Proiectul de act normativ, care isi propune sa modifice si sa completeaze art.139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, urmareste ca zilele de sarbatoare legala sa nu depinda de o situatie fortuita din punct de vedere calendaristic, ci in orice an romanii sa beneficieze efectiv de
zile libere.
Daca nu s-ar realiza aceasta modificare legislativa, noteaza initiatorii legii, zilele de sarbatoare legala care se suprapun peste zilele de repaus saptamanal nu ar mai avea valoarea de zile nelucratoare asa cum doreste legiuitorul, deoarece zilele de repaus saptamanal sunt deja zile nelucratoare
per se.
15 zile libere în 2022, doar 9 in cursul saptamanii
De exemplu, in 2022, angajatorii sunt obligati sa acorde salariatilor 9 zile libere si asta pentru ca din totalul sarbatorilor legale, un numar de 9 vor fi in cursul saptamanii, iar restul de 6, in weekend. In 2021, salariatii romani au avut doar 7 zile libere, pentru ca toate celelalte sarbatori (8 la numar) au picat in weekend.
„Depinzand de anul calendaristic, sunt incidente situatii in care unele dintre zilele de sarbatoare legala coincid cu zilele de repaus saptamanal, astfel ca salariatii nu beneficiaza de drepturile lor legale prevazute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 - Codul Muncii. Legiuitorul doreste ca atunci cand este incidenta situatia suprapunerii zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza cu zilele de repaus saptamanal, zilele libere sa se acorde in zilele care succeda celor de repaus saptamanal si, astfel, sa obtina scopul dorit de legiuitor, acela ca angajatii sa se bucure de acest beneficiu”, motiveaza initiatorii, in expunerea de motive a propunerii legislative.
Potrivit initiatorilor proiectului legislativ, un element important al acestei modificari poate fi planificarea din timp a activitatii sectorului privat cu cea a sectorului public, sectoare aflate in interdependenta, deoarece va oferi sustenabilitate nevoilor societatii de a-si putea desfasura activitatea in mod coordonat.
"Aceasta reglementare va veni in ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea isi vor putea gestiona din timp activitatile si perioadele libere, pentru a se alatura angajatilor din sectorul public. Armonizarea acestor sfere ofera si posibilitatea programarii activitatilor familiale in familiile in care parintii lucreaza in ambele sectoare economice (public si privat), masura apreciata nu doar de catre angajatori si angajati, dar si de unitatile turistice. in egala masura, prin posibilitatea de a se pregati din timp pentru mini-vacantele astfel stabilite, turistii isi pot planifica in avans aceste mini-vacante, iar agentiile de turism se pot pregati cu oferte dedicate familiilor si altor categorii de turisti", se mai arata in proiectul de lege.
Prin urmare, initiativa legislativa propune modificarea textului de la alineatul (2) al articolul 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, care prevede ca "acordarea zilelor libere se face de catre angajator", cu urmatoarea fraza: "in situatia in care zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza se suprapun peste zilele de repaus saptamanal, de regula sambata si duminica, zilele libere se acorda in zilele care succeda celor de repaus saptamanal".
Zile libere in 2022
In anul 2022 sunt 15 sarbatori legale: 6 in weekend si 9 in timpul saptamanii.
1 ianuarie – Anul Nou – zi libera sarbatorita sambata;
2 ianuarie – A doua zi dupa Anul Nou – zi libera sarbatorita duminica;
24 ianuarie – Ziua Principatelor Romane (Mica Unire) – zi libera sarbatorita luni;
22 aprilie – Vinerea mare – zi libera sarbatorita vineri;
24 aprilie – Pastele 2022 – zi libera sarbatorita duminica
25 aprilie – a doua zi de Paste – zi libera sprbatorita luni
1 mai – Ziua Muncii – zi libera sarbatorita duminica;
1 iunie – Ziua Copilului – zi libera sarbatorita miercuri;
12 iunie –Rusalii – zi libera sarbatorita duminica;
13 iunie – A doua zi de Rusalii – zi libera sarbatorita luni;
15 august – Adormirea Maicii Domnului – zi libera sarbatorita luni;
30 noiembrie – Sfantul Andrei – zi libera sarbatorita miercuri;
1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei – zi libera sarbatorita joi;
2 decembrie – liber pentru bugetari
25 decembrie – Craciunul – zi libera sarbatorita duminica;
26 decembrie – A doua zi de Craciun – zi libera sarbatorita luni.
In 2023, vom avea doar 3 zile de sarbatoare legala in weekend si 12 in timpul saptamanii.
Senatul este prima Camera sesizata pe proiectul de lege, iar Camera Deputatilor este decizionala.