Profesorii pensionati pot fi reincadrati in pozitii de cercetare. Noi modificari la proiectul Legii invatamantului superior

De Ana Ghiarasim
la 02 Aug. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profesorii pensionati pot fi reincadrati in pozitii de cercetare. Noi modificari la proiectul Legii invatamantului superior02Aug.2022

Ministerul Educatiei si Consortiul Universitaria au anuntat, intr-un comunicat de presa comun, ca au convenit asupra mai multor modificari la proiectul de Lege pentru invatamantul superior. Printre modficari se numara reincadrarea cadrelor didactice pensionate, prin concurs, in pozitii de cercetare.

De asemenea, oficialii din Ministerul Educatiei au luat act de propunerea Consortiului Universitaria de modificare a proiectului de Lege a invatamantului superior in ceea ce priveste procedura pentru prelungirea statutului de titular al cadrelor didactice peste varsta de pensionare. Astfel, ramane la latitudinea universitatilor daca aproba prelungirea statutului de titular pentru personalul din invatamantul superior dupa varsta legala de pensionare. 
 
Mai exact, universitatile, la propunerea departamentelor si facultatilor, cu avizul conform al consiliilor de administratie, prin senatele universitare vor decide privind criteriile de performanta pentru prelungirea statutului de titular al cadrelor didactice peste varsta de pensionare, adica peste varsta de 65 de ani. 
 

Modificarile convenite de oficialii din Ministerul Educatiei si Consortiul Universitaria

 
1. Pentru o reprezentare echitabila in comisiile consultative ale Ministerului Educatiei a tuturor consortiilor universitare, a tuturor centrelor universitare si a tuturor domeniilor de studii fundamentale si ramurilor de stiinta (matematica si stiinte ale naturii; stiinte ingineresti; stiinte biologice si biomedicale; stiinte sociale; stiinte umaniste si arte; stiinta sportului si a educatiei fizice) CU solicita introducerea la art 142 a unui alineat nou, cu urmatoarea forma:
 
„Componenta comisiilor nationale prevazute la alin. (2) va asigura reprezentarea proportionala conform numarului de cadre didactice titulare in universitati acreditate si tuturor domeniilor de studii fundamentale si ramurilor de stiinta - matematica si stiinte ale naturii; stiinte ingineresti; stiinte biologice si biomedicale; stiinte sociale; stiinte umaniste si arte; stiinta sportului si a educatiei fizice.”
 
2. Pentru incurajarea performantei la nivel national si international si pentru o justa finantare a tuturor domeniilor si tipurilor de universitati:
 
2.1 Art. 114  va avea urmatorul continut: ,,Institutiilor de invatamant superior de stat li se aloca o finantare suplimentara de minimum 45% raportat la finantarea de baza, pe baza criteriilor si a standardelor de calitate stabilite de Comisia Nationala a Finantarii Invatamantului Superior si aprobate de Ministerul Educatiei.”;
 
2.2 Art. 172 (6) va avea urmatorul continut: ,„Ministerul Educatiei asigura finantarea de baza pentru institutiile de invatamant superior de stat, prin granturi de studii calculate pe baza costului mediu per student echivalent pe cicluri, domenii de studii si pe limba de predare, inclusiv pentru invatamantul superior dual. Granturile de studii vor fi alocate prioritar spre acele domenii care asigura dezvoltarea sustenabila si competitiva a societatii. ”;
 
2.3 Art. 143 lit a) va avea urmatorul continut: ,,CNFIS propune metodologia de finantare a institutiilor de invatamant superior si stabileste anual costul mediu per student echivalent pe cicluri si domenii de studii, inclusiv pentru invatamantul superior dual.”;
 
2.4 Se va introduce un articol nou: Pentru a reduce deficitul de cadre didactice pentru invatamantul preuniversitar in specializarile din domenii STEM se va creste finantarea per student echivalent la acele specializari publicate anual de Ministerul Educatiei prin aplicarea unui coeficient suplimentar de 1.2 la coeficientii de finantare calculati de CNFIS.
 
3. Se va introduce un articol nou: Ministerul Educatiei poate finanta cercetarea stiintifica universitara, in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei.
 
II. De asemenea, reprezentantii Ministerului Educatiei au luat act de propunerea Consortiului Universitaria de modificare a proiectului de Lege a invatamantului superior in ceea ce priveste procedura pentru prelungirea statutului de titular al cadrelor didactice peste varsta de pensionare:
 
S-a propus aplicarea principiului autonomiei universitare in procesul de aprobare a prelungirii statutului de titular pentru personalul din invatamantul superior dupa varsta legala de pensionare. Astfel, universitatile, la propunerea departamentelor si facultatilor, cu avizul conform al consiliilor de administratie, prin senatele universitare vor decide privind criteriile de performanta pentru prelungirea statutului de titular al cadrelor didactice peste varsta de pensionare, adica peste varsta de 65 de ani. (Art 218, alineatul 3).
 
Reformularea art. 218 alin. (3) in spiritul prevederilor actuale ale Legii 1/2011:
 
„Art. 218 ....(3) Senatul universitar din institutiile de invatamant superior de stat, particulare si confesionale, la propunerea departamentelor si facultatilor, cu avizul conform al CA, in baza criteriilor de performanta profesionala si a situatiei financiare, poate decide continuarea activitatii unui cadru didactic sau de cercetare dupa implinirea varstei de pensionare. In aceasta situatie, institutia de invatamant superior incheie, anual, cu personalul caruia i s–a aprobat mentinerea calitatii de titular peste varsta de 65 de ani, un contract individual de munca pe durata determinata. Cadrele didactice pensionate, care nu au calitatea de titular, pot fi platite si in regim de plata cu ora.
 
(4) Cadrele didactice deja pensionate se pot reincadra in invatamantul universitar in pozitii de cercetare prin concurs.”
 
In afara propunerilor deja agreate la punctul I, Ministerul Educatiei va lua in calcul si propunerile punctuale transmise in procesul de consultare publica de fiecare dintre universitatile membre ale Consortiului Universitaria. 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

legea invatamantului superiorsorin cimpeanuprofesori pensionaricadre didactice


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//