"Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar este investit cu exercitiul autoritatii publice pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, in limita competentelor stabilite prin Statutul personalului din invatamant. Autoritatea functiei nu poate fi exercitata in interes personal. Personalul didactic se bucura de respect si consideratie din partea beneficiarilor primari, secundari si tertiari ai educatiei, precum si din partea celorlalte cadre didactice.
El beneficiaza de asemenea de autoritatea de a lua decizii oportune, care sa ii permita sa mentina un mediu adecvat in timpul procesului de predare-invatare-evaluare, dar si pe parcursul desfasurarii de activitati extrascolare si beneficiaza de dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant", se arata in proiectul de lege care a fost initiat de senatorul PSD Liviu Pop, sustinut de alti 47 de parlamentari.
In cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate in scris de personalul didactic de predare, de indrumare si control, in exercitarea atributiilor specifice functiei, se prezuma a fi reale, pana la momentul demonstrarii situatiei contrare, conform expunerii de motive.
"Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unei persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control aflata in exercitarea atributiilor de serviciu, sau in legatura cu exercitarea unor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime", arata un alt articol al proiectului de lege.
De asemenea, proiectul legislativ arata majorarea cu o treime si a limitelor speciale ale pedepselor pentru savarsirea unei infractiuni impotriva cadrelor didactice sau a membrilor familiilor lor, in scop de intimidare sau razbunare.
In cazul savarsirii de infractiuni impotriva cadrelor didactice, urmarirea penala se efectueaza in mod obligatoriu de catre procuror, iar procurorul se sesizeaza din oficiu daca afla, pe orice cale, ca s-a savarsit o infractiune impotriva acestei categorii profesionale.
Proiectul de lege ramane in dezbatere publica pana pe 24 martie, apoi va intra in procedura legislativa la Camera Deputatilor.
Vladimir Dumitru 06 Mar. 2016 14:15:35
GEORGE T, sã le facã și pe acelea, desigur și ancã foarte repede, dar nu vãd care e problema cã existã și o astfel de inițiativã legislativã, indiferent din partea cãrui partid... Nu trebuie așa ceva?GEORGE T 02 Mar. 2016 21:25:28
1. cred ca domnii de la psd ar trebui sa pedepseasca plagiatul din propriul partid ceea ce vad ca nu fac2. sa sactioneze primarii prinsi ca au furat