Prima modificare este a articolului 25, alin. (4), lit. i), care se refera la cheltuielile de
sponsorizare:
"i) cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, altele decat cele efectuate catre unitatile furnizoare de educatie asa cum sunt definite in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea si Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor.
2. Valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat“.
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit prezentei litere, se raporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
O alta completare la acelasi alineat al aceluiasi articol de lege este cea referitoare la
deductibilitatea sponsorizarilor:
"i¹) Cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat efectuate catre unitatile furnizoare de educatie asa cum sunt definite in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, sunt integral deductibile".
Pentru persoanele care au venituri din proprietate intelectuala, se modifica articolul referitor la aplicarea cotei forfetare (art. 72, alin. (2)):
"Venitul net din proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut si a sponsorizarilor si actelor de mecenat efectuate de catre unitatile furnizoare de educatie asa cum sunt definite de Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare".
Proiectul legislativ va fi dezbatut mai intai la Senat, dar indiferent de votul din aceasta camera, pentru a fi adoptat, trebuie sa treaca de votul plenului din Camera Deputatilor.
Stanciu Mariana 16 Oct. 2018 09:23:47
Da problema este antr-adevăr fondul clasei! Este legal sau nu ? Deja se cer foarte mulți bani .Luci 15 Oct. 2018 04:33:33
Acelasi subiect am si eu .Fondul clasei se cere 50 ron de elev .Apoi cadrul cere marcare ,A4 bax si multe altele .De ce se strange fondul clasei sa l tina bine mersi un membru din comitet daca pe parcurs se cere toate cele . De ce din fondul clasei platit de uni parinti se doreste cumpararea de auxiliare pentru elevii care nu au sdus bani pentru asa ceva .Va rog sunt sau nu obligatorii auiliarele ca in lege spune cadrul didactic poate recomanda doar materiele gratuite.deci a impune cumpararea este legala sau nu??Nicolae Capatana 10 Oct. 2018 17:41:05
D-le Zah Ioan, daca in titlu nu se spunea si de "fondul clasei" ati fi citit articolul????????Zah Ioan 09 Oct. 2018 10:17:34
Dar nu se vorbeste nimic despre fondul clasei, asa cum este precizat in titlul articolului