Copiii ai caror parinti au venituri mai mici de 5.000, ar putea primi anual 1.600 de lei ca sprijin de invatare, in locul celor 500 de euro prevazuti in Legea Educatiei Nationale din 2011, care nu s-au acordat pana acum.
Elevii ar putea fi incurajati sa frecventeze scoala, iar famiile sa aiba si sa creasca cat mai multi copii prin acordarea a 1.600 lei pe an pentru fiecare copil, suma dedusa din impozitul datorat de fiecare persoana.
Aceasta suma ar urma sa fie acordata de stat familiilor cu venituri lunare mai mici de 5.000 lei pe luna, iar pentru familiile cu venituri lunare cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei suma pentru fiecare copil scade la 1.200 lei pe an, potrivit secretarului de stat in Educatie, Liviu Pop.
Acest demers face parte din proiectul de guvernare al PSD, iar Liviu Pop sustine ca este o alternativa la prevederile Legii Educatiei Nationale din 2011, conform carora statul sprijina dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea unei sume de 500 de euro fiecarui copil roman nascut dupa intrarea in vigoare a legii, in 2011.
Insa, secretarul de stat in Educatie, Liviu Pop, nu a putut confirma daca incepand din acest an va fi aplicat si ajutorul prevazut de Legea Educatiei.
"Pana nu va fi aprobat bugetul, nu va pot spune nici ca va fi, nici ca nu va fi aplicata Legea Educatiei Nationale. Va pot spune ca, prin ordonanta Guvernului Ciolos, a fost prorogat termenul pentru acordarea acestui ajutor pentru 1 martie 2017. Inca se lucreaza la proiectul de buget, iar noi avem acele deduceri personale pentru copii, ai caror parinti au venituri sub 5000 de lei, iar anual fiecare copil va primi 1600 de lei, care este mai mult decat acei 500 de euro cuprinsi de Legea Educatiei. De asemenea, o decizie in acest sens se va lua dupa ce va fi votat bugetul pe anul viitor. Noi avem o masura net superioara Legii Educatiei. Cei cu salarii de peste 10.000 de lei nu vor primi deloc deducere. Proiectul nu are legatura cu Legea Educatiei", a declarat, pentru Adevarul, secretarul de stat in Ministerul Educatiei Liviu Pop.
Daca acest acest proiect va fi prins in bugetul de stat, vor primi bani doar copiii ale caror absente nemotivate nu depasesc 10% din totalul orelor de curs.
Pavel M. 25 Ian. 2017 21:13:53
SUPERRR!!!... Înseamnã cã toate cadrele didactice, soț și soție an anvãțãmant, mai puțin cele aflate an prag de pensionare, cu gradul didactic I, studii superioare, peste 40 de ani vechime, care, oricum nu mai fac copii, ar putea beneficia și ele de aceste drepturi, dar dacã soția sau soțul au venituri mai mici, sau soția este casnicã... Cele debutante și celelalte cu vechime de panã an 40 de ani vor beneficia din plin de acest drept. Asta da, preocupare socialã! De ce nu se dau salarii decente, respectiv alocații pentru copii an concordanțã cu necesarul pentru creșterea și educarea unui copil?Lucia Negreanu-Maior 23 Ian. 2017 12:40:31
Aceste ajutoare se vor acorda, inteleg eu, numai copiilor ale caror parinti sunt angajati, nu? Daca parintii au PFA sau SRL si platesc toate darile la stat, din bani cu care si-ar putea creste mai bine proprii copii, acestia nu sunt ajutati macar cu reducerea impozitului datorat statului. Eu am PFA, sotul meu are PFA si impreuna avem 3 copii. Lunar trebuie sa dam statului roman 1800 de lei din care 1000 de lei impozite.