Amendamentele la Legea Educatiei: Admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, BAC la Religie si reintroducerea exmatricularii

De Portal Invatamant
la 27 Apr. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amendamentele la Legea Educatiei: Admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, BAC la Religie si reintroducerea exmatricularii27Apr.2023

Deputatii din Comisia de invatamant au votat un amendament potrivit caruia admiterea la liceu se poate face prin examen separat de Evaluarea Nationala, insa doar pentru 50% dintre locuri, fata de 60%, cat erau propuse in forma initiala.

Dezbaterile pe proiectul Legii invatamantului preuniversitar s-au incheiat, miercuri, in Comisia de invatamant din Camera Deputatilor. Proiectul de lege a fost aprobat integral, cu modificari, si urmeaza sa fie trimis pentru dezbateri la Senat, care este si for decizional.
 

10 modificari importante aduse proiectului de Lege pentru invatamantul preuniversitar

 

Admitere la liceu, separata de Evaluarea Nationala, pentru 50% dintre locuri

 
Deputatii din Comisia pentru invatamant au decis ca unitatile de invatamant liceal pot sa organizeze clase de excelenta pentru anumite specializari, pentru maximum 50% din numarul total de clase a IX-a aprobat in planul de scolarizare. Admiterea elevilor in aceste clase se face pe baza unor probe de verificare a cunostintelor conform unei metodologii aprobate de Ministerul Educatiei si a rezultatelor obtinute la examenul de evaluare nationala.

Probele de verificare au loc inainte de desfasurarea examenului de evaluare nationala si sunt notate cu calificativele "admis" / "respins".
 
Un procent de 10% dintre locuri sunt ocupate prioritar pe baza rezultatelor obtinute la evaluarea nationala si conform optiunilor exprimate, prin repartitie computerizata, de catre elevi cu dizabilitati si/sau CES si de catre elevi de etnie roma, prevede un alt amendament adoptat prin consensul grupurilor parlamentare cu Ministerul Educatiei.
 

Bacalaureat la Religie

 
Un alt amendament adoptat prevede ca examenul national de Bacalaureat consta in sustinerea probelor scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializarii si sunt desfasurate dupa cum urmeaza: 
- pentru profilul umanist, specializarea stiinte sociale, din filiera teoretica, doua probe scrise, dintre care o proba obligatorie la Istorie si o proba la o disciplina relevanta pentru profilul umanist, la alegere intre Geografie si stiinte socio-umane, si anume: Logica, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie. 
- pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretica - doua probe scrise, dintre care o proba obligatorie, la Limba si literatura unei limbi de circulatie internationala si o proba la o disciplina relevanta pentru profilul umanist, la alegere intre: Istorie, Geografie sau stiinte socio-umane, intre care: Logica, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie. Detalii AICI<<
 
Inscrierea elevului pentru a frecventa orele de Religie se face prin cererea scrisa a elevului major sau a parintilor/reprezentantului legal, pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa. In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie.

In mod similar, se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina. Elevului care nu frecventeaza orele de religie i se va asigura prezenta in unitatea de invatamant pe durata derularii cursurilor", prevede un alt amendament adoptat de comisie.
 
Potrivit unui alt amendament, disciplina Religie poate fi predata numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, si avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, in conformitate cu metodologia aprobata prin ordin al ministrului Educatiei. In conformitate cu metodologia, Ministerul Educatiei incheie protocoale de colaborare cu cultele religioase recunoscute oficial de stat, scrie Agerpres.
 

Interzicerea propagandei de natura ideologica in scoli

 
Deputatii au mai decis ca in unitatile de invatamant preuniversitar si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale, precum si in cadrul activitatilor desfasurate in mediul online de unitatile de invatamant preuniversitar sunt interzise discriminarile pe criteriile mentinute in OUG 137/2000, cu exceptia masurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestarile si propaganda de natura politica si ideologica, precum si prozelitismul religios.
 

Discipline scolare modulare

 
Printre amendamentele adoptate miercuri se mai afla unul apartinand USR, conform caruia disciplina scolara modulara reprezinta disciplina scolara al carei studiu se poate desfasura pe o perioada de timp mai mica de un an scolar.
 

Modificari la programul educational de tip "A doua sansa"

 
Un alt amendament al PNL, adoptat de comisie, prevede ca programele educationale de tip "A doua sansa" sunt programe care au ca scop sprijinirea minorilor si, respectiv, a adultilor care nu au fost inscrisi in invatamantul preuniversitar sau care au parasit prematur sistemul de educatie, fara a finaliza invatamantul primar si/sau gimnazial si/sau liceal, si care au depasit varsta de scolarizare corespunzatoare acestor niveluri, astfel incat acestia sa isi poata completa si finaliza invatamantul obligatoriu, precum si sa poata obtine o calificare profesionala, avand inclusiv posibilitatea reintegrarii in invatamantul de masa, in conditiile prezentei legi.
 
