Potrivit surselor
Edupedu.ro, Ligia Deca a propus ca liceele pedagogice sa continue sa formeze invatatori, cu precizarea ca invatatorii absolventi de licee pedagogice pot sa se angajeze in invatamant pe o perioada de 5 ani, dar nu se pot titulariza sau licentia fara o diploma de studii superioare in acest domeniu.
In varianta proiectului de lege adoptat de Guvern, absolventii de licee pedagogice se puteau angaja doar pe o perioada de 3 ani fara studiile superioare.
Extras din proiectul Legii invatamantului preuniversitar, varianta adoptata de Guvern
Art. 178
(1) Candidatii care au promovat examenul de licentiere in invatamant, precum si personalul didactic de predare cu drept de practica in invatamantul preuniversitar care au ocupat un post didactic/catedra vacant(a) publicat(a) pentru angajare pe perioada nedeterminata, prin concurs national, organizat in conditiile metodologiei prevazute la art. 172 alin. (1), devin titulari in invatamantul preuniversitar. Pe baza deciziei de repartizare emise de DJIP/DMBIP, directorul unitatii de invatamant incheie cu acestia contractul individual de munca pe perioada nedeterminata.
(2) Pentru candidatii care nu au obtinut licentierea in invatamant, si au ocupat un post didactic vacant, prin concurs national, directorul unitatii de invatamant incheie cu acestia contractul individual de munca pe o perioada determinata de cel mult un an scolar. In situatia in care acesti candidati promoveaza, in termen de 3 ani, de la ocuparea postului didactic/catedrei vacant(e) prin concurs national, examenul pentru licentierea in invatamant, consiliul de administratie hotaraste modificarea duratei contractului individual de munca din perioada determinata in perioada nedeterminata
(...)
Proiectele Legilor Educatiei se afla in dezbaterea Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, care urmeaza sa elaboreze un raport cu privire la proiecte pana la data de 26 aprilie.