Ligia Deca a spus ca, dupa masurile adoptate de Guvern, mai multe cadre didactice au renuntat la greva, astfel incat in acest moment doar 52% dintre salariatii din sistem mai protesteaza.
"Putem anunta ca, in acest moment, de la momentul adoptarii ordonantei si pana astazi, avem circa 15.000 de persoane care lucreaza in invatamant care au renuntat la greva, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. In acest moment, avem peste 1.000 de unitati de invatamant in care nicio persoana nu face greva. (...) Ceea ce ne bucura este trendul descendent, este clar ca incet, incet, cadrele didactice revin in clase, personalul revine in scoli si asta ne permite, asa cum am discutat inca de ieri cu inspectorii scolari, ca la nivelul fiecarei unitati de invatamant sa se poata organiza un program de recuperare, in asa fel incat, pana la finele cursurilor si pana la finele anului scolar, sa putem avea atat o recuperare din punct de vedere educational cat si oamenii sa poata recupera zilele pe care nu le vor avea platite in salariul pe luna mai, ca urmare a actiunilor de protest”, a afirmat Ligia Deca.
Examenul de Titularizare se apropie - noile Teste Rezolvate + Metodica !
...vezi AICI lista completa a testelor <<
Potrivit ministrului Educatiei, ”este o dovada de incredere a cadrelor didactice in masurile luate de Guvern”.
Negocierile cu sindicatele din invatamant vor fi reluate miercuri
Negocierile cu sindicatele vor fi reluate in cursul zilei de miercuri, in contextul discutiilor privind contractul colectiv de munca pe sectorul educatiei.
”Vom relua aceste discutii cu federatiile sindicale maine si, in contextul altor masuri pe care Guvernul le va lua, ma refer aici la negocierile pe legea salarizarii, vom putea sa vedem o reintoarcere in sala de clasa a cadrelor didactice”, a adaugat ministrul Educatiei.
Vor fi amanate examenele nationale?
Ministrul Educatiei a mai anuntat ca in cursul zilei de vineri s-ar putea lua o decizie cu privire la examenele nationale.
”Daca ajungem la concluzia ca nu exista suficienta resursa umana pentru a organiza aceste examene vom anunta care sunt masurile pe care ministerul le ia in calcul. Avem deja niste scenarii, dar nu as dori sa speculez. Dorinta noastra, a tuturor, si rugamintea noastra ar fi sa putem sa tinem probele la datele anuntate pentru ca toti elevii sa poata sa mearga mai departe pe parcursul pe care si l-au ales”, a mai declarat Ligia Deca.
Ea a mentionat ca nu se doreste prelungirea perioadelor de examen: ”Cred ca este de dorit sa nu impingem nici cursurile, nici probele de examen mai mult in perioada verii, din motive obiective, care tin de temperaturi, de stresul pe care, ma rog, l-ar putea suferi copiii”.
In plus, ministrul Educatiei a mentionat ca institutia pe care o conduce va lua toate masurile necesare pentru ca anul scolar sa fie finalizat in conditii bune pentru toti elevii, indiferent de clasa pe care o termina.
A treia saptamana de greva in invatamant: cifrele oficiale anuntate de Ministerul Educatiei
Ministerul Educatiei anunta, intr-un
comunicat, ca a centralizat constant informatii statistice privind personalul din invatamantul preuniversitar care a participat la protestul declansat in 22 mai 2023. Astfel, conform datelor primite de la inspectoratele scolare judetene/al Municipiului Bucuresti, situatia, la nivel national, dupa adoptarea Ordonantei de urgenta 53/2023, se prezinta astfel:
In perioada 31 mai - 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se afla in greva a scazut cu 4,78 si, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar si nedidactic).
* Fata de datele primite in 31 mai, astazi, 6 iunie, se constata ca numarul cadrelor didactice care continua greva a scazut in toate judetele, cu exceptia judetului Covasna (+1,1%).
* La nivel general, cei mai multi angajati din sistemul preuniversitar si-au reluat activitatea in judetele: Valcea (12,6%), Ialomita (11,8%), Teleorman (11%), Botosani (10,3%), Bucuresti (9%), Buzau (8%).
In perioada 31 mai - 6 iunie, si-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajati din sistemul de invatamant preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice.
La nivel national, conform raportarilor primite de la inspectoratele scolare judetene/al Municipiului Bucuresti, in 1.007 unitati de invatamant procentul cadrelor didactice de participare la greva este 0 (cu 168 de unitati mai mult decat in 31 mai), iar in 233 de unitati participa intregul personal didactic (cu 42 de unitati de invatamant mai putin fata de 31 mai).
Precizam ca niciun judet nu a raportat o participare la greva a personalului din invatamantul preuniversitar de 100%.
Datele prezentate sunt cele transmise de inspectoratele scolare judetene/al Municipiului Bucuresti. Situatia este dinamica, fiind monitorizata in permanenta.
Referitor la intalnirea desfasurata astazi, 6 iunie, intre reprezentantii Ministerului Educatiei, ai elevilor, ai parintilor si ai sindicatelor reprezentative din invatamantul preuniversitar, respectiv Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, va comunicam faptul ca toti cei prezenti au agreat ca, in acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfasurare a probelor examenelor nationale.
De asemenea, Ministerul Educatiei a invitat reprezentantii federatiilor sindicale la o noua intalnire, pentru finalizarea negocierilor pe Contractul Colectiv de Munca.