"Institutiile de invatamant superior din sistemul national de invatamant, in baza autonomiei universitare, cu respectarea calitatii actului didactic si cu asumarea raspunderii publice, utilizeaza metode didactice alternative de invatamant. Cadrele didactice raporteaza, la finalul fiecarei luni, in cadrul fiselor de pontaj, catre responsabilii desemnati de conducerea facultatilor/departamentelor, aspectele specifice pentru activitatea desfasurata prin intermediul platformelor on-line", este mentionat in proiectul de OUG.
Proiectul prevede, de asemenea, ca activitatile didactice si de cercetare, precum si examenele de finalizare a semestrelor si a studiilor de licenta si masterat, sustinerea referatelor si a tezelor de doctorat, desfasurate on-line in anul universitar 2020 - 2021, in cadrul formelor de invatamant cu frecventa si cu frecventa redusa si la distanta sa fie recunoscute.
Participarea studentilor si studentilor doctoranzi, la activitati de predare, invaţare, cercetare, aplicaţii practice realizate in sistem on-line, precum si la examene se realizeaza potrivit metodologiilor proprii, aprobate de institutiile de invatamant universitar. Institutiile de invatamant superior pot asigura desfasurarea activitatilor didactice care impun interactiunea "fata in fata" cu respectarea normelor de siguranta sanitara stabilite de autoritatile de resort si a reglementarilor generale si sectoriale din Uniunea Europeana privind minimul orelor de practica, mai este mentionat in document.
Mai mult, "pentru acordarea gradului didactic I prin echivalarea titlului stiintific de doctor, inspectiile scolare se pot realiza si in sistem on-line, precum si prin intermediul altor forme de tehnologie".
In contextul pandemiei de coronavirus de anul acesta, studentii au sustinut cursurile online, precum si examenele de licenta sau de dizertatie, daca facultatile au decis astfel. Pentru a se putea intampla acest lucru, facultatile trebuie sa dispuna de o platforma electronica, iar sustinerea in varianta online trebuie sa fie inregistrata integral, pentru fiecare elev in parte si arhivata in cadrul facultatii.
In ceea ce priveste noul an universitar care se apropie, momentan acesta este pregatit "in orb" de catre profesori.
Ministerul Educatiei a cerut deja rectorilor din toata tara trei scenarii, in functie de o evolutie moderata, intensa sau grava a numarului de imbolnaviri cu noul virus.
Vom avea cel putin o parte din cursuri desfasurate online, anunta cu diplomatie membrii senatelor universitare. Totusi, exista facultati care nu se pot urma exclusiv online, cu rezultate optime, chiar si cu o organizare excelenta si cu profesori implicati.