In Ordinul semnat de Ministrul Educatiei si Cercetarii se arata ca Suplimentul EUROPASS la diploma de conversie profesionala ofera o descriere privind contextul institutional, statutul programului de conversie profesionala absolvit de catre titularul diplomei, programul de studii universitare de licenta pe care se fundamenteaza, precum si rezultatele obtinute pe parcursul programului de conversie.
Suplimentul EUROPASS este redactat bilingv, in limba romana si in limba engleza, ca limba de circulatie internationala.
Completarea celor 8 sectiuni ale suplimentului EUROPASS la diploma este obligatorie, cu respectarea stricta a informatiilor si a normelor de completare cuprinse in modelul prevazut in anexa.
Sectiunile suplimentului sunt:
1. Date de identificare ale titularului diplomei
2. Informatii privind institutia de invatamant superior, domeniul de studii, programul de studii universitare de licenta si programul de conversie profesionala
3. Informatii privind nivelul calificarii
4. Informatii privind programul de studii si rezultatele obtinute
5. Informatii suplimentare
6. Informatii privind drepturile conferite de diploma de conversie profesionala
7. Legalitatea suplimentului
8. Informatii privind sistemulnational de invatamant.
Suplimentul EUROPASS la diploma de conversie profesionala se gestioneaza, se completeaza si se elibereaza de institutiile de invatamant superior, in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind regimul actelor de studii in sistemul de invatamant superior.
MODEL Supliment EUROPASS la diploma de conversie profesionala
Conversie profesionala profesori
Conform
Normelor metodologice, programele de conversie profesionala pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar se incheie cu un examen de absolvire, care se sustine exclusiv la universitatea care a organizat cursurile. Dupa promovarea acestui examen, absolventii primesc o diploma de conversie profesionala, insotita de Suplimentul EUROPASS.
Aceasta diploma de conversie profesionala le ofera profesorilor dreptul de a preda in invatamantul preuniversitar, in noua specializare, in functie de nivelul studiilor universitare finalizate.
► Profesorii care finalizeaza programe de conversie/reconversie profesionala dupa finalizarea cu diploma a ciclului I de studii universitare de licenta se pot incadra numai in invatamantul anteprescolar, prescolar, primar, gimnazial, profesional, pe catedre de pregatire-instruire practica, in palate/cluburi ale copiilor sau cluburi sportive scolare, dupa caz.
► Profesorii care finalizeaza programe de conversie profesionala dupa finalizarea cu diploma de studii universitare de lunga durata sau cu diploma a ciclului II de studii universitare de master se pot incadra la orice nivel al invatamantului preuniversitar, inclusiv in palate/cluburi ale copiilor si cluburi sportive scolare.
Important de stiut! Definitivarea in invatamant si gradele didactice II si I obtinute anterior se recunosc automat pentru orice specializare dobandita prin finalizarea unui program de conversie/reconversie profesionala.