Cum pot fi depistati din timp abuzatorii copiilor si care sunt semnele prin care recunoastem un copil-victima a abuzului sexual

De Portal Invatamant
la 20 Feb. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum pot fi depistati din timp abuzatorii copiilor si care sunt semnele prin care recunoastem un copil-victima a abuzului sexual20Feb.2024

Organizatia Salvati Copiii Romania trage un semnal de alarma si arata ca personalul care lucreaza cu copii si in preajma acestora, care nu e capabil sa respecte si sa protejeze drepturile si integritatea acestora, poate fi depistat de timpuriu daca se constata anumite aspecte care ar putea provoca un abuz. Acestea sunt: boli psihice, comentarii negative la adresa copilului, lipsa atasamentului fata de copil sau violenta fizica.

Potrivit sursei citate, victima unui abuz sexual poate suferi repercusiuni traumatice grave daca nu primeste ajutor de specialitate, respectiv servicii de consiliere sau de psihoterapie. Avand in vederea gravitatea acestei forme de traume, aceste servicii sunt acordate de cele mai multe ori pe o perioada lunga de timp, mai ales atunci cand victima este un copil.
 
Un studiu realizat de Salvati Copiii Romania arata ca aproximativ 3% dintre parinti afirma ca, in ultimul an, copilul lor a fost victima a abuzului sexual. Totodata, in aproape doua treimi dintre cazuri agresorul este o persoana necunoscuta. 
 
In cazurile de abuz sexual vorbim preponderant de fete: astfel, dintre cele 1.192 de cazuri din 2023, 1.062 au fost abuz sexual asupra fetelor.
 

Abuzul sexual asupra copiilor - date statistice

 
Dintre cele 13.340 de cazuri de abuz, neglijare si exploatare comise asupra copilului, in 1.192 de cazuri a fost vorba de abuz sexual, iar in 31 de cazuri de exploatare sexuala a copiilor, potrivit datelor furnizate de ANPDCA, pentru anul 2023 (ianuarie-septembrie 2023). Daca in ceea ce priveste cazurile de abuz fizic si emotional, repartitia pe sexe este comparabila, in cazurile de abuz sexual vorbim preponderant de fete: astfel, dintre cele 1.192 de cazuri, 1.062 au fost abuz sexual asupra fetelor.
 
Studiul national lansat de Salvati Copiii Romania in anul 2021 arata ca aproximativ 3% dintre parinti afirma ca, in ultimul an, copilul lor a fost victima a abuzului sexual, in aproape doua treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoana necunoscuta, iar 2,9% dintre adolescenti au declarat ca au fost obligati sa intretina relatii sexuale impotriva vointei lor, situatie care confirma nivelul acut de subraportare a abuzurilor sexuale comise asupra copiilor. Prin comparatie cu rezultatele studiului similar din 2013, se remarca o crestere semnificativa a procentului parintilor care recunosc incidenta abuzului sexual asupra copilului lor (de la 0,5% la 3,2%). 

Totusi, Consiliul Europei estima in 2020, in Raportul referitor la punerea in aplicare a Directivei 2011/36/UE privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, ca, in Europa, 90% dintre cazurile de agresiune sexuala asupra copiilor nu ajung in atentia politiei ori a instantelor judecatoresti.
 
Identificarea celor cu inclinatii catre abuz sexual sau cu posibilitatea de recidiva se poate face prin solicitarea din partea angajatorului a unui certificat de integritate comportamentala, eliberat de Politie.
 
“Emotional, victimele se pot simti adesea vinovate si responsabile de abuz. De cele mai multe ori copiii abuzati sexual considera ca si-au facut rau propriului corp si se simt neputinciosi ca nu s-au putut apara. Atunci cand copiii nu pot marturisi abuzul sau atunci cand marturisesc si nu sunt crezuti, pot aparea semne ale starii de stres acut cum ar fi: insomnii, cosmaruri, lipsa poftei de mancare sau alte suferinte somatice. Lipsa de ajutor si de speranta sunt frecvente si sunt insotite de manie. De aceea este crucial ca adultii sa poata recunoaste semnele unui abuz asupra copilului”, spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
 

Cum recunoastem semnele unui abuz asupra copilului

 
"Exista simptome de stres post-traumatic care pot duce la izolare, evitarea relatiilor cu cei din jur si comportamente autodistructive si automutilante. Adesea, copii victime traiesc sentimente de dezgust si murdarire. Pot incepe sa manifeste comportamente negative, antisociale si agresive. Cel mai frecvent apare depresia, care poate ajunge chiar la forme grave. Fetele-victime sunt mult mai predispuse la automutilare si autoinvinovatire, mai ales cand abuzul a fost de lunga durata si a fost comis cu violenta", explica psihologul Salvati Copiii Mihaela Dinu.
 
