Ciolos a declarat in timpul unei intrevederi cu parlamentarii din zona Moldovei, ca Guvernul va initia un proiect de lege privind dezvoltarea invatamantului vocational, astfel incat formarea profesionala sa fie corelata cu cererea de pe piata muncii.
"Vreau sa incepem sa aplicam de anul acesta o strategie pe educatie dedicata invatamantului profesional. Avem chiar intentia unui proiect de lege in aceasta directie in asa fel sa canalizam mai multe resurse pentru invatamantul vocational, dar si sa cream posibilitatea pentru sectorul privat sa se implice", a afirmat Ciolos.
El sustine ca autoritatile locale trebuie sa joace un rol important in dezvoltarea invatamantului profesional, in conditiile in care acestea cunosc foarte bine nevoile angajatorilor.
In ultimii ani s-a resimtit o crestere a numarului de elevi care se inscriu la scolile profesionale dupa terminarea primelor opt clase. Liceele tehnologice ii atrag pe elevi anual cu oferte educationale pe care le prezinta in cadrul targurilor de meserii.
Printre
cele mai cautate specializari din cadrul scolilor de meserii se numara cele de bucatar, ospatar, cofetar, lacatus sau mecanic.
Cei mai multi dintre elevi aleg sa se inscrie la o scoala profesionala, deoarece le ofera siguranta unui loc de munca, imediat dupa incheierea studiilor, sau chiar pe parcursul acestora.
"M-am gandit la o meserie de bucatar. Intr-un restaurant, cu o echipa specializata. Ma gandesc si la propria afacere in acest domeniu", spune un absolvent de clasa a VIII-a, care intentioneaza sa se inscrie la un liceu tehnologic.