Sorin Ion a spus ca Ministerul Educatiei si Cercetarii nu recomanda pregatiri suplimentare si presiune pe copii, pentru ca "nu facem decat sa denaturam scopul evaluarii".
"Scopul evaluarii este sa surprinda exact fotografia de moment a fiecarui copil si a sistemului in general. De asta si apelul catre parinti, poate ca pentru clasa a II-a e deja tarziu, dar asta facem in fiecare an, sa nu creeze - cum spuneam - o presiune suplimentara pe copil /.../. E adevarat, o sa spuneti ca e prea devreme sa sustina un test. Dar sa nu uitam ca teste copiii dau in mod curent. Nu este nimic nou sa sustii un test la o disciplina. Asta se intampla in scoala si este unul din scopurile scolii", a spus Sorin Ion, la
RRA.
Secretarul de stat a explicat ca lucrarile elevilor sunt evaluate in format clasic, iar rezultatele acestora sunt incarcate ulterior intr-o platforma digitalizata, pentru a putea - la nivel central - "sa facem interpretari de rezultate pe grupuri mari, chiar la nivel national".
"Scopul principal este un diagnostic implicit si pentru invatatori, pentru ca in momentul in care constata ca rezultatele sunt foarte slabe la nivelul unei clase, evident ca si la nivelul scolii se pot lua masuri de imbunatatire a activitatii invatatorului. Dar, scopul principal este cel al diagnosticarii - ca sa folosesc acelasi cuvant ca si dumneavoastra - pentru elevi. (...) Nu ne dorim sa o transformam intr-un factor de stres suplimentar pentru copii pentru ca nu realizam ierarhii la sfarsitul acestei evaluari. Asa cum bine ati spus mai devreme, nu afisam rezultate public sau chiar la nivel de clasa sau de scoala, pentru ca nu acesta este scopul fundamental al acestor evaluari. Aceste evaluari sunt, pe de o parte, pentru stabilirea traseului individualizat al copilului si pentru eventualele planuri remediale acolo unde se impune, dar si pentru analiza de sistem, pentru ca rezultatele se centralizeaza la nivelul Ministerului Educatiei, iar in baza acestora sa putem elabora ulterior politici educationale in concordanta cu nivelul copiilor", a spus Sorin Ion.
Secretarul de stat a mai spus ca evaluarea elevilor este un lucru firesc si ca parintii nu trebuie sa priveasca aceste testari ca pe ceva exceptional, la care copilul lor trebuie sa aiba rezultate bune.
"In general, parintii au tendinta sa exagereze si sa dea o importanta mai mare decat ar fi cazul. Repet, nu trebuie sa privim acest eveniment ca un lucru exceptional, in care copilul trebuie sa iasa bine, sa facem totul sa iasa bine. Nu! Pe noi ne intereseaza sa vedem starea reala a fiecarui copil, a sistemului in general. Iar in ceea ce priveste sistemul, reamintesc: nu este pentru prima data cand dam aceste teste. Aceste teste pentru prima data pot fi convertite in nota. Pana acum, rezultatele la fiecare item al unui test erau niste coduri, si era destul de dificil de inteles, pe de-o parte, pentru copii sau parinti ce inseamna codul 99 la un item, care avea o traducere - ca ai rezolvat in integralitate - sau alte tipuri de coduri mai dificil de inteles. Dar altfel, repet, nu este nimic nou nici in ceea ce priveste structura subiectelor pentru copiii de clasa a II-a. Sunt teste care au continuturi uzuale la nivelul lor de varsta", a mai spus Sorin Ion.
Evaluarea Nationala la clasa a II-a a inceput marti, 13 mai, de la ora 10.00, cu proba la Limba si comunicare - Limba romana (scris). Elevii de clasa a II-a au avut la dispozitie 45 de minute, de la momentul distribuirii subiectelor, pentru a rezolva exercitiile din foaia de examen.