Ministerul Educatiei, prin inspectoratele scolare, asigura participarea, cu prioritate a cadrelor didactice incadrate pe posturi de educator-puericultor, in anul scolar 2022-2023, si care indeplinesc urmatoare conditii de studii:
- absolventi ai liceului pedagogic sau ai unei scoli echivalente, cu specializarea educatoare sau invatatoare,
- absolventi cu diploma de licenta, specializarea pedagogia invatamantului prescolar si primar.
Cadrele didactice mentionate anterior participa gratuit la programul de formare.
La programul de formare Abilitare curriculara pentru educatie timpurie vor putea participa si alte categorii de cadre didactice.
Programul de formare urmeaza sa fie demarat incepand cu luna aprilie 2023.
"In vederea constituirii grupelor de formabili, in conformitate cu prevederile art.3 alin.(4) ale OME nr. 3811/10.03.2023, inspectoratul scolar are obligatia, prin inspectorul scolar pentru managementul resurselor umane si inspectorul scolar pentru invatamantul prescolar cu atributii in domeniul educatiei timpurii, conform Adresei ME nr.557/DGMRURS-Directia formare continua, din 16.03.2023, sa identifice cadrele didactice incadrate in anul scolar 2022-2023, pe posturi de educator- puericultor, care indeplinesc urmatoarele conditii de studii:
- absolventi ai liceului pedagogic sau a unei scoli echivalente, cu specializarea educatoare sau invatatoare;
- absolventi cu diploma de licenta, specializarea pedagogia invatamantului prescolar si primar.
Cadrele didactice mentionate anterior participa gratuit la programul de formare, costurile fiind asigurate conform art.3 alin.(5).
La programul de formare Abilitare curriculara pentru educatie timpurie vor putea participa si alte categorii de cadre didactice", se arata adresa Ministerului Educatiei.
Intrucat planul cadru si suportul de curs sunt asigurate de Ministerul Educatiei, costurile aferente programului vor fi calculate doar pentru plata formatorilor. Casa Corpului Didactic are obligatia demararii furnizarii programului de formare Abilitare curriculara pentru educatie timpurie (80 de ore/ activitati de formare in sistem blended-learning), sustinut de formatori selectati din Anexa 2 a OME nr.3811/10.03.2023 - Corpul National de Formatori Domeniul Educatiei Timpurii, se mai arata in adresa ME.
OME nr.3811/10.03.2023 pentru aprobarea implementirii proiectului privind organizarea si derularea programului de formare Abilitare curriculara pentru educatie timpurie
MINISTRUL EDUCATIEL emite prezentul ordin:
Art.1 Se aproba implementarea proiectului privind organizarea si derularea programului de formare Abilitare curriculara pentru educatie timpurie, derulat de Ministerul Educatiei in parteneriat cu casele corpului didactic din toate judetele tarii si din Municipiul Bucuresti.
Art.2 Furnizorii programului de formare Abilitare curriculara pentru educatie timpurie sunt casele corpului didactic din fiecare judet al tarii si Municipiul Bucuresti.
Art.3 (1) Ministerul Educatiei acrediteaza la nivel national pentru toate casele corpului didactic programul de formare prevazut in Anexa nr.1 si care va fi furnizat cu formatorii din Corpul national de formatori in domeniul educatiei timpurii, prevazut in Anexa nr. 2.
(2) Programul de formare ce contine planul cadru si continutul programului Abilitare curriculard pentru educatie timpurie, prevazute in Anexa 1, este adaptat si pus la dispozitie de catre Proiectul ETIC.
(3) Fiecare casa a corpului didactic va furniza la nivelul judetului/Municipiului Bucuresti programul de formare utilizind formatorii selectati din Corpul national de formatori in domeniul educatiei timpurii, prevazut in Anexa nr. 2, formati in cadrul Proiectului ETIC.
(4) Ministerul Educatiei, prin inspectoratele scolare, asigura participarea, cu prioritate, la programul de formare a cadrelor didactice incadrate pe posturi de educator - puericultor si care indeplinesc urmatoarele conditii de studii:
- absolventi ai liceului pedagogic sau ai unei scoli echivalente, cu specializarea educatoare sau invatatoare
- absolventi cu diploma de licenta, specializarea pedagogia invatamantului prescolar si primar.
(5) Cadrele didactice prevazute la alin. (4) participa gratuit la programul de formare, costurile aferente fiind suportate din bugetul unitatii de invatamant din sumele incasate la Titlul bunuri si servicii, conform art. 104 alin.(2), lit.b) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art.4 Casa corpului didactic elibereaza absolventilor programului Abilitare curriculara pentru educatie timpurie, care indeplinesc conditiile de studii mentionate la art. 3 alin.(4), un certificat conform modelului din Anexa nr.3, care confera acestora dreptul de a ocupa functia didactica de educator-puericultor.
Art.5 Prin implementarea proiectului previzut la art.1 se asigura sustenabilitatea Proiectului ETIC.
Art.6 Anexele nr.1, nr.2 si nr.3 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art.7 Directia Generala Management Resurse Umane si Retea Scolara din cadrul Ministerului Educatiei, Unitatea de Implementare a Proiectelor Finantate din Fonduri Europene, inspectoratelescolare si casele corpului didactic duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Curea Daiana 11 Mai. 2023 08:56:32
Buna ziua. As vrea sa particip la curs. Cum pot sa ma inscriu