"Suplinitorii care au obtinut o nota de 7 la examenul de titularizare nu ar trebui sa fie obligati sa sustina examenul anual, decat daca doresc sa isi imbunatateasca nota. Consideram ca o nota de 5 obtinuta in anul curent nu ar trebui sa prevaleze asupra unei note de 10 obtinute in anii anteriori. In prezent, exista suplinitori care anual au avut note peste 7, uneori chiar 10, si care, din lipsa unui post titularizabil, sustin acest concurs de 10-15 ani. Aceasta modificare va recunoaste meritele si competentele acumulate de suplinitori de-a lungul timpului", se arata in textul petitiei.
...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI (pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)
Vineri, 2 august (ora .09.30) petitia initiata pe platforma Declic a ajuns la 3.748 de semnaturi. In randurile de mai jos publicam continutul petitiei, asa cum a fost el publicat
aici:
"Petitia profesorilor suplinitori
Conform Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar si Legii educatiei nationale nr. 198/2023, examenul de titularizare este esential pentru asigurarea calitatii in educatie. Totusi, consideram ca profesorii care au demonstrat competente adecvate prin obtinerea notei 7 sau mai mari nu ar trebui sa fie obligati sa repete examenul anual, doar din cauza lipsei posturilor vacante.
Noi, suplinitorii cu note mari la concursul de titularizare, dorim sa aducem la cunostinta dumneavoastra urmatoarele solicitari pentru imbunatatirea sistemului educational si sustinerea activitatii noastre profesionale:
1. Eliminarea obligativitatii sustinerii examenului pentru cei care au obtinut, de-a lungul timpului, nota 7, mentionata in metodologia de concurs de altfel.
Suplinitorii care au obtinut o nota de 7 la examenul de titularizare nu ar trebui sa fie obligati sa sustina examenul anual, decat daca doresc sa isi imbunatateasca nota. Consideram ca o nota de 5 obtinuta in anul curent nu ar trebui sa prevaleze asupra unei note de 10 obtinute in anii anteriori.
In prezent, exista suplinitori care anual au avut note peste 7, uneori chiar 10, si care, din lipsa unui post titularizabil, sustin acest concurs de 10-15 ani. Aceasta modificare va recunoaste meritele si competentele acumulate de suplinitori de-a lungul timpului.
2. Stabilirea unei perioade de valabilitate;
Adica: nota obtinuta la examenul de titularizare sa fie valabila pentru o perioada nedeterminata. Dorim ca profesorii sa NU mai fie obligati sa sustina din nou examenul, data fiind lipsa posturilor vacante / titularizabile in invatamantul preuniversitar.
3. Crearea unui sistem prin care profesorii care au obtinut nota de titularizare, conform metodologiei in vigoare, dar nu au gasit posturi vacante, sa aiba prioritate la ocuparea posturilor temporare si la angajarea pe perioade determinate!!!
4. Deblocarea posturilor si scoaterea la concurs a tuturor orelor vacante;
Este imperativ ca toate posturile vacante sa fie deblocate si scoase la concurs. De asemenea, solicitam ca orele la plata cu ora sa fie scoase si acestea la concurs, si sa nu mai fie atribuite titularilor scolilor decat dupa inceperea anului scolar, atunci cand nu a venit niciun profesor pentru a le ocupa. Aceasta masura va contribui semnificativ la stabilitatea suplinitorilor si la asigurarea unei continuitati in procesul educational. Elevii vor beneficia enorm de aceasta stabilitate, avand posibilitatea de a lucra cu acelasi profesor, ceea ce va permite construirea unei relatii de incredere si asigurarea unei dezvoltari academice si emotionale coerente. Pentru a fi eficienti la clasa si pentru a ne mentine optimismul si angajamentul, este esential sa nu ne confruntam cu incertitudinea zilei de maine.
5.Desfiintarea inspectiilor speciale de la clasa pentru suplinitorii care deja predau in sistem;
Propunem eliminarea inspectiilor speciale de la clasa pentru suplinitorii care deja predau in sistem si care au obtinut definitivatul si gradele didactice. Aceste inspectii ar trebui sa fie rezervate doar pentru absolventii care doresc sa intre in sistemul de invatamant, iar rezultatul acestora sa nu mai influenteze nota finala, ci sa fie evaluat doar pe baza unui calificativ admis/respins.
...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI (pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)
Consecintele repetarii anuale a examenului:
1. Obligarea profesorilor sa sustina examenul anual creste stresul si incertitudinea profesionala, afectand moralul si eficienta acestora.
2. Este o risipa de resurse si timp pentru cadrele didactice care ar putea fi utilizate pentru perfectionare si pregatirea cursurilor.
3. Repetarea acestui concurs determina oamenii bine pregatiti sa paraseasca acest sistem, care nu ofera o situatie materiala stabila, ceea ce duce la un regres al actului didactic.
Va multumim anticipat pentru atentia acordata acestor solicitari si speram ca veti lua masurile necesare pentru a rezolva aceasta situatie".