"Oamenii au toate motivele sa fie nemultumiti si este foarte posibil ca protestele sa continue si anul viitor. I
n aceste zile are loc un referendum in toate unitatile de invatamant, prin care membrii de sindicat si nu numai sunt chemati sa opteze pentru formele de protest - greva de avertisment sau greva generala.
Daca oamenii sunt nemultumiti, in opinia mea forma suprema de lupta sindicala este greva generala, care poate sa-i mai trezeasca pe guvernanti din letargie. Se pare ca aceste proteste (mitingurile din aceste zile, n.r.) sunt pentru ei lucruri neesentiale si nu sunt sensibili la faptul ca au fost 100 de oameni si vor fi si maine si poimaine - probabil se doreste o actiune de amploare, cu lacatul pe scoli in 2022. Am dat termen pana joi sa primim feed-back statistic - nu neaparat semnaturile - sa stim care e pozitia. Nu noi (liderii de sindicat, n.r.) putem decide greva generala. Daca oamenii considera ca 'Gata, pana aici!' si vor sa protesteze, noi vom anunta mai departe si ce va iesi vom vedea. Toate cele trei federatii (fac aceasta analiza in randul membrilor de sindicat cu privire la modul de continuare a protestelor, n.r.) facem front comun", a afirmat Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, pentru
Agerpres.
Reprezentantii sindicatelor din educatie au participat, luni, la un miting in fata Guvernului, solicitand respectarea majorarilor salariale prevazute in legislatie.
"Astazi i-am prezentat nemultumirile noastre domnului secretar general al Guvernului, Marian Neacsu, i-am explicat ca inclusiv partea guvernamentala stia ca primim 8%, numai ca i-am explicat ca nu inseamna 8%, ci de fapt e 4% - s-a bagat acea soparla in Ordonanta privind masurile fiscal - bugetare ca se da o patrime din diferenta dintre salariile din 2022 si 2021, nu din diferenta dintre salariile din 2022 si 2018, pentru ca asa era corect. Trebuia acordata corect o patrime, care insemna o marire de 8%.
Iar de fapt ceea ce a dat Guvernul acum inseamna o marire de vreo 60 si ceva de lei la salariul net, atat, ceea ce este extrem de putin. Iar coroborat cu facturile care incep sa vina si sunt intre 800 si 1.000 de lei la intretinere si tot ce inseamna gaze si incalzire si asa mai departe, dezastrul e in floare. I-am explicat domnului secretar general ca puterea de cumparare se va prabusi rau de tot, pentru ca inflatia cumulata 2020 - 2021 probabil va ajunge in final spre 11%, se estimeaza in 2022 o inflatie de 6,5%, asa e croit bugetul, deci se va ajunge undeva la peste 17% inflatie si daca dai o marire de 4%, dar nici nu e 4%, e 3,8%, din 17% inflatie inseamna o scadere a puterii de cumparare cu cel putin 14%, care inseamna enorm. in orice tara normala Guvernele indexeaza salariile macar cat sa acopere inflatia, ori la noi treaba asta e departe. Cresterea inflatiei este cauzata in primul rand de incompetenta Guvernului, pentru ca au luat niste masuri nesabuite in perioada de pandemie, au liberalizat preturile si normal ca inflatia a scapat de sub control, si culegem roadele, iar cei care au provocat aceasta crestere a inflatiei acum vor sa o repare pe spinarea celor multi, care sunt in invatamant", a mentionat Simion Hancescu.
Presedintele FSLI a explicat ca cele 3 federatii sindicale din invatamant au solicitat o intalnire cu prim-ministrul si cu ministrul de Finante, inainte de adoptarea bugetului pe anul viitor.
"Daca ingheata acele salarii de 5.000 - 6.000 de lei net, si avem destui in sistem (in intreg sistemul bugetar, n.r.), nu e problema. Problema este la noi (in sistemul de invatamant, n.r.), cand ii ingheata salariul unui profesor debutant care are salariul net sub 2.000 de lei si cu indemnizatii ajunge undeva spre 2.300 de lei si mai ia 60 de lei in plus, aici e marea problema. si avem in sistem si oameni care castiga 1.700 de lei, personal nedidactic, care efectiv sunt muritori de foame. Am cerut o intalnire cu premierul si cu ministrul de Finante, sa avem o discutie cat de repede, ca sa vedem daca exista un orizont de asteptare pentru acest an. Din cate am dedus, vor sa treaca bugetul in forma asta", a mai precizat Simion Hancescu.