UPDATE:
Studentii ne-au comunicat punctul lor de vedere in legatura cu aceasta problema controversata:
"In urma respingerii prin deciziile Curtii de Apel Iasi si a Tribunalului Iasi a cererii Ligii Studentilor (LS IAsI) de suspendare a deciziei UMF Iasi prin care este conditionat accesul studentilor la examene de vaccinare sau testare, ca urmare a inducerii in eroare a opiniei publice de catre anumite publicatii prin titluri precum „Decizie in premiera a Curtii de Apel Iasi. Studentii nevaccinati nu pot participa la examene” si „Profesorii au dreptul sa le solicite studentilor sa vina vaccinati la examene. Decizia e definitiva”, facem urmatoarele precizari:
1. Tribunalul Iasi a decis de fapt ca, in aparenta, decizia UMF se bucura de prezumtia de legalitate doar daca universitatea asigura testarea gratuita a studentilor, inaintea accesului acestora la examene, fara a se face distinctia intre testele RT-PCR si antigen cu proba de exudat nazal (invazive) si testele antigen cu proba de saliva (non-invazive).
Prin respingerea recursului de catre Curtea de Apel Iasi ca nefondat a fost confirmata decizia Tribunalului Iasi.
2. Daca ne asumam, ca ipoteza, ca deciziile celor doua instante ar reprezenta un precedent, mentinerea deciziei Tribunalului Iasi presupune ca decizii similare de conditionare in functie de vaccin sau test s-ar putea bucura de prezumtia de legalitate doar daca testele sunt gratuite.
Insa, conform prevederilor legale si literaturii juridice de specialitate, in situatia data, hotararile din cauza nu reprezinta izvor de drept.
3. Actiunea intentata a fost una de suspendare a deciziei UMF Iasi, care presupune o cercetare rapida, cu celeritate, „de suprafata” si nu una de profunzime (de fond) a problemei de drept dedusa judecatii, in care sa se intre intr-o analiza amanuntita a argumentelor aduse, ca intr-o actiune de anulare a actului. Abia intr-o actiune de anulare se face o analiza detaliata a legalitatii actului administrativ, actiune care urmeaza sa fie promovata dupa indeplinirea termenelor legale. Liga Studentilor (LS IAsI) va folosi toate mijloacele legale de care dispune pentru apararea ordinii de drept si a drepturilor si intereselor legitime ale studentilor.
4. Pentru suspendare se analizeaza doua conditii: cazul bine justificat (emiterea unui act administrativ de catre un organ necompetent sau cu depaşirea competenţei, actul administrativ emis in temeiul unor dispoziţii legale declarate neconstituţionale, nemotivarea actului administrativ, modificarea importanta a actului administrativ in calea recursului administrativ) si paguba iminenta (producerea unui prejudiciu material viitor şi previzibil, greu sau imposibil de reparat).
5. Cu privire la cazul bine justificat, Tribunalul Iasi nu a analizat motivele invocate de catre noi cu privire la emiterea actului de catre un organ necompetent sau cu depasirea competentei, afirmând fara vreun rationament juridic clar ca universitatea ar putea lua o astfel de decizie in baza autonomiei, dar fara sa analizeze si sa critice argumentele noastre, anume ca autonomia universitara este limitata strict de respectarea legislatiei in vigoare, conform prevederilor art. 123-124 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 si deciziilor nr. 731/2009, 732/2009, 1557/2009, 1340/2011, 80/2014, 148/2014, 86/2019 ale Curtii Constitutionale a României (CCR).
6. Cu privire la paguba iminenta, Tribunalul a sustinut ca aceasta nu ar mai exista, din moment ce dupa emiterea deciziei contestate, s-a introdus testarea gratuita, iar studentii nu trebuie sa isi mai plateasca testele, insa instanta a ignorat total aspectele invocate de catre noi cu privire la respectarea drepturilor pacientului.