Factorii de agravare ai unui abuz sexual includ:
- gradul de constrangere si violenta folosita;
- durata abuzului;
- natura si severitatea abuzului;
- relatia cu cel care a abuzat.
 
Efectele pe termen lung ale abuzului sexual, aparute in urma unor multiple studii, sunt:
- Probleme psihologice (depresie, anxietate, stima de sine scazuta, sentimente de vinovatie, stres post-traumatic, etc.);
- Comportamente deviante (autoagresiune, consum de droguri, prostitutie, vagabondaj, etc.);
- Probleme relationale si sexuale in viata de adult (izolare sociala, promiscuitate sexuala, revictimizare, etc.);
- Tulburari de invatare;
- Tulburari de alimentatie;
- Tulburari de somn;
- Tulburari de somatizare.
 

Masuri pentru a preveni abuzul sexual asupra copiilor

 
1. In ceea ce priveste abuzul sexual, o prima masura impotriva acestuia este incurajarea copiilor sa “nu pastreze secrete”, “sa spuna nu”, “sa povesteasca cuiva” si, mai ales, sa inteleaga ca “Niciodata nu este vina lui!”
 
Atunci cand abuzatorii sunt parintii sau persoane considerate de incredere si cu rol in educatia si protejarea copiilor, abuzul are de cele mai multe o forma continuata, iar marturisirea este foarte greu de facut.
 
In cazul in care abuzatorul este un parinte, copilul simte confuzie in ceea ce priveste sentimentele sale fata de acea persoana: “Daca tatal meu este asa rau, de ce totusi il mai iubesc?”. De aceea, copilul trebuie ajutat sa-si separe sentimentele vis-a–vis de abuz si cele pe care le are fata de tatal agresor, datorita caracterului sau in general: “Ce a facut tatal tau a fost gresit, si ca adult, este responsabil pentru acel comportament rau, dar in general, s-ar putea sa nu fie o persoana rea.”
 
Reactiile sociale in astfel de cazuri sunt cele care descurajeaza de multe ori marturisirea unui abuz de catre copil. Din nefericire, multi copii sunt expusi, dupa abuz, unor reactii emotionale puternice, neincredere din partea celorlalti, ceea ce ar putea influenta in mod negativ intelegerea abuzului, imaginea de sine, abilitatea de a avea incredere in ceilalti. Copilul trebuie ajutat sa-si corecteze gandurile dezadaptative, de genul: “Nimeni nu este de incredere.”, “Mama ma uraste ca am facut-o de rusine.”
 
In cazul in care copilul are incredere in persoanele din jurul sau si se simte in siguranta, el va recunoaste ca a fost abuzat.
 
2. Cea de-a doua masura este educatia privind recunoasterea unor forme de abuz sexual. Copiilor trebuie sa li se dezvolte vocabularul, in special cel legat de partile corpului si organe genitale.
 
Educatie care poate fi facuta de la varste foarte mici, inca de la gradinita, prin care sa li se explice cu un limbaj adecvat varstei, ce insemna un abuz asupra propriului corp.
 
Copilul trebuie sa primeasca educatie care sa includa aspecte privind atingerile necorespunzatoare: atingeri bune / rele.
Atingerile bune: pupat pe obraz, atingere pe umar, strangere de mana;
Atingerile rele: lovit, atingerea sau mangaierea zonelor genitale de catre ceilalti.
 
3. Cea de-a treia masura, educatia privind o viata sexuala sanatoasa. Aceasta trebuie facuta in functie de varsta copilului, cu un limbaj adecvat.
 
4. Cea de-a patra masura, invatarea abilitatilor de aparare ale copilului, legate de posibilitatea de a se apara si de a raspunde eficient unor posibilele atingeri necorespunzatoare si de a fi incurajati sa plece daca vreun adult il atinge intr-un mod “rau”.
 
Educatorii, profesorii, parintii si viitorii parinti, ar trebui sa invete abilitati de invatare non-violenta, fara abuz de orice fel.

Mai multe detalii AICI<<
 
 
Definitivat - Sfaturi pentru Nota 10
Teste Rezolvate + Metodologie pentru examenul de Definitivat

DEFINITIVAT - modele de Teste. ATENTIE la modificarile aparute in legislatie si metodologie:
  • teste rezolvate + explicatiile detaliate
  • metodica pentru punctaj maxim
  • exemple utile si ghiduri practice

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

abuzorganizatia salvati copiiiabuz asupra unui copil


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//