Inscrierile la gradinita in 2017 au inceput de pe 22 mai. Atentie: cererea de inscriere si actele necesare pentru inscrierea la gradinita in 2017 le regasiti mai jos.
De pe 8 mai, copiii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani trebuie reinscrisi pentru anul scolar 2017-2018 la gradinita pe care au frecventat-o in anul anterior, iar pentru copiii nou-veniti in sistem, inscrierile incep din 22 mai.
Dupa finalizarea etapei de reinscriere, ocuparea locurilor libere se va face in ordinea descrescatoare grupelor de varsta: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) si grupa mica (copii de 2 si 3 ani).
Orarul inscrierilor si reinscrierilor va fi stabilit de fiecare unitate de invatamant in parte si va fi afisat la loc vizibil, in fiecare gradinita si online.
In cazul in care numarul cererilor de inscriere este mai mare decat cel al locurilor libere, conducerile gradinitelor vor face partajarea pe baza criteriilor generale si specifice cumulate de fiecare copil. Mai exact, prioritari vor fi copiii care detin documente care dovedesc ca este orfan de unul sau ambii parinti, certificat medical de incadrare in grad de handicap si cei care au un frati sau surori inmatriculati in unitatea de invatamant respectiva. Criteriile de departajare specifice nu pot fi discriminatorii si nu pot include liste de preinscrieri.
Gradinitele trebuie sa publice lista criteriilor de departajare, alaturi de informatii despre capacitatea institutiei si numarul de locuri aprobate pe grupe de varsta, dar si numarul de copii reinscrisi sau inscrisi in fiecare an. De asemenea, unitatile de invatamant prescolar au obligatia afisarii la loc vizibil a informatiilor privind statutul acestora: autorizata sa functioneze provizoriu sau acreditata de Agentia pentru Asigurarea Calitatii in invatamantul Preuniversitar (ARACIP).
Documente necesare pentru inscriere
Actele necesare inscrierii la invatamantul prescolar sunt:
- cererea de inscriere,
- copie certificat de nastere copil,
- copie C.I. parinte/ tutore/ reprezentant legal,
- fisa medicala, hotarari judecatoresti (daca este cazul),
- iar pentru gradinitele cu program prelungit si saptamanal este nevoie de adeverinte cu veniturile parintilor sau alte acte doveditoare ale venitului familial.
Parintii vor completa maxim 3 optiuni pentru unitatile de invatamant in functie de preferinte, iar copiii care nu sunt cuprinsi intr-o gradinita, vor completa o noua cerere pentru a doua perioada de inscrieri. Cererea tip de inscriere in invatamantul prescolar poate fi gasita online pe site-ul Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti sau la unitatile de invatamant autorizate.
...vezi AICI un Model de Cerere Inscriere Gradinita 2017 >>
Nu uitati: transferarea unui copil de la o gradinita la alta poate fi facuta la cererea parintilor sau a sustinatorilor legali, in baza avizelor celor doua unitati si in limita locurilor planificate. In ceea ce priveste scoaterea unui copil din evidenta unei gradinite, acest lucru se poate face in caz de boala infectioasa cronica (cu avizul medicului) sau in cazul in care copilul lipseste fara motivare timp de doua saptamani la rand.
La momentul inscrierii in invatamantul prescolar, gradinitele incheie cu parintii un contract educational ce include drepturile si obligatiile partilor, prevede in momentul de fata Legea educatiei nationale nr. 1/2011.
Invatamantul prescolar este organizat pe grupe constituite in functie de de varsta copiilor sau nivelul de dezvoltare globala al acestora. In gradinite pot fi organizate grupe sau sectii de copii cu cerinte educationale speciale, precum si grupe cu profil artistic, sportiv sau de limbi moderne, de exemplu.
Unitatile de invatamant prescolar pot fi organizate ca:
-gradinite cu program normal (cinci ore pe zi), care asigura educatia si pregatirea corespunzatoare a copiilor pentru scoala si viata sociala;
-gradinite cu program prelungit (zece ore pe zi), care asigura educatia si pregatirea corespunzatoare a copiilor pentru scoala si viata sociala, precum si protectia sociala a acestora (hrana, supraveghere si odihna);
-gradinite cu program saptamanal, care asigura educatia si pregatirea corespunzatoare a copiilor pentru scoala si viata sociala, precum si protectia, hrana, supravegherea si odihna celor proveniti din medii sociale si familii defavorizate, pe durata unei saptamani.
Monica 25 Aug. 2017 01:13:15
Eu daca nu lucrez doar sotul cu 6 ore pe zi putem inscrie copilul la cresa? Inainte sa raman insarcinata am avut un bar dar pe care nu m-am angajat si la care i-am suspendat activitatea. Din cate am citit este obligatoriu ambii parinti sa aiba loc de munca...? In adeverinta trebuie sa apara si venitul brut pe luna anterioara - am vazut bine?Scurtu Cristina 20 Mai. 2017 14:26:50
Buna ma puteti ajuta si pe mine cu o cerere de mana pentru insccrierea la gradinita pentru ca nu lucrez doar sotul si nustiu ce sa scriu va multumescAndreea 09 Mai. 2017 09:57:55
Eu spun ca o simpla adeverinta de la angajator ca esti incadrat in munca si platesti impozite era sufficient.P.S. Stiti cumva de unde se poate descarca cererea-tip de inscriere?
Rodica 08 Mai. 2017 09:28:58
Ma gandesc ca cer si venitul familiei pentru a demonstra ca se achita impozitele si asigurarile la stat, altfel nu ai avea cum sa beneficiezi de un serviciu gratuit/compensat de stat.Simona Grosu 03 Mai. 2017 22:13:13
Pentru a dovedi ca au posibilitatea de a plati taxa lunara la gradinita. ..este corban de program prelungit say saptamanalAndreea 03 Mai. 2017 18:02:06
Oare de ce au nevoie de venitul familial?