"Nu a existat nicio discutie pe tema somajului tehnic pentru cadrele didactice. Cadrele didactice trebuie sa tina orele pe platforme online, prin media, prin toate mijloacele pe care pot sa organizeze orele si sa isi faca treaba, sa ii invete pe copii, astfel incat sa nu fie necesara amanarea anului.
Nu avem in vedere sub nicio forma aceasta solutie. Incercam sa ne organizam astfel incat sa imbunatatim aceasta activitate de predare online, sa crestem interesul pentru online. si profesorii trebuie sa fie un pic mai implicati si mai dedicati, sa se adapteze acestei forme noi de transmitere a cunostintelor, care inseamna predarea online, trebuie sa fie mai implicati in aceasta chestiune. In rest, orice poveste circula nu trebuie bagata in seama, nu avem in vedere o astfel de decizie legata de profesori", a spus Orban, intr-un interviu la Romania Tv.
Premierul a afirmat, totodata, ca angajatii din domeniul sanitar, de ordine publica sau din zona muncii si protectiei sociale nu au cum sa intre in somaj tehnic, activitatea lor fiind indispensabila.
El a adaugat ca se face o analiza pe fiecare sector din aparatul bugetar, pentru a se vedea daca este posibila aplicarea somajului tehnic si in zona angajatilor de la stat.
Inchiderea scolilor din cauza pandemiei de coronavirus a trimis acasa toti elevii si profesorii incepand cu 11 martie. In acesta perioada
profesorii isi primesc salariile integral: "referitor la drepturile salariale, MEC asigura intregul personal din unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particular acreditat ca nu va fi afectat de masurile dispuse privitor la suspendarea cursurilor", conform notei nr. 79 din 10.03.2020.