"E nevoie de resurse pentru educatie. Aceste legi ale Educatiei au un impact bugetar de 90% fata de investitiile in educatie de acum. Iar acum, cand vorbim, fara sa luam in calcul pana PNRR, investitiile in educatie sunt 41 miliarde de lei – 30 de miliarde bugetul Ministerului Educatiei si 11 miliarde alte bugete. Impactul acestor noi legi ale Educatiei este bazat, in situatia de acum, pe o crestere de 90%. 90% inseamna 77 miliarde lei de la 41 miliarde, suma care este necesara in anul 2027, cand toate masurile prevazute de acest pachet legislativ ar trebui sa fie finantate. Va fi un impact major inca de la 1 ianuarie 2023, pentru ca sunt si masuri care intra, conform acestor legi, daca vor fi adoptate si sunt convins ca vor fi adoptate anul acesta, vor trebui sa aiba acoperire bugetara inca din 2023", a spus Sorin Cimpeanu, la Antena 3.
Sorin Cimpeanu a amintit ca in
noul proiect de lege pentru invatamantul preuniversitar, aflat in consultare publica pana pe 24 august, este prevazuta cresterea salariilor pentru profesorii debutanti, la nivelul "salariului mediu pe economie". Prin urmare, daca salariile debutantilor vor creste, atunci "toate celelalte salarii din educatie vor trebui sa creasca".
"Este pentru prima oara cand o lege sectoriala are un articol care se refera la salarizare. E vorba de salarizarea profesorului debutant, care trebuie sa fie facuta la nivelul salariului mediu pe economia nationala. Daca nu intelegem acest lucru, toate celelalte masuri sunt degeaba, pentru ca educatie fara profesori este imposibil de realizat. Atunci cand salariul cadrului didactic debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economia nationala raportat la anul fiscal precedent incheiat, toate celelalte salarii in educatie vor trebui sa creasca. (...) Acest lucru urmeaza sa se intample din septembrie 2023, asta daca legea va fi adoptata", a spus Sorin Cimpeanu.
Potrivit ministrului educatiei, impactul cresterilor salariale in invatamant este de 25%.
"Daca legea va fi adoptata in aceasta forma, iar eu voi face tot ce pot si cei care sustin educatia sunt convins ca vor face tot ce pot sa fie adoptata in aceasta forma, cel putin in punctele esentiale precum salarizarea, impactul cresterilor salariale la nivelul impactului intregii legii este de 25%, doar 25%. Trebuie sa intre in vigoare inca de anul viitor, daca intra din septembrie inseamna ca din 25% avem doar patru luni din cele 12 luni, deci este un impact bugetar gradual pentru unele masuri. Este un impact bugetar care intra de la 1 ianuarie, cum ar fi bursele elevilor. Bursele elevilor, care in anul 2020 au fost 270 de milioane de lei, in 2021 au fost 540 dublu plus 115 milioane la rectificare, anul acestea sunt 1,32 miliarde, iar conform acestei legi sunt 2,7 miliarde. (…) Este o crestere de 10 ori fata de 2020 a burselor elevilor, este un impact bugetar ce intra din prima. Daca nu gasim nici acum resursele necesare pentru a finanta Educatia, inseamna ca tot ceea ce declaram noi public, noi toti, vizavi de importanta Educatiei, este o simpla butaforie", a completat Sorin Cimpeanu.
Alin 01 Aug. 2022 21:51:30
mai tampitule dar in 2023 mai esti ,?nu mai esti mincinosule si vei da tu socoteala ,tradator de tara jegule hotule!!!!!!!!!!!!!!!!Sila Si Scârba 29 Iul. 2022 10:20:06
Pâna unde va ajunge mârlania?... ”Dascale-Trascale, be-he-he, dracul sa te ie!”