Testul nr. 1
SUBIECTUL I (30 de puncte)
1. Notiunile fundamentale sunt aspecte abordate primordial de Teoria Educatiei Fizice si Sportului.
a. Definiti educatia fizica.
b. Prezentati cele trei elemente ale motricitatii.
c. Scrieti trei clasificari diferite ale sporturilor.
d. Prezentati tipologia capacitatii motrice.
2. Priceperile motrice reprezinta, alaturi de deprinderile motrice, rezultate ale invatarii motrice.
a. Definiti priceperile motrice.
b. Mentionati cinci caracteristici ale priceperilor motrice.
c. Prezentati tipologia priceperilor motrice.
SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte)
1. Calitatile motrice reprezinta insusiri ale organismului, concretizate in capacitatea de a efectua actiuni
de miscare cu anumiti indici de forta, viteza, indemanare si rezistenta.
a. Definiti calitatea motrica viteza.
b. Prezentati trei forme de manifestare a calitatii motrice rezistenta.
c. Specificati cinci factori de conditionare a calitatii motrice forta.
d. Precizati cinci factori de conditionare a calitatii motrice indemanarea.
2. Principiul sistematizarii si continuitatii contribuie, alaturi de celelalte principii, la realizarea normativitatii activitatii didactice in educatie fizica.
a. Mentionati aspectele generale ale acestui principiu.
b. Prezentati cele patru cerinte evidentiate in respectarea acestui principiu.
SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte)
1. Creati un complex pentru dezvoltare fizica armonioasa, format din douasprezece exercitii executate
in perechi. in descrierea fiecarui exercitiu mentionati actiunea motrica si dozarea, respectand esalonarea metodica a exercitiilor in complex.
2. Scrieti cinci exercitii pentru dezvoltarea fortei membrelor superioare. Pentru fiecare exercitiu, se va urmari:
a. descrierea actiunii motrice;
b. precizarea dozarii efortului.
SUGESTIE DE REZOLVARE
Testul nr. 1
SUBIECTUL I (30 de puncte)
1. Notiunile fundamentale sunt aspecte abordate primordial de Teoria Educatiei Fizice si Sportului.
a. Educatia fizica este activitatea desfasurata sub indrumarea unei persoane de specialitate, care valorifica sistematic, constient si organizat ansamblul formelor de practicare a exercitiilor fizice, in scopul cresterii potentialului fizic si psihic al omului, al perfectionarii dezvoltarii fizice si a capacitatii motrice, in concordanta cu cerintele sociale, in vederea realizarii idealului educativ.
b. Cele trei elemente ale motricitatii sunt: actele motrice, actiunile motrice si activitatile motrice.
1. Actele motrice sunt fapte simple de comportare realizate in mod voluntar pentru indeplinirea unor actiuni sau activitati motrice. Aici intra si actele reflexe instinctuale si automatizate. Un act motric special este exercitiul fizic, caruia i se mai spune si gest motric.
2. Actiunile motrice sunt ansambluri de acte motrice structurate in toturi unitare pentru a realiza diferite sarcini imediate. Deprinderile si priceperile motrice sunt actiuni motrice reprezentative: mersul, alergarea, saritura, aruncarea, tararea, catararea si escaladarea etc., executarea lor avand efecte imediate.
3. Activitatile motrice sunt ansambluri de actiuni motrice incadrate intr-un sistem coerent de idei, reguli si forme de organizare in vederea obtinerii unui efect complex de adaptare a organismului uman si de perfectionare a dinamicii acestuia, in concordanta cu obiective bine precizate. Activitatile motrice fundamentale sunt: educatia fizica, antrenamentul sportiv, activitatea competitional/ sportiva, activitatea motrica recuperatorie si activitatile motrice de timp liber.
c.
1. sporturi clasice, moderne si contemporane;
2. sporturi olimpice si neolimpice;
3. sporturi nationale si internationale.
d. Capacitatea motrica este de doua tipuri: generala si specifica. Cea generala este formata din calitatile/aptitudinile motrice de baza (viteza, indemanare/capacitate coordinativa, rezistenta, forta, mobilitate) si deprinderile sau priceperile motrice de baza si utilitar-aplicative. Capacitatea motrica specifica este formata din unitatea calitatilor motrice si a deprinderilor sau priceperilor motrice specifice unor sporturi.
