Singapore pune mare pret pe pregatirea viitorilor profesori, pentru ca acestia construiesc natiunea, spun reprezentantii Institutului National de Educatie. Din acest motiv, statul selecteaza cei mai buni absolventi pentru a fi primiti in profesia didactica, respectiv prima treime a absolventilor de studii superioare.
Dupa ce trec de criteriul mediilor de absolvire, candidatii sunt chemati la interviu, unde doar 1 din 8 reuseste sa treaca. Interviul are ca scop identificarea persoanelor care au atitudineasi aptitudinile necesare pentru a intra in profesie.
"Astfel incat, la sfarsit, doar cei mai buni 10% dintre absolventi sau chiar mai putini reusesc sa intre in profesia didactica", spune profesorul Ee Ling Low, sefa Departamentului de planificare strategica si calitate academica, din cadrul Institutului National de Educatie, in clipul "Becoming a teacher in Singapore", de pe canalul pisa4you.
Cum se realizeaza formarea cadrelor didactice
Odata selectat pentru pregatirea didactica, sunt doua cai de pregatire: licenta de arte si stiinte ale educatiei, care dureaza patru ani, si cursul postuniversitar de Educatie, care dureaza 16 luni.
Programul de 4 ani prevede realizarea a doua proiecte de cercetare, un proiect de cercetare pe educatie si unul de cercetare academica. Pe de alta parte, sunt cursuri de filosofia predarii, dar si o componenta a valorilor in programele de predare.
Ministerul Educatiei plateste taxele descolarizare pentru cei selectati si ofera si un ajutor in bani in functie de calificarea academica. Dupa absolvire, profesorii trebuie sa inapoieze banii Ministerului Educatiei, pentru ca i-au finantat studiile.
Scorul Romaniei la stiinte, domeniul pe care s-a pus accent la ultimele testari, este de 435 fata de scorul mediu al tarilor OECD, 493,si fata de cel mai bun scor, cel al singaporezilor care a fost de 558. La partea de Citire, Romania a acumulat 434 de puncte, iar la partea de Matematica 444 de puncte. Sub Romania s-au plasat Cipru, Moldova, Albania, Turcia.