic cat si in cel virtual. Initiatorii precizeaza, in expunerea de motive, ca "datele statistice disponibile in Romania descriu o realitate in care incidenta comportamentelor incluse in definitia bullying-ului este semnificativa, atat in spatiul unitatilor scolare, cat si in afara acestuia, inclusiv in mediul online".