Profesorul semnaleaza, sub protectia anonimatului, faptul ca baremele de la Titularizare din acest an nu au avut in vedere ceea ce s-a cerut, de fapt, pentru rezolvarea subiectelor de la proba scrisa.
Mai jos redam mesajul cadrului didactic, asa cum a fost trimis pe adresa redactia@portalinvatamant.ro
"In primul rand, vreau sa spun ca sunt unul dintre miile de profesori suplinitori ai acestui sistem blamat de multi, sunt printre cei aratati cu degetul de catre societatea asta care nu stie in ce directie se indreapta si ma mahneste faptul ca presa nu face ceea ce ar trebui sa faca si anume sa investigheze de ce sunt notele care sunt.
Raspunsul este unul cit se poate de simplu, jumatate din materia ce intra in programa de titularizare la toate materiile nu se preda niciodata la clasa, subiectul cere ceva anume iar cand apare barem...surpriza.
Voi vorbi in ceea ce urmeaza despre examenul de suplinire nationala la limba franceza. In programa pentru acest minunat examen avem spre exemplu literatura care nu se preda niciodata la clasa, uitandu-ne in catalog apare limba franceza(gramatica) iar programa scolara nici macar nu pomeneste despre cei 18 autori pe care practic ii tocesti ca profesor ca sa ii poti retine. De exemplu, anul acesta a fost Stendhal, si voi atasa un printscreen cu ce a cerut subiectul si ce a fost scris in barem.
Noi am scris raportat la reperele date de catre cei de la ROCNEE, iar in baremul a aparut astfel:
Apare undeva in subiect "le roman comme une miroir", despre Gerard Genette sau sa se faca referire doar la anumite romane?
Voi continua sa arat si partea de gramatica si cea de metodica pentru a se vedea cat subiectivism este lasat celor care corecteaza.Pentru noi nu exista punctaje intermediare ce sa vezi si pentru noi nu exista coduri precum se dau elevilor la evaluarea nationala si bacalaureat.
Iata, la cel de-al 3 lea subiect, la barem, cat de sumar este. Daca celui care corecteaza ii place e ok, daca nu, vorba unui contemporan, ghinion.
An de an suntem blamati, aproape e un bullying la adresa noastra, ca am facut greva mai aveau putin si ne rastigneau toti. Parintii (care nu vin pe scoala decat sa te traga de maneca, nu are copilul note mari, copil care poate nu face efort sa invete), minsterul (care ar trebui sa fie primul care sa zica faptul ca invatam ce nu predam) si presa. Da, presa cea care publica lucruri din scoli, ca profesorul X vorbeste prea tare la ore si intimideaza elevii, ca profesorul Y e prea drastic. Sa nu uitam faptul ca in contextul actual, parintele si elevul au mai multe drepturi decat obligatii.
Sunt unul dintre profesorii suplinitori care duc elevi la preolimpiada de limba franceza (elevii sunt din mediul rural) si care vin cu mentiuni si premii, sau la diferite concursuri legate de limba franceza. De multe ori, cei de clasa a VIII-a pleaca spre liceu avand cunostintele necesare pentru limba franceza la clasa a IX-a.
Dar, sa revin la acest examen de suplinire nationala, caci titularizare nu mai e demult. El de fapt se numeste examen de ocupare a posturilor vacante sau rezervate (nicaieri nu se da un examen an de an pentru ocuparea unei functii). Sa stiti ca nu sunt posturi, ore razlete, pentru ca directorii nu le scot, pentru ca inspectoarele aproba continuitati unor persoane care au examen pe alta specializare si tot asa.
De ce in 2012, 2013, 2014, cand structura subiectelor a fost strict pe ce faceam la clasa, nu am fost laudati, in acei ani s-au luat note foarte mari, era ceea ce faceai la clasa, stiai ce ai de facut.
Va rog, pentru limba franceza, urmariti manualele, programa scolara si comparati cu cea de titularizare, e posibil sa aveti mari surprize.
Iata partea din programa de titularizare care nu se preda niciodata, voi pune si alte print screenuri din subiectele de titularizare partea de literatura si va rog sa trageti concluzia.
La limba si literatura romana se cere profesorului un eseu de minim 900 de cuvinte si maxim 1500 de cuvinte. Face cumva curs separat al autorului respectiv? Caci ceea ce se cere in subiect nu se cere si la Evaluarea Nationala sau la Bacalaureat, dar umilita trebuie facuta pana la capat. Sa nu mai vorbim de chimie, fizica si alte materii.
Asadar, in numele profesorilor care dau de ani de zile acest examen de suplinire nationala, ca si daca iei 7 si nu ai post titularizabil tot suplinitor esti, nu ne mai umiliti fara sa stiti macar ce se cere la examen si ce se preda de fapt la clasa".
R Vali 02 Aug. 2023 11:02:53
Daca dorinta dumneavoastra, este sa primiti subiecte care contin doar materia de liceu, atunci ar fi indicat sa va înscrieti la examenul de BACALAUREAT.Karlsen Anita 27 Iul. 2023 21:33:45
Un articol de presa bazat pe o scrisoare deschisa foarte bine punctata si documentata. Recomand sa fie transformat textul într-un memorandum catre Minister. Succes profesorilor suplinitori care stau pe baricade de zeci de ani!