Profesorii ies luni in strada: "Bataia de joc la adresa noastra trebuie sa inceteze (...) Nu mai incheiem mediile si facem greva generala"

De Laura Galescu
la 16 Dec. 2021
2 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profesorii ies luni in strada: "Bataia de joc la adresa noastra trebuie sa inceteze (...) Nu mai incheiem mediile si facem greva generala"16Dec.2021

Cadrele didactice incep luni, pe 20 decembrie, proteste la sediile Guvernului si ale prefecturilor. Protestele vin ca urmare a deciziei Guvernului de inghetare a salariilor din invatamant in anul 2022.

Protestele au fost anuntate printr-un comunicat emis de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie "SPIRU HARET" si Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater", pe care il puteti citi in continuare:


Salariatii din invatamant incep protestele!
 
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie "SPIRU HARET" si Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater", in numele celor peste 300.000 de salariati din invatamant ale caror drepturi si interese le reprezinta, constata ca actualul Guvern continua politica, "impamantenita" in ultimii ani, de a desconsidera salariatii din invatamant.si
 
Nu este pentru prima data cand, dupa declaratii publice referitoare la cat de important este sistemul educational pentru clasa politica si dupa promisiuni referitoare la majorarea salariilor angajatilor din acest vitregit sistem, sa se ia masuri contrare. Desi in ultima saptamana reprezentantii Guvernului afirmau ca salariatii din invatamant vor beneficia de majorarea salariului de baza in anul 2022, proiectul de ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare, postat in cursul noptii pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, releva contrariul: inghetarea salariilor personalului din invatamant si prorogarea, pentru a 11-a oara, a alocarii procentului de 6% din PIB, pentru finantarea invatamantului – toate acestea, in conditiile in care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a gasit resurse pentru acordarea de  majorari salariale.
 
Reamintim, pe aceasta cale  guvernantilor, dar si opiniei publice, ca personalul didactic trebuia sa beneficieze de salariile prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017 incepand cu luna septembrie 2020. Insa, Guvernele Romaniei au decis prorogarea acordarii transelor de majorari salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel incat, in prezent, personalul didacticse afla in situatia in carenu a mai beneficiat de nicio majorare salariala din luna ianuarie 2020– data la care i s-a acordat cea de-a doua transa de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018.
 
De asemenea, trebuie avut in vedere si faptul ca peste 30.000 de salariati din categoria  personalului nedidactic din invatamant  beneficiaza de salariul minim brut pe tara garantat in plata, desi, de la data declararii pandemiei COVID-19, acesti salariati au desfasurat si alte tipuri de activitati ce nu au legatura cu cele specifice postului detinut. In acelasi timp, personalul din invatamant este singura categorie de bugetari care nu beneficiaza de sporuri pentru conditii de munca, deoarece in ultimii ani politica guvernamentala in domeniul salarizarii a fost aceea a plafonarii cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a facut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 si H.G. nr. 569/2017.
 
Amanarea de 2 ori a majorarilor salariale – coroborata cu cresterea galopanta a inflatiei si a preturilor la energia electrica, gaze naturale si alimente de baza – a condus la  scaderea  nivelului de trai, chiar sub limita de subzistenta, pentru multi dintre acestia. 
 
In acest moment nu mai acceptam nicio inghetare a salariilor! 
 
Ne-am  saturat sa fim „sacrificatii de serviciu” din sectorul bugetar! 
 
Ne-am saturat sa mai fim umiliti! 
 
Bataia de joc la adresa noastra trebuie sa inceteze!
 
 
In calitate de reprezentanti ai salariatilor din educatie, Federatia Sindicatelor Libere din invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie "SPIRU HARET" si Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater" avertizeaza Guvernul Romaniei ca, incepand de luni, 20 decembrie 2021, salariatii din invatamant vor iesi in strada, pichetand sedille Executivului si prefecturilor. 
 
Daca politica de totala desconsiderare a resursei umane din invatamant va continua, exista posibilitatea radicalizarii actiunilor de protest, mergand pana la neincheierea situatiei scolare/universitare pentru semestrul I si declansarea grevei generale.
 
