Actuala forma de finantare a sistemului de invatamant, pe baza de cost standard per elev, nu asigura echitate si trebuie corectata. In plus, aceasta forma vulnerabila de finanatare, dezavantajeaza scolile mici, arata un studiu UNICEF.
UNICEF si Institutul de Stiinte ale Educatiei (ISE), a realizat o cercetarea cu tema "Finantarea sistemului de invatamant preuniversitar pe baza standardelor de cost: o evaluare curenta din perspectiva echitatii", pentru a observa in ce masura alocarea per-capita ofera un sprijin adecvat celor mai dezavantajate categorii de elevi.
In urma acestui studiu, UNICEF si ISE au ajuns la concluzia ca aproape jumatate dintre scolile investigate (47 la suta) indica faptul ca veniturile de care dispun sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile, iar 60 la suta dintre directorii chestionati considera ca nivelul general actual al veniturilor asigurat prin formula de finantare pe baza de cost standard per prescolar sau elev este insuficient.
"Pe categorii principale de buget, dificultatile scolilor tin de aproape toate categoriile principale de cheltuieli: de personal, cu formarea continua a cadrelor didactice din scoala; bunuri si servicii; curatenia si reparatiile; programe nationale pentru categorii specifice de elevi (rechizite, EURO 200, bani de liceu etc); consumabile si materialele didactice de baza", rezulta din studiu.
Presedintele Agentiei Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), Serban Iosifescu, a declarat miercuri ca, atunci cand bugetul este insuficient, prima activitate la care se renunta este formarea profesionala a cadrelor didactice din scoala, chiar daca resursele umane pot determina, intr-o masura mult mai mare decat cheltuielile materiale, cresterea calitatii educatiei.
Iosifescu a spus ca finantarea se face prin primarii, precizand ca sunt cazuri in care banii alocati pentru scoli se duc de fapt catre alte UNICEF:probleme. El a mai spus ca, de regula, banii pentru salarii sunt asigurati, dar nu si cei pentru bunuri, servicii si reparatii.
Din cercetare mai rezulta ca scolile care au sub 300 de elevi si care functioneaza in comunitati dezavantajate socio-economic au in prezent situatia cea mai vulnerabila in ceea ce priveste finantarea.
"Aceste scoli trebuie sa isi imbunatateasca situatia curenta (in ceea ce priveste prevenirea abandonului si absenteismului, rezultatele scolare, dezvoltarea profesionala a profesorilor etc.), cu toate acestea dispun in prezent de un buget foarte redus in comparatie cu nevoile. Cel mai ridicat grad de risc privind sub-finantarea il au scolile care in ultimii ani si-au pierdut statutul de scoala independenta, avand un efectiv total de elevi sub cel minim necesar pentru a-si pastra personalitatea juridica", se arata in documentul citat.