Mai exact, instanta de la Strasbourg a stabilit ca prin eliminarea editurilor private, Budapesta nu le-a protejat proprietatea. Curtea Europeana a Drepturilor Omului considera ca practic, monopolul statului asupra manualelor nu le-a dat parintilor si copiilor dreptul de a le alege pe cele mai bune, din moment ce pe piata exista o singura varianta, aleasa si distribuita de stat.
In Ungaria, aceasta situatie a inceput in 2011, cand Guvernul condus de Viktor Orban a decis ca piata manualelor scolare trebuie nationalizate. Atunci s-a infiintat un singur distribuitor de manuale, apoi o singura editura, astfel ca cele 10 - 15 edituri existente au intrat in faliment. Trei au ramas cu dificultate pe piata, ele fiind cele care au dat in judecata statul ungar pentru a afectarea proprietatii private, in sensul ca au fost lipsite de clientii pe care-i aveau - scolile si liceele din Ungaria.
Conform deciziei CEDO, Ungaria trebuie sa ajunga la o intelegere cu cele trei edituri reclamante. Intre timp, doua au dat faliment, una singura ramanand pe piata. Statul ungar trebuie sa plateasca daune pe baza valorii editurii care exista in momentul cand a fost dat in judecata si are la dispozitie trei luni pentru a ajunge la un acord cu reclamantii.
Si Romania a fost introdus manulul unic, dupa ce
Editura Didactica si Pedagogica a devenit editura de stat. Ideea manualelor scolare unice este mai veche, dar s-a concretizat abia anul acesta si presupune ca pentru fiecare materie sa existe cate un singur manual de studiu.
Situatia este diferita, insa, in alte tari: in Austria, pentru fiecare materie exista 20 de manuale diferite. in Germania sunt 16 curricule, cu manuale proprii. Polonia si Ungaria sunt ultimele tari din Europa care au incercat introducerea manualului unic, insa s-a renuntat rapid la idee, fiindca nu erau tiparite la timp.