 
          PRESEDINTE,                    PRESEDINTE,                       PRESEDINTE,
 
     Simion HANCESCU              Marius Ovidiu NISTOR             Anton HADAR"



Incepeti pregatirea pentru Definitivat si Titularizare! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii rezolvate de AICI >>

Nu ratati oferta de Sarbatori! ...click pentru detalii si comenzi >>

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

greva profesoriproteste profesoriproteste cadre didacticeinghetare salarii cadre didacticesalarii profesori 2022salarii invatamant 2022


x
Lasa un raspuns



Comentarii [2 comentarii]Adauga comentariul tau
18Dec.2021

Alexandru Preda 18 Dec. 2021 17:47:42

Crede?i ca ministrul Campeanu se impiedica de profesori? Nuuuuu
Va trimite o armata de indivizi din Minister si din Inspectoratele scolare, sa incheie mediile.
17Dec.2021

Dan 17 Dec. 2021 01:03:53

Cainii care latra nu musca !

Sindicatele din invatamant ar trebui sa fie printre cele mai puternice. Au in spate cca 300.000 salariati. In realitate, sunt printre cele mai slabe.
Asta se vede in modul in care salariatii din acest domeniu sunt tratati de catre guvernanti. Ministrul Educatiei este un exemplu de minister care isi saboteaza proprii oameni din sistem. Un minister care se coboara la a interpreta abuziv legea in defavoarea oamenilor din sistem, doar pentru a nu le da nsite bani ce li se cuvin legal. Nu credeti ? Ar trebui sa vedeti cate procese a pierdut in ultimul timp ministerul in probleme de salarizare si e doar varful aisbergului. Un minister care ii "ciupeste" prin intermediul Edusal, program informatic care in sistem este mai tare ca legea . El este LEGEA. Si sindicatele dau doar comunicate din cand in cand.
Si chiar daca liderii de sindicat ar fi mai razboinici si nu ar avea propria lor agenda personala, nu ar putea rezolva singuri problemele. Corpul profesoral este unul din cele mai dezbinate. Din 10 profesori nedreptatiti de guvernanti la modul grosolan, 2 nu vor greva, restul de 8 vorbesc de greva, dar cand este cazul sa treaca la fapte, mai ramane unul singur, pentru ca restul vin cu diverse pretexte.
Apropo de greva, sindicatele ar trebui sa posede un consistent fond de greva, pentru a putea sustine , in caz de nevoie, participarea oamenilor la greva.
Daca ar fi uniti, cei din invatamant ar rezolva multe. Fata de alte categorii, dispun si de mijloace de presiune: neincheierea situatiei scolare, boicotarea unor examene etc.
Mai e si faptul ca o buna parte a opiniei publice nu-i sustine . Asta din cauza unora care nu au comportamentul unor adevarati dascali iar aceste exemple negative sunt totdeauna popularizate si pun intr-o lumina negativa intregul corp profesoral. Apoi , pentru ca sunt aduse in discutie meditatiile, dar acestea sunt facute in afara programului. Se uita insa ca sunt alte categorii profesionale ce-si rotunjescv veniturile chiar in timpul programului. Mecanicul care iti schimba uleiul intr-un atelier improvizat, instalatorul ce iti ia o gramada de bani ca-ti schimba robinetul in 5 minute si multe alte exemple platesc impozit pentru aceste venituri ? NU, dar totdeauna presa se ia de profesorii ce dau meditatii acestia sunt o minoritate, macar pentru faptul; ca doar cateva discipline sunt cele la care se dau examene.
Apoi opinia publica tine cont doar de cele 18 ore de predare, comparativ cu cele 40 ore de munca / saptamana, dar se uita ca orele trebuiie pregatite, ca se cer o gramada de hartii maculatura si ca sunt profesori la unele discipline ce trebuie sa elaboreze subiecte pentru lucarri si teze si sa corecteze tezele a 100 pana la 200 de elevi. Un calcul simplu 200 x 6 minute minim = 1200 minute= cca 20 ore de munca, pe care nu le contabilizeaza nimeni.
Cata vreme nu veti fi uniti si nu veti reactiona cu adevarat Fapte, nu vorbe !, nu veti realiza nimic si veti ramane in coada grilei de salarizare din sistemul bugetar.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//