Asadar, o baza solida si educatori competenti ajuta copiii sa dezvolte abilitati esentiale pentru a deveni adulti functionali, mai ales in primii trei ani de viata, cand creierul se dezvolta rapid.

Va propunem acum
25 de teste insotite de rezolvari si indicatii pentru obtinerea notelor maxime care va pregatesc pentru:
cunoasterea continuturilor fundamentale de limba si literatura romana;
cunoasterea noilor tendinte in evolutia educatiei timpurii, atat din punctul de vedere al pedagogiei, cat si al curriculumului pentru educatia timpurie a copiilor sub 3 ani;
aplicarea noilor directii ale metodicii desfasurarii activitatilor instructiv-educative in cresa;
demonstrarea capacitatilor necesare pentru proiectarea, realizarea si evaluarea activitatilor instructiv-educative;
Model de test Titularizare Educator-Puericultor 2025
SUBIECTUL I (30 de puncte)
A. LIMBA ROMANA
Cititi cu atentie urmatorul text:
Cerul abia se rumenise; picaturile de roua inca nu se prefacusera in margaritare; luceafarul tot facea din ochi pamantului. Dar peste putin, deodata, adancul scapara. Cea dintai raza strapunse vazduhul si se topi in ochiul ciocarliei. Niciodata darul acesta, trimis de catre soare, nu umpluse sufletul pasarii de o mai mare fericire. Caci si fericirea nu-si alege totdeauna clipa nimerita in care sa-si verse prinosul. Scuturandu-si penele, un tril de multumire izvori din gusa ciocarliei. Apoi se dezlipi de tarana si, palpaind din aripi, se inalta.
(Din lumea celor care nu cuvanta de Emil Girleanu)
Scrieti pe foaia de concurs, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte, cu privire la textul de mai sus:
1. Despartiti in silabe cuvintele urmatoare: margaritare, nimerita.
2. Transcrieti, din primul paragraf al fragmentului dat, doua cuvinte monosilabice si un cuvant plurisilabic.
3. Mentionati cate un antonim potrivit pentru urmatoarele cuvinte:
– fericire;
– umpluse.
4. Indicati cate un sinonim potrivit pentru sensul din text al urmatoarelor cuvinte:
– multumire;
– tarana.
5. Alcatuiti un enunt in care sa utilizati omonimul cuvantului mare.
6. Transcrieti, din textul dat, o propozitie negativa.
7. Alcatuiti un enunt asertiv cu substantivul picaturile.
B. LITERATURA ROMANA
Redactati un eseu de 300 ̶ 400 de cuvinte, in care sa prezentati specificul constructiei discursului narativ al unei fabule, apartinand unui scriitor studiat.
In elaborarea eseului, veti avea in vedere urmatoarele repere:
– precizarea a doua trasaturi ale fabulei;
– exemplificarea celor doua trasaturi precizate ale unei fabule specificate in programa de concurs, prin valorificarea continutului acestuia;
– ilustrarea a doua elemente de constructie a discursului narativ, existente in fabula specificata (de exemplu: actiune, tema, momentele subiectului, conflict, incipit, final, moduri de expunere, repere spatiale, repere temporale etc.);
– exemplificarea celor doua elemente de constructie indicate, prin valorificarea a doua secvente din opera literara selectata;
Nota: Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul eseului este la alegere.
Pentru continutul eseului veti primi 10 puncte (cate 2 puncte pentru fiecare cerinta/reper), iar pentru redactarea eseului veti primi 5 puncte (organizarea ideilor in scris – 1 punct; utilizarea limbii literare – 1 punct; abilitati de analiza si de argumentare – 1 punct; ortografie, punctuatie, asezare in pagina si lizibilitate – 1 punct; incadrare in limita de spatiu indicata – 1 punct).
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 300 de cuvinte si sa dezvolte subiectul propus.
SUBIECTUL AL II-LEA (30 puncte)
Redactati un eseu structurat de maximum doua pagini, in care sa prezentati importanta jocului si a invatarii, punand accentul pe educatia la varsta mica.
In elaborarea eseului, veti avea in vedere urmatoarele aspecte:
– joc si invatare – delimitari conceptuale;
– evolutia comportamentului de joc la copilul de 0 ˗ 3 ani si rolul pe care il are puericultorul in activitatile ludice;
– numirea si descrierea a doua tipuri de jocuri specifice anteprescolarului.
Nota: Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul eseului este la alegere.
Pentru continutul eseului veti primi 20 de puncte, iar pentru redactarea acestuia veti primi 10 puncte (organizarea ideilor in scris si utilizarea limbii literare si a limbajului de specialitate – 3 puncte; abilitati de analiza si de argumentare – 4 puncte; ortografie, punctuatie, asezare in pagina si lizibilitate – 2 puncte; incadrare in limita de spatiu indicata – 1 punct).
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum o pagina.
SUBIECTUL AL III-LEA (30 puncte)
a) Definiti conceptul de ambianta psiho-relationala din perspectiva organizarii si amenajarii spatiului educational in educatia timpurie.
b) Descrieti modul in care se pot organiza si realiza activitati ludice si de invatare la cresa, tinand cont de urmatoarele repere:
– exprimarea argumentata a unui punct de vedere privind importanta centrelor de activitate in evolutia anteprescolarilor;
– exemplificarea unui centru de activitate amenajat in cresa.
...vezi AICI Rezolvarea testului propus<<
Educatorul-puericultor este persoana calificata pentru nivelul de educatie anteprescolara (0-3 ani), derulata in cadre institutionale, cum ar fi cresele, gradinitele, cluburile, centrele de zi sau centrele de recreere si joaca.
Nota pentru Titularizare pe post impune promovarea examenului cu minimum 7, iar postul de suplinitor se poate obtine cu note de minimum 5 atat la proba scrisa, cat si la proba practica/inspectia speciala profilului postului.