Dupa decizia Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial pe 31 mai 2018, in care se precizeaza ca reorganizarea Regiei Editurii Didactice si Pedagogice (EDP) in societate pe actiuni este neconsitutionala, Guvernul a dat Ordonanta de urgenta pentru legalizarea statutului acesteia. EDP a devenit in martie singura editura responsabila cu realizarea manualelor scolare, prin votul decizional al Camerei Deputatilor.
Mai exact, in sedinta de Guvern de joi a fost aprobata Ordonanta de urgenta pentru completarea Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale. Prin acest OUG se introduce prevederea referitoare la faptul ca "regiile autonome pot fi reorganizate ca societati reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin hotarare a Guvernului sau, dupa caz, prin hotararea consiliului local/hotararea consiliului judetean sau prin hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, avand ca unic actionar/asociat statul roman sau autoritatea administratiei publice locale".
"Urgenta adoptarii acestei OUG este data de faptul ca, la data de 31.05.2018, a fost publicata in Monitorul Oficial Decizia nr. 249 a Curtii Constitutionale care a constatat ca dispozitiile Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2017 privind infiintarea Societatii Editura Didactica si Pedagogica - S.A. sunt neconstitutionale, intrucat dau expresie unei operatiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu puteau forma obiectul unui act de reglementare primara, ci a unui act de reglementare secundara, mai precis o hotarare de Guvern", a transmis, joi, printr-un comunicat de presa, Ministerul Educatiei.
EDP si-a desfasurat activitatea de realizare a manualelor scolare, chiar daca statul legal al acesteia era incert dupa decizia CCR si a trimis 148.277 manuale de Geografie pentru clasa a VI-a.
Urmeaza ca saptamana viitoare sa fie transmise alte 148.277 manuale de Istorie pentru clasa a VI-a. De asemenea, se vor trimite si manualele de Religie pentru cultul romano-catolic: 2.171 exemplare in limba romana si 4.601 exemplare in limba maghiara, a mai comunicat Ministerul Educatiei.
In zilele urmatoare, pe site-ul manuale.edu.ro, vor fi publicate, pentru a fi alese de profesori, cele doua variante in care se vor tipari fiecare dintre manualele pentru Limba si literatura romana (cl. a VI-a), Religie - cultul ortodox (cl. a VI-a), Biologie (cl. a VI-a), Matematica (cl. a VI-a), Fizica (cl. a VI-a), precum si cele trei variante in care vor fi tiparite manualele pentru Informatica si TIC (cl. a VI-a).
Ramane de vazut daca editura va avea capacitatea de a produce toate manualele necesare pana la inceputul anului scolar 2018 – 2019, sau daca elevii vor incepe din nou scoala fara a avea toate manualele pe banca.