Va prezentam comunicatul integral transmis de catre FSLI:
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant considera ca protejarea oamenilor in fata COVID – 19, prin toate masurile care pot fi dispuse, este indiscutabil obligatorie!
Federatia noastra solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii sa dispuna de urgenta inspectorilor si directorilor sa nu mai cheme angajatii la lucru! in mai multe judete ale tarii, directorii pun in pericol sanatatea personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic prin chemarea acestora in unitatile de invatamant. Toate scolile trebuie sa fie dezinfectate in aceasta perioada, iar angajatii trebuie sa stea acasa. Se incalca astfel drepturi constitutionale ale acestor persoane prin impunerea fortata a prezentei acestora la lucru. Sunt mii de persoane angajate in invatamant, din intreaga tara, care sunt puse in pericol in acest moment, dar care pot pune in pericol si familiile acestora. Deplasarile in perioade de alerta crescuta trebuie limitate.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant constanta faptul ca recomandarile Ministerului Educatiei si Cercetarii referitoare la modul de lucru al unitatilor de invatamant pe perioada suspendarii cursurilor scolare au fost interpretate diferit. In sute de unitati de invatamant angajatii – personal didactic, didactic auxiliar si nedidactic – sunt chemati la lucru! Reamintim faptul ca in data de 10 martie 2020, Ministerul Educatiei si Cercetarii a transmis o Nota catre unitatile de invatamant, prin care se recomanda o serie de masuri care trebuie luate de catre conducerile unitatile de invatamant. Din pacate, sunt directori care nu sunt constienti de gravitatea situatiei si au luat decizia total neinspirata si periculoasa de a-i chema pe angajati la scoala. Este o lipsa de responsabilitate totala a acestor inspectori si directori, in conditiile in care la nivel national sunt dispuse de catre autoritati masuri drastice!
Daca elevii sunt protejati, ceea ce este un lucru laudabil, FSLI considera ca si resursa umana trebuie sa beneficieze de aceleasi masuri de protectie. Oricand exista riscul ca un salariat sa aduca in scoala acest virus si sa isi infecteze si colegii.
FSLI solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii sa ia aceasta decizie imediat si ferm, prin care solicita inspectoratelor, respectiv conducerilor unitatilor de invatamant sa nu mai aduca oamenii la scoala, ci doar pe acei angajati de care este stricta nevoie pentru realizarea masurilor de dezinfectie.
FSLI solicita, de asemenea, Ministerului Educatiei si Cercetarii
sa amane toate actiunile din calendarul concursului privind obtinerea gradatiei de merit, avand in vedere ca, in conformitate cu prevederile acestui calendar, este nevoie de convocarea membrilor consiliului de administratie si a consiliilor profesorale, consilii care in anumite cazuri au peste 100 de cadre didactice in componenta. Sunt incalcate astfel dispozitiile autoritatilor, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii trebuie sa fie in acest moment radical in masurile pe care le ia.
Cerem totodata si amanarea etapelor privind mobilitatea personalui didactic de predare, respectiv restrangerea si pretranseferul, avand in vedere ca indeplinirea criteriilor si conditiilor specifice implica si probe practice cu elevii, lucru imposibil de realizat.
“Avem solicitari si apeluri disperate din partea cadrelor didactice, dar si a celorlalti angajati din educatie care ne cer sa intervenim pentru ca se simt pusi in pericol, in aceste momente in care in Romania, de la o zi la alta, creste numarul celor infectati cu COVID -19. Este absurd sa chemi zeci sau chiar peste o suta de persoane la scoala, doar pentru ca directorul unitatii de invatamant nu este in stare sa inteleaga proportiile dezastrului pe care il poate provoca. in mai multe sectoare de activitate, inclusiv la stat, a fost dispusa masura prin care angajatii vor lucra de la domiciliu sau isi suspenda activitatea. Acestea sunt masuri dure, dar obligatorii pentru a preveni raspandirea virusului. Cred cu tarie ca protejarea oamenilor in fata acestui virus extrem de periculos, prin orice fel de masuri, este de departea cea mai importanta! Ministerul Educatiei si Cercetarii trebuie sa aplice cu fermitatea aceste masuri prin care sa protejeze populatia scolara, inclusiv angajatii”, a declarat Simion Hancescu, presedinte FSLI.
Eross Daniela 19 Mar. 2020 13:48:26
Ar trebui s? nu se mai dea. Se fac tone de dosare, cu a?a-zise dovezi. Exist? vreun director de ?coal? sau inspector care nu are grada?ie de merit? Dac? exist? pune?i-l ministru!