Bursele elevilor - modificarile din Legile Educatiei. 450 de lei pe luna bursa de merit pentru cel putin 30% dintre elevii din clasa

De Ana Ghiarasim
la 27 Feb. 2023 Exclusiv
11 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bursele elevilor - modificarile din Legile Educatiei. 450 de lei pe luna bursa de merit pentru cel putin 30% dintre elevii din clasa27Feb.2023

Bursele elevilor se vor modifica, potrivit noilor prevederi din Legea Educatiei Nationale anuntata de ministrul Educatiei, Ligia Deca.

Bursa de merit va fi de 450 de lei pe luna si se va acorda "pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu respectarea criteriilor si conditiilor stabilite prin metodologia-cadru".

Bursa sociala va fi de 300 de lei pe luna, iar "verificarea veniturilor declarate de parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori se face prin solicitarea eliberarii unui document care sa ateste situatia veniturilor declarate catre organul central fiscal".

De remarcat faptul ca avem si bursa tehnologica, de 300 de lei pe luna, care "reprezinta o forma de stimulare a elevilor care urmeaza invatamantul tehnologic in conditiile metodologiei cadru".
 
Aveti mai jos detaliile legate de bursele elevilor din Legea Invatamantului Preuniversitar, anuntata de ministrul Educatiei, Ligia Deca. De retinut este faptul ca acestea sunt doar propuneri si ele urmeaza sa fie votate in Parlamentul Romaniei, pentru a se aplica efectiv.
 

Propunerile de modificari din Legile Educatiei - Legea Invatamantului Preuniversitar

 
Sectiunea 2 - Bursele elevilor
 
Art. 103
 
(1) Elevii de la cursurile cu frecventa zi din invatamantul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiaza de burse. Cuantumul minim al burselor si metodologia cadru de acordare a burselor sunt adoptate prin  ordin al ministrului educatiei, la propunerea Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar (CNFIP).
 
(2) Valoarea burselor poate fi suplimentata de catre consiliile de administratie a unitatilor de invatamant in functie de:
 
a) venituri obtinute pentru fondul de burse din partea autoritatilor locale;
b) alte venituri obtinute potrivit legii.
 
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru anul scolar 2023-2024, cuantumul minim al burselor este stabilit dupa cum urmeaza:
 
a) bursa de merit – 450 lei/luna;
b) bursa sociala – 300 lei/luna;
c) bursa tehnologica – 300 lei/luna;
d) bursa de excelenta olimpica I/internationala – 1.000 lei/luna;
e) bursa de excelenta olimpica II/nationala – 700 lei/luna.
 
(4) Bursa de merit reprezinta o forma de stimulare a performantei elevilor.
 
(5) Bursa sociala reprezinta o forma de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situatii medicale speciale, prevazute in metodologia cadru, in vederea sustinerii participarii la activitatile didactice si a prevenirii abandonului scolar.
 
(6) Elevii care beneficiaza de bursa sociala au dreptul la pastrarea confidentialitatii asupra identitatii, datelor personale si informatiilor referitoare la situatia de dificultate in care se afla.
 
(7) Dreptul la bursa sociala al elevilor proveniti din familii care beneficiaza de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196 din 31 octombrie 2016, privind venitul minim de incluziune, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda in baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului. Acordarea dreptului se face in urma comunicarii de catre agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a listei elevilor care frecventeaza invatamantul cu frecventa, proveniti din familii beneficiare de ajutor de incluziune in luna anterioara celei de raportare a listei.
 
(8) Bursele sociale se acorda in baza unor conditii privind venitul mediu net pe membru de familie, supus impozitului pe venit, conform metodologiei cadru prevazuta la alin.(1). Verificarea veniturilor declarate de parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori, in vederea acordarii dreptului la bursa sociala, de catre unitatea de invatamant, se face prin solicitarea eliberarii unui document care sa ateste situatia veniturilor declarate catre organul central fiscal in a carui raza teritoriala se afla situat beneficiarul.
 
(9) In unitatile de invatamant in care isi desfasoara activitatea mediatori scolari, acestia sunt implicati in informarea si sustinerea familiilor pentru accesarea burselor.
 
(10) Bursa tehnologica reprezinta o forma de stimulare a elevilor care urmeaza invatamantul tehnologic in conditiile metodologiei cadru, in conformitate cu prioritatile Ministerului Educatiei.
 
(11) Bursele de excelenta olimpica (I si II) reprezinta o forma de stimulare a excelentei si sunt alocate in functie de distinctiile primite de elevi si se acorda dupa cum urmeaza:
 
a) Bursa de excelenta olimpica (I) se acorda elevilor care obtin distinctii (premiile I, II, III) la olimpiadele scolare internationale, respectiv campionatele sportive scolare internationale recunoscute de Ministerul Educatiei si la Jocurile Olimpice in parteneriat cu Comitetul Olimpic si Sportiv Roman.
 
Bursele de excelenta olimpica (I) se acorda lunar elevilor de gimnaziu si liceu, pe intreaga durata a anului scolar urmator obtinerii distinctiei. Prin exceptie, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu in cuantum egal cu valoarea cumulata a bursei pentru un an scolar;
 
b) Bursa de excelenta olimpica (II) se acorda elevilor care obtin distinctii (premiile I, II, III) la olimpiadele scolare nationale organizate si finantate de Ministerul Educatiei. Bursele de excelenta olimpica (II) se acorda lunar elevilor de gimnaziu si liceu, pe intreaga durata a anului scolar urmator obtinerii distinctiei. Prin exceptie, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu in cuantum  egal cu valoarea cumulata a bursei pentru un an scolar.
 
