Potrivit
initiatorilor proiectului, majorarea salariilor cu 25% reprezinta o "recompensa mai aproape de decenta" pentru efortul cadrelor didactice, si o incercare de a stimula intrarea tinerilor in invatamant si a diminua inechitatile din sistem.
Salariul unui profesor debutant nu acopera nici valoarea cosului minim de consum
USR sustine ca, in conditiile actuale, un profesor debutant nu poate duce un trai decent cu un salariu de 1.985 de lei net, adică putin peste 70% din valoarea cosului minim de consum.
„Impactul cel mai mare pe care ni-l propunem este pentru cei care intra in sistem, pentru a fi motivati sa si ramana. Asiguram o crestere cu peste o treime pentru personalul de predare debutant. Aceasta initiativa continua linia amendamentelor USR depuse la Legea bugetului de stat de crestere a salariilor profesorilor cu 16%, conform promisiunilor inca neonorate ale PSD din Legea Salarizarii”, a declarat Irineu Darau, senator USR PLUS.
"Consideram ca 2022 este un an-borna, in care se pun bazele sistemului de educatie pentru 10 ani de acum inainte, cel putin, prin reformele si schimbarile profunde pe care decidentii le tot solicita: o noua structura de an scolar, un nou sistem de evaluare, o noua lege a educatiei, investitii si reforme prin PNRR in valoare de 3,6 miliarde euro. Toate aceste transformari trebuie implementate de cineva. Nu poti face reforme cu burta goala. Nu poti sa te astepti la entuziasm sau la oameni competenti, care sa vina spre catedra, fara o motivatie de baza”, a mentionat Stefan Palarie, senator USR PLUS.
Majorarea salariilor profesorilor, o investitie in educatie
"Perspectiva noastra este una de investitie in viitor. Astazi, tot mai putini absolventi aleg drumul catre o cariera didactica, iar cauza este cat investim in educatie. Dintre toate tarile europene, Islanda cheltuieste cel mai mult pentru educatie (7,1% din PIB), urmata de Suedia (6,9%) si Danemarca (6,3%), potrivit Eurostat. La polul opus, se afla noua state care au alocari sub media europeana de 4,7%. Pe ultimele trei locuri se claseaza Bulgaria, Romania si Irlanda. Tara noastra cheltuieste doar 3,6% din PIB pentru educatie. Asadar, avem nevoie sa crestem alocarea din PIB pentru educatie, avem nevoie sa crestem salariile personalului din sistemul de educatie si, bineinteles, sa investim in unitatile de invatamant si sa adaptam programele educationale la cerintele actuale", a adaugat Silvia Dinica, senator USR PLUS.
Proiectul legislativ isi propune o majorare a salariilor profesorilor in doua etape:
1. Stabilirea salariului minim din invatamant pentru personalul de predare debutant la nivelul cosului minim de consum, adica 2.708 lei net;
2. Pentru a pastra legatura cu salariul minim la care se raporteaza salarizarea unitara din sistemul public si pentru a asigura o crestere echitabila in intreaga grila, interventia se face asupra tuturor coeficientilor printr-o marire a lor cu 0,25.
Cresterea salariilor pentru profesori a fost, de-a lungul anilor, o tema extrem de exploatata de partidele politice in campaniile electorale insa, pana acum, majorarile au fost facute treptat, in procente mai mici decat erau prevazute initial.
Acesta este insa doar un proiect de lege depus in Parlament. Pentru a fi promulgat, el va trebui sa treaca de cele doua camere ale Parlamentului.