In raportul public pe 2012 al Curtii de Conturi se precizeaza ca, potrivit legii, elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 de kilometri, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a opt calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda.
"Iin anul 2012, de la bugetul de stat, prin bugetul MECTS, a fost alocata prin inspectoratele scolare judetene (ISJ) unitatilor scolare suma de 154,3 milioane lei, pentru decontarea abonamentelor de transport (auto/feroviar) a peste 143.000 elevi. In plus fata de suma alocata, conform solicitarilor transmise de unitatile de invatamant si centralizate la nivelul ISJ-urilor la data de 31.12.2012, obligatiile de plata neachitate reprezentand contravaloarea abonamentelor aferente transportului elevilor se cifrau la 37,5 milioane lei, cu 24,3% peste prevederile bugetare aprobate pentru anul 2012. Din analiza a rezultat ca sumele decontate in perioada 2009-2012 pentru contravaloarea abonamentelor de transport au inregistrat majorari semnificative, respectiv de la 92,2 milioane lei, in 2009, la 154,3 milioane lei, in 2012. In fapt, pentru 2012, cifra comparabila este 191,8 milioane lei, incluzand si obligatiile de plata restante", se arata in raport.
Curtea de Conturi constata astfel ca dublarea sumei aferente abonamentelor de transport a elevilor in perioada 2009-2012 nu a fost cauzata de cresterea numarului de elevi care au beneficiat de abonamente, ci de majorarea speculativa a tarifelor pentru abonamentele lunare de transport a elevilor, care nu pot fi controlate de minister, ci de autoritatile locale.
Mai exact, pe rutele de transport pe care nu a existat concurenta, tarifele practicate de operatorii de transport auto pentru abonamentele lunare ale elevilor au inregistrat valori maxime (ex.: operatorii de transport din judetele Covasna, Braila, Tulcea, Hunedoara, Maramures) si tarifele maxime practicate de operatorii de transport auto pentru abonamentele lunare ale elevilor au inregistrat valori de pana la sase ori mai mari decat tarifele practicate, pe distante similare, de CFR Calatori, pentru abonamentele lunare de transport feroviar de calatori.
"Din informatiile primite a rezultat ca numai in anul 2012 au abandonat scoala 731 de elevi, intrucat nu au mai putut plati costul transportului la scoala", se mai arata in raport.
Curtea de Conturi noteaza ca art. 84 alin. (3) din Legea educatiei nationale (nr. 1/2011) a dat posibilitatea operatorilor privati de transport auto sa majoreze speculativ tarifele practicate pentru abonamentele lunare ale elevilor, prin neexercitarea niciunui control, iar nedecontarea contravalorii abonamentelor lunare de transport ale elevilor a avut drept consecinta cresterea absenteismului/abandonului scolar.