Astfel, profesorii care se deplaseaza zilnic, dus-intors, pentru a preda elevilor la unitate de invatamant aflata la mai mult de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu, suporta cheltuielile pentru naveta din propriul buzunar.
"Ca semnal, sunt unele consilii locale care au inceput sa deconteze naveta, dar o deconteaza dupa legea bugetului, adica in limita a 50 de kilometri. Consiliile locale au acordat bani mai multi la cheltuieli materiale scolilor ca acestea sa le deconteze naveta profesorilor, dar in limita a 50 de kilometri.
Ori legea 1 (Legea Educatiei Nationale - n.r.) spune ca se deconteaza integral naveta pentru cadrele didactice. Va trebui sa revenim sa putem ce se poate face. Oricum vom actiona in instanta faptul ca profesorilor trebuie sa le deconteze integral naveta pentru ca asa spune legea 1 si nu dupa legea bugetului, acolo e o recomandare", a afirmat Constantin Huica, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamant Gorj,
Huica mai spune ca la nivel judetean, numarul profesorilor care trebuie sa beneficieze de decontarea navetei este de peste 1.000 de persoane, cele mai vechi datorii inregistrandu-se in localitatile Cruset, Bolbosi si Urdari.
"Cam peste o mie de cadre didactice trebuie sa beneficieze de decontarea navetei, cele mai vechi datorii sunt pe la Cruset, Bolbosi, Urdari, de ani de zile nu li s-a decontat naveta, la altele s-a decontat doar in urma actiunilor din instanta, Motru de exemplu tot timpul au fost cu actiuni de instanta, nici la Targu-Jiu nu se deconteaza naveta", a spus Constantin Huica.
Sindicalistii din invatamant avertizeaza ca vor apela la instanta pentru recuperarea datoriilor, referindu-se in principal la primariile care refuza sa deconteze naveta cadrelor didactice.