(12) Bursele elevilor din invatamantul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educatiei, dupa cum urmeaza:
 
a) Bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu respectarea criteriilor si conditiilor stabilite prin metodologia-cadru;
 
b) Bursele sociale pentru toti elevii care se incadreaza in criteriile si conditiile stabilite prin metodologia-cadru;
 
c) Bursele tehnologice pentru elevii care frecventeaza invatamantul tehnologic si care se incadreaza in specializarile si conditiile stabilite prin metodologia-cadru;
 
d) Bursele de excelenta olimpica I si II pentru toti elevii care au obtinut distinctiile prevazute in alin. 11, lit. a) si b), cu respectarea metodologiei-cadru.
 
(13) Elevii si parintii sunt informati cu privire la criteriile, conditiile si metodologia de acordare a  burselor cu minimum 15 zile lucratoare inainte de data-limita pentru depunerea cererilor si  documentelor justificative.
 
(14) Elevii pot beneficia si de alte tipuri de burse, pe baza de contract incheiat cu operatori economici  ori cu alte persoane juridice sau fizice. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat.
 
(15) Elevii straini din invatamantul preuniversitar pot beneficia de burse, potrivit prevederilor legale.
 
(16) Bursele sociale sau bursele tehnologice se pot cumula cu orice tip de bursa.
 
(17) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), elevii din unitatile de invatamant preuniversitar particular, inclusiv confesional:
 
a) beneficiaza de bursele de excelenta olimpica (I si II);
 
b) beneficiaza de burse sociale daca sunt scolarizati fara taxe;
 
c) beneficiaza de burse tehnologice daca se incadreaza in specializarile si conditiile stabilite prin metodologia-cadru.
 
(18) Printre beneficiarii burselor de merit se numara de drept elevii care au obtinut premiul I la concursurile scolare nationale recunoscute de Ministerul Educatiei, daca acestea nu au fost finantate de Ministerul Educatiei, si castigatorii medaliilor de aur la campionatele nationale organizate de Federatiile Sportive Nationale in sporturi olimpice.
 
(19) Elevul care nu a obtinut media 10 la purtare la finalul anului scolar pierde bursa de merit in anul scolar urmator.
 
(20) Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile si nu sunt luate in considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obtinerea venitului minim garantat, precum si pentru alte beneficii sociale.
 
 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

burse elevilegile educatieiligia decabursabursa de meritburse sociale


x
Lasa un raspunsComentarii [11 comentarii]Adauga comentariul tau
22Aug.2023

Bajdik Melinda 22 Aug. 2023 08:42:47

Copiii care intra acum in clasa a IX- a vor primi bursa de merit? Daca da in ce conditii? Pe baza mediei din clasa a VIII- a, sau pe baza notelor de la EN. ?
11Aug.2023

Alina 11 Aug. 2023 15:05:38

Copilul meu cu media 9,06 o sa ia bursa de merit?
26Iul.2023

Stefania Enache 26 Iul. 2023 20:14:40

Buna ziua! In situatia in care un elev a obtinut premiul al III lea la un concurs national nu olimpiada organizat si finantat de Ministerul Educatiei, va primi bursa de performanta sau bursa olimpica II? Multumesc!
14Iul.2023

Florina 14 Iul. 2023 15:49:11

Daca tot s-au impartit bursele pentru olimpici in doua categorii, de ce nu se face acelasi lucru si in cazul burselor de merit? Adica o bursa pentru cei cu mediile intre 9.50-10 si o alta bursa pentru cei intre 9-9.50. Asa ar fi corect pentru ca pragul acesta de 9.50 e foarte mare in conditiile in care pana anul acesta a fost 8.50. Un elev cu media 9.30,9.40 ar fi indreptatit sa ia si el o bursa, pentru ca se munceste sa se obtina o asemenea medie.
20Iun.2023

Iancu Maria 20 Iun. 2023 11:58:16

Buna ziua,
Daca media generala este 9.46 , iau bursa de merit ?
15Iun.2023

Avramescu Elena Cristiana 15 Iun. 2023 16:01:40

As dori sa stiu care este media pt a obtine bursa de merit pt anul scolar 2023-2024?
23Mai.2023

Ioana 23 Mai. 2023 15:28:06

"Bursa de merit va fi de 450 de lei pe luna si se va acorda "pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu respectarea criteriilor si conditiilor stabilite prin metodologia-cadru". Care va fi media generala de care va fi conditionata alocarea acestei burse in 2023-2024?
Multumesc
09Mar.2023

Mariana 09 Mar. 2023 21:04:52

Legea spuna ca bursa de merit e 200 lei pentru sportivi de performanta, dar asta e doar în lege...încasarile sunt de fapt ,,impozitate" cu 32%
Din 200 copiii au încasat si în aceasta luna între 130 si 140 RON
06Mar.2023

Alina Adela Senevici 06 Mar. 2023 08:22:38

Ce burse oameni buni ca an unele locuri o data sau dat de când sa început scoala rusine sa le fie
05Mar.2023

Metea Estera 05 Mar. 2023 07:55:30

Nu am înteles exact de când intra în vigoare.
28Feb.2023

Ioana 28 Feb. 2023 08:25:00

Bursele de performanta in vaza mediei generale pe an de studiu au fost eliminate? Nu am gasit referinte cu privire la acest tip de burse care este in vigoare in prezent.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//