Initiatorii proiectului de lege sustin ca actuala legislatie ingradeste posibilitatea personalului de conducere, de indrumare si de control din domeniul educatiei sa beneficieze de dreptul la concediu de odihna, luand in considerare faptul ca, pe timpul vacantei de vara, atunci cand legea educatiei prevede efectuarea concediului de odihna, categoriile de personal mai sus-mentionate sunt responsabile de organizarea examenelor nationale (
Evaluare nationala,
Bacalaureat), a concursului de
Titularizare, precum si a altor activitati din calendarul miscarii personalului didactic, de pregatirea urmatorului an scolar, inclusiv din punct de vedere logistic.
Prin urmare, in majoritatea cazurilor concediile de odihna nu pot fi efectuate si se solicita in alternativa compensarea financiara. Fenomenul atrage dupa sine scaderea performantelor in munca, mai arata initiatorii proiectului de lege.
"Solutia legislativa propusa extinde perioada de acordare a concediului de odihna pe tot parcursul anului scolar, corectand o situatie restrictiva si discriminatorie pentru o categorie de personal al carui rol este foarte important in sistemul de invatamant preuniversitar", se mai arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Textul modificarii propuse la Legea Educatiei: "Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare persoana care ocupa o functie de conducere sau de indrumare si control se pot aproba pe parcursul intregului an scolar, numai cu asigurarea unui inlocuitor pentru orele de predare-invatare-evaluare, respectand norma didactica prevazuta de lege”.
Acesta este un proiect de lege. Daca va fi adoptat de Parlamentul Romaniei, proiectul de lege va intra in vigoare in anul urmator adoptarii sale. Deocamdata, proiectul a fost respins de Senat.