2. Priceperile motrice reprezinta, alaturi de deprinderile motrice, rezultate ale invatarii motrice.
a. Priceperea motrica reprezinta capacitatea de a valorifica sistemul deprinderilor insusite, in mod constient si in conditii variate, pe baza cunostintelor si a experientei dobandite anterior, realizand o adaptare prompta la context (in viata cotidiana sau in competitii) si la eventualele schimbari. in acest sens, deprinderile sunt selectate, ansamblate si efectuate cursiv si cu eficienta maxima.
b. Carecteristicile priceperilor motrice:
1. sunt componente neautomatizate ale activitatii motrice voluntare, deoarece se manifesta in conditii variabile, nestandardizate;
2. se consolideaza prin metode active de instruire de tip euristic, in mod deosebit prin problematizare, deoarece formarea priceperilor motrice se bazeaza pe procesele cognitive (memorie, imaginatie, creativitate) si le influenteaza, la randul lor;
3. sunt conditionate de experienta motrica anterioara (volumul de deprinderi motrice cunoscute, insusite);
4. nivelul lor de manifestare este conditionat de plasticitatea scoartei cerebrale;
5. nivelul de stapanire a priceperilor motrice exprima maiestria practica in conditii variabile, necunoscute, imprevizibile.
c. La momentul actual, priceperile motrice sunt abordate sub doua tipuri concrete de manifestare: elementare si superioare.
1. Priceperea motrica elementara reprezinta actiunea comportamentala motrica manifestata in etapa de initiere, de insusire a unei deprinderi motrice noi si se bazeaza pe aptitudinile, achizitiile motrice anterioare si pe informatiile obtinute din explicatii si observatii individuale.
2. Priceperea motrica complexa sau superioara reprezinta capacitatea individului de a valorifica in mod constient, cu maximum de eficienta si cursivitate, in conditii variabile si neprevazute, intreaga experienta motrica si intelectuala anterioara.
SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte)
1. Calitatile motrice reprezinta insusiri ale organismului, concretizate in capacitatea de a efectua actiuni de miscare cu anumiti indici de forta, viteza, indemanare si rezistenta.
a. Viteza reprezinta capacitatea organismului de a efectua acte si actiuni motrice, cu intregul corp sau numai cu anumite segmente ale acestuia, intr-un timp cat mai scurt (cu rapiditate maxima).
b. Formele de manifestare sunt in numar de 9 si sunt impartite dupa mai multe criterii. Astfel, doresc sa mentionez ca, dintre cele 3, alese conform cerintelor, primele doua manifestari sunt dupa „ponderea participarii in efort a grupelor musculare si a marilor functii organice”, iar al treilea este dupa „sursele energetice, intensitatea si durata efortului”:
1. rezistenta generala. reprezentata de capacitatea de a efectua acte si actiuni motrice timp indelungat, cu eficienta si fara aparitia starii de oboseala, angrenandu-se in efort aproximativ 70% din grupele musculare si solicitandu-se mult sistemele nervos central, cardiovascular si respirator;
2. rezistenta specifica reprezentata de capacitatea de a depune eforturi fizice, cu eficienta si fara aparitia starii de oboseala, pe care le implica ramurile si probele sportive; aceasta forma poate fi locala (cand angajeaza mai putin de 1/3 din totalul grupelor musculare), regionala – (intre 1/3 si 2/3 din volumul total al masei musculare) si globala (peste 2/3 din totalul respectiv);
3. rezistenta anaeroba (lactacida), specifica pentru eforturile cuprinse intre 45 secunde si doua minute, intensitatea efortului fiind de 95-100%.
c.
1. capacitatea de concentrare a proceselor nervoase fundamentale: excitatia si inhibitia;
2. numarul de fibre musculare angajate in efort si – mai ales – suprafata sectiunii fiziologice a acestora;
3. calitatea proceselor metabolice si a substantelor energetice existente in muschi;
4. durata contractiei musculare (mai eficiente contractiile de 15-20 secunde decat cele de 30 de secunde);
5. starea de functionare a segmentelor osoase de sprijin, a ligamentelor si articulatiilor.
d.
1. calitatea sistemului nervos central (capacitatea de coordonare a centrilor nervosi), respectiv plasticitatea scoartei cerebrale si calitatea transmiterii impulsurilor nervoase pe caile aferente si eferente;
2. capacitatea analizatorilor de a capta selectiv informatia si de a realiza sinteza aferenta pentru analiza situatiei;
3. capacitatea de anticipare, memoria si gandirea creativa a executantului;
4. volumul si complexitatea deprinderilor si priceperilor motrice stapanite de subiect;
5. nivelul de manifestare a celorlalte calitati motrice.
2. Principiul sistematizarii si continuitatii contribuie, alaturi de celelalte principii, la realizarea normativitatii activitatii didactice in educatie fizica.
a. Respectarea acestui principiu vizeaza elaborarea corecta si eficienta a documentelor necesare de planificare/programare si de evidenta ale activitatilor de educatie fizica si sport, precum si asigurarea reusitei in programarea stimulilor, indiferent de particularitatile subiectilor sau de alte variabile de ordin material, spatial sau temporal.
b. Respectarea acestui principiu presupune indeplinirea urmatoarelor cerinte:
– continutul activitatii sa fie esalonat si grupat in functie de fiecare componenta (calitati motrice, deprinderi motrice etc.);
– materialul predat sa se sprijine pe cel insusit anterior si sa constituie premisa pentru activitatile urmatoare;
– continutul activitatii va fi astfel esalonat incat sa asigure legatura logica intre lectii/semestre/ani de studiu/cicluri de invatamant;
– sa se asigure participarea ritmica a subiectilor la procesul de instruire si educatie.
SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte)
1.
COMPLEX DE DEZVOLTARE FIZICa ARMONIOASa, iN PERECHI
Exercitiul 1 – pentru gat
P.I. – stand departat, fata in fata cu partenerul, de palme apucat:
T1-8: indoirea si extensia gatului
Dozare: 3x8 timpi
Exercitiul 2 – pentru gat
P.I. – stand departat, fata in fata cu partenerul, de palme apucat:
T1-8: indoirea laterala a gatului, spre dreapta si spre stanga
Dozare: 3x8 timpi
Exercitiul 3 – pentru gat
P.I. – stand departat, fata in fata cu partenerul, de palme apucat:
T1-8: rasuciri de gat, spre dreapta si spre stanga
Dozare: 3x8 timpi
Exercitiul 4 – pentru brate
P.I. – stand departat, fata in fata cu partenerul, de maini apucat:
T1-8: impingeri cu rezistenta, prin indoirea si intinderea alternativa a cate unui brat
Dozare: 3x8 timpi
Exercitiul 5 – pentru brate si trunchi
P.I. – stand departat, fata in fata cu partenerul, cu trunchiul aplecat la orizontala, mainile pe umerii partenerului:
T1-8: indoiri si arcuiri de trunchi cu presiune pe umeri
Dozare: 3x8 timpi
Exercitiul 6 – pentru brate
P.I. – stand cu un picior inainte, cate doi fata in fata, de maini apucat: tractiuni cu bratele intinse
Dozare: 8 repetari
Exercitiul 7 – pentru trunchi
P.I. – stand departat, spate in spate cu partenerul, bratele in lateral, de palme apucat:
T1-2,5-6: indoiri laterale de trunchi spre dreapta
T3-4,7-8: indoiri laterale de trunchi spre stanga
Dozare: 3x8 timpi
Exercitiul 8 – pentru trunchi
P.I. – stand departat, spate in spate cu partenerul, bratele in lateral, de palme apucat:
T1-2,5-6: rasuciri de trunchi spre dreapta
T3-4,7-8: rasuciri de trunchi spre stanga
Dozare: 3x8 timpi
Exercitiul 9 – pentru trunchi
P.I. – stand departat, spate in spate cu partenerul, de coate apucat: unul din executanti il ridica pe celalalt
pe spate in extensie cu arcuiri, prin usoare aplecari de trunchi
Dozare: fiecare executant il mentine pe celalat cate 8 secunde
Exercitiul 10 – pentru picioare
P.I. – stand fata in fata, usor in lateralul partenerului, bratul drept sprijinit pe umarul drept al partenerului:
balansarea piciorului stang spre inainte si inapoi.
Dozare: 2x8 balansari
Exercitiul 11 – pentru picioare
P.I. – stand departat, cate doi spate in spate apucat la nivelul coatelor: indoirea genunchilor pana in sezand si ridicare.
Dozare: 2x4 repetari
Exercitiul 12 – pentru picioare
P.I. – stand cate doi fata in fata: saritura cu extensia trunchiului si bataia palmelor sus, cu partenerul
Dozare: 8 repetari
2.
a. descrierea actiunii motrice
b. precizarea dozarii efortului
EXERCItII PENTRU DEZVOLTAREA FORtEI MEMBRELOR SUPERIOARE
Precizez faptul ca dozarea este in stransa legatura cu particularitatile de varsta, sex si dezvoltare fizica individuala, astfel ca nu pot fi avansate aici repetari si pauze precise decat daca stabilim nivelul la care adresam cele 5 exercitii. Pentru a usura exemplificarea, voi alege o grupa de elevi de clasa a VIII-a.
Exercitiul 1 – flotari
Din sprijin culcat inainte: indoirea si intinderea bratelor, cu mentinerea corpului intins.
Dozare: 3 serii x 10 repetari, pauza 30 secunde intre repetari
Exercitiul 2 – flotari-triceps
Din sprijin culcat inapoi, cu palmele pe banca: indoirea si intinderea bratelor.
Dozare: 3 serii x 10 repetari, pauza 30 secunde intre repetari
Exercitiul 3 – tractiuni la bara
Din atarnat la bara fixa, indoirea bratelor, cu mentinerea corpului intins.
Dozare: 3 serii x 10 repetari, pauza 30-45 secunde intre repetari
Exercitiul 4 – tractiuni la banca de gimnastica
Din culcat inainte, pe un capat al bancii, bratele in prelungirea trunchiului apuncand banca de gimnastica
de marginea laterala: tractiune, trunchiul alunecand pe banca.
Dozare: 10 repetari, pauza 20 secunde intre repetari
Exercitiul 5 – catarare pe fringhie
Din stand: catarare pe franghia verticala, fara sprijinul picioarelor