 

Cresele de stat vor fi arondate unitatilor de invatamant cu personalitate juridica

 
Deputatii au mai decis ca, in termen de 3 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, cresele de stat cu personalitate juridica se reorganizeaza si se arondeaza unitatilor de invatamant cu personalitate juridica, care au nivel prescolar cu program prelungit sau unitatilor de invatamant care au in structura invatamant prescolar. Prin exceptie, cresele cu minimum 120 de anteprescolari se pot reorganiza ca unitati de invatamant cu personalitate juridica, prevede amendamentul initiat de UDMR, adoptat cu 3 abtineri de comisie.
 
 

Transport decontat pentru profesorii care fac naveta la scoala

 
Un alt amendament apartinand comisiei prevede ca personalului didactic si administrativ din invatamantul preuniversitar care nu dispune de locuinta in unitatea administrativ-teritoriala unde are postul i se deconteaza cheltuielile de transport de catre angajator, din bugetul Ministerul Educatiei, conform unei metodologii aprobate prin ordin de ministru.
 

Reintroducerea exmatricularii in invatamantul preuniversitar

 
Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor a adoptat amendamentul privind sanctionarea elevilor cu exmatricularea. Potrivit amendamentului, exmatricularea elevilor va fi posibila doar in situatii foarte grave, cu drept de reinscriere in anul scolar urmator, in aceeasi scoala sau intr-o alta unitate de invatamant, cu exceptia elevilor din invatamantul postliceal. Detalii AICI<<
 
Lista cu sanctiunile ce pot fi aplicate elevilor, in functie de gravitatea faptei, sunt:
 
1. observatie individuala; 
2. mustrare scrisa; 
3. retragerea temporara sau pe durata intregului an scolar a burselor de care beneficiaza elevul; 
4. mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi unitate de invatamant;
5. suspendarea elevului pe o durata limitata de timp; preavizul de exmatriculare;
6. exmatricularea cu drept de reinscriere, in anul scolar urmator, in aceeasi unitate de invatamant; 
7. exmatricularea cu drept de reinscriere, in anul scolar urmator, in alta unitate de invatamant; 
8. exmatricularea fara drept de reinscriere pentru elevii din invatamantul postliceal.
 
Aceste sanctiuni pot fi insotite si de scaderea notei la purtare.
 

Telefoanele mobile vor fi strict interzise in invatamantul prescolar, primar si gimnazial. 

 
Potrivit amendamentului adoptat de deputati, utilizarea unui telefon mobil sau a oricarui alt echipament de comunicatii electronice de catre un elev este interzisa pe perioada cursurilor din invatamantul prescolar, primar si gimnazial inclusiv in timpul activitatilor educationale care se desfasoara in afara unitatilor de invatamant, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ, sau in spatiile autorizate explicit de regulamentul intern al unitatii de invatamant. Detalii AICI<<
 
In invatamantul liceal, regulamentul intern al unitatii de invatamant poate interzice folosirea de catre un elev a dispozitivelor mentionate in intregul sau partial din incinta unitatii de invatamant, precum si in timpul activitatilor care se desfasoara in afara acesteia. 
 

Absolventii liceelor pedagogice se pot angaja invatatori doar pentru 5 ani si nu se pot titulariza

 
Absolventii liceelor pedagogice se vor putea angaja invatatori, insa doar pe o perioada de 5 ani, fiind astfel incurajati sa urmeze studii universitare de specialitate. Aceasta a fost solutia propusa de Ministerul Educatiei la situatia liceelor pedagogice, la dezbaterile pe proiectul legii invatamantului preuniversitar.
 
In varianta proiectului de lege adoptat de Guvern, absolventii de licee pedagogice se puteau angaja doar pe o perioada de 3 ani fara studiile superioare. Detalii AICI<<
 
Te-ai hotarat sa sustii examenul de Definitivare?
Examenul de DEFINITIVAT. Venit. Dat. Luat!

Iata SOLUTIA problemelor tale, culegerea UNICAT de:

Teste REZOLVATE de Limba si Literatura romana pentru reusita la examenul de DEFINITIVARE

Realizata de un colectiv de profesori coordonati de dna prof. Camelia Hreban, iti pune la dispozitie 15 teste rezolvate, conforme:

- subiectului elaborat de Centrul National de Evaluare si Examinare;
- programei specifice pentru examen.

 
Pregatiti-va din timp pentru examenul de Definitivare! 



...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

legile educatieiamendamente legile educatieiministerul educatieiadmitere liceubacalaureat la religie


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//