Profesorii pot ramane titulari pana la 70 de ani. Pensionarea cadrelor didactice, in noile legi ale Educatiei

De Ana Ghiarasim
la 18 Iul. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profesorii pot ramane titulari pana la 70 de ani. Pensionarea cadrelor didactice, in noile legi ale Educatiei18Iul.2022

Profesorii isi vor putea mentine, la cerere, calitatea de titular pana la implinirea varstei de 70 ani, potrivit noilor legi ale Educatiei, puse in dezbatere publica pe site-ul edu.ro.

Prevederile referitoare la pensionarea cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar sunt cuprinse in Proiectul Legii invatamantului preuniversitar, lansat in consultare publica de Ministerul Educatiei, la Capitolul XVIII - Pensionarea personalului didactic, Art 198 (alin 1- 13). 
 
Astfel, potrivit noilor legi ale Educatiei, personalul didactic de predare titular din invatamantul preuniversitar caruia nu i s-a emis decizia de pensionare, poate fi mentinut, la cerere, anual, ca titular in functia didactica, si peste varsta standard de pensionare, pana la varsta 70 de ani. Cererea se solutioneaza in termen de 30 zile de la data inregistrarii la secretariatul unitatii de invatamant, prin decizie motivata care se comunica in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestata, in conditiile legii.
 
In mod exceptional, in cazul invatamantului superior, Senatul universitar din institutiile de invatamant superior de stat, particulare sau confesionale pot decide, in baza criteriilor de performanta profesionala si a situatiei financiare, continuarea activitatii unui cadru didactic sau de cercetare peste varsta de 70 de ani. In aceasta situatie, institutia de invatamant superior incheie, anual, cu personalul caruia i s–a aprobat mentinerea calitatii de titular peste varsta de 70 de ani, un contract individual de munca pe durata determinata. 
 

Prevederile referitoare la pensionarea cadrelor didactice

 

Art. 198 - Proiectul Legii invatamantului preuniversitar

 
(1) Personalul didactic beneficiaza de pensie, in conditiile prevazute de legislatia de asigurari sociale si pensii, aplicabila sistemului public de pensii.
 
(2) In termen de 30 de zile calendaristice, anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, personalul didactic poate opta pentru continuarea executarii contractului individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta, de lege pentru barbati, respectiv varsta de 65 de ani. Angajatorul nu poate ingradi sau limita acest drept.
 
(3) Exercitarea dreptului prevazut la alin. (2) se face, in scris, prin cerere adresata consiliului de administratie al unitatii de invatamant si depusa la secretariatul acesteia. Constatarea indeplinirii conditiilor sau refuzul motivat se face in termen de 5 zile lucratoare de la data exprimarii optiunii, prin decizie care se comunica in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii deciziei.
 
(4) Personalul didactic care a optat pentru continuarea executarii contractului individual de munca pana la implinirea varstei de 65 de ani, in conditiile alin. (2), beneficiaza de toate drepturile personalului didactic.
 
(5) Personalului didactic care a optat pentru executarea contractului individual de munca pana la implinirea varstei de 65 de ani, in conditiile alin. (2), i se aplica, in mod corespunzator, prevederile alin. (11) - (13).
 
(6) Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control se pensioneaza pentru limita de varsta, anticipat si anticipat partial, la data incheierii anului scolar in care implineste varsta standard de pensionare sau, dupa caz, in situatia pensiei anticipate si anticipate partiala, varsta standard redusa cu cel mult 5 ani.
 
(7) Prin derogare de la art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul personalului didactic care se pensioneaza in conditiile alin. (6), contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de admitere a cererii de pensionare.
 
(8) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si control se poate face, la cerere, si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv al DJIP/DMBIP. Cererea se solutioneaza in termen de 30 zile de la data inregistrarii acesteia la secretariatul unitatii de invatamant, respectiv al DJIP/DMBIP, prin decizie, care se comunica in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestata, in conditiile legii.
 
(9) Cadrele didactice pensionate pot desfasura activitati didactice, salarizate prin plata cu ora, dupa implinirea varstei standard de pensionare.
 
(10) Personalul didactic pensionat din invatamant beneficiaza de asistenta medicala si de acces la casele de odihna si la bazele de tratament ale cadrelor didactice.
 
(11) Personalul didactic de predare titular din invatamantul preuniversitar caruia nu i s-a emis decizia de pensionare, poate fi mentinut, la cerere, anual, ca titular in functia didactica, si peste varsta standard de pensionare, pana la varsta 70 de ani. Cererea se solutioneaza in termen de 30 zile de la data inregistrarii la secretariatul unitatii de invatamant, prin decizie motivata care se comunica in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestata, in conditiile legii.
 
(12) Reincadrarea in functia de personal didactic a personalului didactic pensionat care nu a depasit cu 5 ani varsta de pensionare se face anual cu mentinerea drepturilor si obligatiilor care decurg din desfasurarea activitatii didactice avute anterior pensionarii, cu acordul consiliului de administratie si potrivit unei metodologii-cadru aprobate prin ordin al ministrului educatiei, sub conditia suspendarii pensiei pe durata reincadrarii.
 
(13) Personalul didactic de predare titular din invatamantul preuniversitar, mentinut ca titular in functia didactica pana la 5 ani peste varsta standard de pensionare, prevazuta de legislatia privind sistemul public de pensii, in conditiile alin. (11) sau reincadrat in functia de personal didactic, in conditiile alin. (12), poate fi numit prin detasare in interesul invatamantului, in functii vacante de conducere sau de indrumare si control, neocupate prin concurs, in conditiile legii.
 

Articolul 218 - Proiectul Legii invatamantului superior

 
(1) Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani.
 
(2) Prin exceptie de la prevederile alin.(1), la solicitarea angajatului, acestuia poate sa ii fie mentinuta calitatea de titular pana la implinirea varstei de 70 ani.
 
(3) Senatul universitar din institutiile de invatamant superior de stat, particulare si confesionale, in baza criteriilor de performanta profesionala si a situatiei financiare, poate decide continuarea activitatii unui cadru didactic sau de cercetare dupa pensionare. In aceasta situatie, institutia de invatamant superior incheie, anual, cu personalul caruia i s–a aprobat mentinerea calitatii de titular peste varsta de 70 de ani, un contract individual de munca pe durata determinata. 

Cadrele didactice pensionate, care nu au calitatea de titular, pot fi platite si in regim de plata cu ora.
 
(4) Senatul universitar poate decide conferirea titlului onorific de profesor emerit, pentru excelenta didactica si de cercetare, cadrelor didactice care au atins varsta de pensionare.
 
Legislatia in vigoare prevede ca personalul didactic de predare titular din invatamantul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul stiintific de doctor, care dovedeste competenta profesionala deosebita, poate fi mentinut ca titular in functia didactica pana la 3  ani peste varsta standard de pensionare. 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

pensionarepensionare cadre didacticeprofesor titularcadre didactice pensionatenoile legi ale educatieiministerul educatiei


x
Lasa un raspunsTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//