Autoritatile locale sunt cele care vor deconta abonamentele lunare ale personalului didactic navetist din toate scolile din tara, masura care va duce insa la intarzierea platilor si la plafonarea nivelului.
Aceasta masura reprezinta o "taxa pe invatatura", comenteaza vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, care arata ca peste 65.000 de profesori ar putea renunta la posturi.
"Ponta pune 65.000 de profesori in imposibilitatea de a-si tine orele. Printr-un simplu HG, peste jumatate de milion de elevi pot ramane fara cadre didactice la catedra. Ministerul Educatiei pregateste o surpriza majora cadrelor didactice si personalului didactic auxiliar navetist din toate scolile: decontarea abonamentelor lunare sa se faca de catre autoritatile locale", conform unui comunicat transmis de PNL.
Turcan avertizeaza ca aceasta masura inseamna intarzieri garantate la plata decontarilor si discriminarea cadrelor didactice care lucreaza in comunitati sarace, deoarece primariile din zonele respective se afla in imposibilitatea de a include astfel de cheltuieli in bugetele locale.
"Guvernul plafoneaza si abonamentele cadrelor didactice la nivelul tarifului perceput de CFR, tren clasa a ll-a. Prin urmare, in 90% din cazuri, la fel cum s-a intamplat cu plafonarea abonamentelor pentru elevii navetisti, cadrelor didactice li se va deconta o foarte mica parte din abonament, acolo unde nu exista tren. Adica, profesorii vor plati 300 de lei abonamentul lunar, iar scoala/primaria, va deconta doar 50 de lei! Este o plafonare mascata. In zonele de munte, zonele rurale, exact acolo unde este un deficit major de personal didactic, nu exista tren!", mai adauga reprezentantii PNL in comunicat.
Despre aceasta masura ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, precizeaza ca reprezinta "o solicitare de baza si unanima a sindicatelor din invatamant". El mai explica si faptul ca normele metodologice constituie o reparatie a prevederilor Legii 1 prin care s-au restrans drepturile cadrelor didactice.
De asemenea, ministrul Educatiei subliniaza ca nu exista un plafon al sumei de decont.
"Se deconteaza integral transportul auto, feroviar sau naval. Pentru a se asigura de existenta acestor sume in bugetele autoritatilor locale se prevede, pentru eliminarea discriminarii, suplimentarea de la bugetul de stat, a bugetelor autoritatilor locale, tocmai pentru primariile mai sarace", a mai spus Campeanu.
De aceste norme urmeaza sa beneficieze aproximativ 65.000 de cadre didactice si auxiliare.
Un Lider 20 Mai. 2015 21:19:04
si daca consiliul ocal nu vrea sa deconteze naveta ce se intampla cu profesorii navetiti care oricum fac sacrificii pentru amaratul acela de salariu pe care il primeste?cine ii trage la raspundere pe consilieri ca se opun?
Marilena P. 16 Mai. 2015 18:30:55
Abonamentele profesorilor navetisti se deconteaza de ani de zile. Spre exemplu, profesorii cu domiciliul in Bucuresti care predau in localitati din ILfov se incadreaza si ei la navetisti, desi distanta parcursa este de multe ori mai mica decat cea a multor profesorii care spre exemplu strabat de la un capat la altul Bucurestiul. Si n-am inteles de ce atata surprize pentru ei majorare salatrii, decontare transport , medidatii neimpozitate etc fara a li se cere sa pregateasca elevii macar nivelul bunului simt?!Majoritatea lor este total dezinteresata dar pretentiile sunt incomensurabile! Rusine!Elena 13 Mai. 2015 19:29:11
Ar trebui ca cei care propun asa minune sa faca naveta cu o cascareta din 1900 toamna si pentru care platim jumatate din salariu...am totusi o propunere sa ne cumpere trotinete si in acest mod Ministerul va face o economie la buget.Dragu Elena 12 Mai. 2015 23:46:12
Surprizaaaa??!!!!!De ani de zile naveta este in sarcina ,,localilor,, si sunt destule primarii care nu au niciodata bani pt asta.
Nimic nou sub soare!