Supunerea studentilor la procedura testarii PCR sau antigen, chiar daca aceste teste sunt decontate de catre UMF Iasi, reprezinta o vadita incalcare a drepturilor lor garantate de legea 46/2003 privind drepturile pacientului. in sensul acestei legi, prin pacient se intelege orice „persoana sanatoasa sau bolnava care utilizeaza serviciile de sanatate” (art. 1, lit. a), iar prin interventie medicala se intelege „orice examinare, tratament sau alt act medical in scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare” (art. 1 lit. d). Art. 13 din Legea 46/2003 da drept pacientului (deci oricarei persoane asupra careia se efectueaza o procedura de examinare - eg. test PCR sau test antigen) dreptul de a refuza sau a opri o astfel de interventie. De asemenea, conform art. 18, „consimtamântul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, pastrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul sau, in vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord”. Cu atât mai mult, legea garantând caracterul voluntar al oricarei proceduri medicale, este clar ca nicio persoana nu poate avea un drept conditionat de efectuarea unei interventii medicale fie ea si un aparent banal test de exudat nazo-faringian.
7. Ordinele de Ministrului Educatiei si ale Ministrului Sanatatii privind desfasurarea activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant si a unitatilor sanitare non-COVID pe perioada starii de alerta nu contin niciun fel de norma referitoare la vaccinare sau la testare, cu atât mai mult nu confera niciun drept UMF Iasi sau oricarei institutii de invatamant superior de a conditiona accesul la examene de efectuarea vaccinurilor anti-covid sau de efectuarea unui test PCR sau antigen. Singurele masuri care pot fi dispuse sunt limitativ enumerate si reglementate: pastrarea distantei fizice de 1,5m, utilizarea mastii la interior, realizarea de fluxuri de circulatie in interiorul unei cladiri sau delimitarea unei usi de intrare si a uneia de iesire, utilizarea de covorase cu dezinfectanti etc.
Indemnam respectuos persoanelor care doresc sa comenteze hotarari ale instantelor de judecata sa aiba in vedere urmatoarele elemente esentiale:
a. hotararea efectiva a instantei, cu motivarea aferenta;
b. sustinerile partilor, care ar putea sa nu se regaseasca in totalitate in incheierile de sedinta, ci doar in inscrisurile depuse;
c. consultarea unor specialisti in drept sau cel putin existenta unor cunostinte solide de drept, in special din ramura specifica cauzei dedusa judecatii.
Pe viitor, recomandam mai multa prudenta in comentarea deciziilor instantelor de judecata, pentru a se evita dezinformarea si inducerea in eroare a opiniei publice.
Liga Studentilor (LS IAsI) va continua toate demersurile legale pentru a apara demnitatea si drepturile studentilor fata de orice ingerinte externe", este mesajul transmis de catre studenti.
UMF Iasi a transmis, printr-un comunicat de presa, ca instanta a respins definitiv sesizarea Asociatiei Liga Studentilor din Universitatea Al. I. Cuza si a cinci studente ale Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi.
Documentul prevede ca "pentru a putea participa la sesiunea de examene din perioada 29.05.2021 -19.06.2021, sesiunea ordinara nr.2, studentii vor prezenta, inainte de fiecare examen, unul dintre urmatoarele documente:
• Rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;
• Adeverinta din care sa rezulte ca se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 90-a zi, ulterioara confirmarii infectarii cu SARS – CoV -2".
"Decizia a fost emisa pe considerente legate de necesitatea prevenirii raspandirii infectiei cu SARS-CoV-2, a protejarii studentilor, pacientilor, cadrelor didactice si personalului medical din unitatile sanitare, in contextul prelungirii starii de alerta pe teritoriul României si in acord cu Legea Educatiei nr.1/2011, actualizata, respectiv art. 123, alin.1 si 2 (privind autonomia universitara), Carta Universitatii de Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi si Directiva Comisiei Europene 2005/36/CE, respectiv art. 21 si 24.
De asemenea, conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi a luat decizia de a efectua in mod gratuit testarea antigen rapid exudat naso-faringian, pentru studentii si angajatii proprii (Decizia nr. 528/18.05.2021)”, a transmis UMF Iasi, conform
news.ro.
Ce parere are ministrul Educatiei?
"In invatamantul universitar exista autonomie universitara. Fiecare universitate isi stabileste propriile reguli. Aceste reguli sunt adoptate in senatele universitare. In senatele universitare sunt reprezentati atat profesorii, cat si studentii. Depinde de fiecare universitate", a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, luna trecuta, referitor la aceast subiect.
Nicolae Capatana 18 Iun. 2021 07:58:09
Autonomia universitara inseamna "Cate bordeie atatea obicee" ??? ca pana la urma diplomele sunt emise de minister, finantarea de la buget se face prin minister, acreditarea specializarilor se face tot prin minister etc IAR MINISTRUL SE SPALA PE MAINI CA PILAT DIN PONT !!! Oameni MICI !!!