In acelasi dosar a fost condamnata in prima instanta si Cristina Grezi (contabil), la 6 ani si 7 luni inchisoare cu executare. De asemenea, si ea a fost achitata. Decizia Curtii de Apel este definitiva.
Initial, in noiembrie 2018, Petrus Alexandrescu, profesor si membru in
conducerea Asociatiei Arhimede, a fost condamnat la 7 ani inchisoare, Georgeta Alexandrescu (profesor) a primit 5 ani inchisoare cu executare, iar Cristina Grezi (contabil) a fost condamnata la 6 ani si 7 luni inchisoare cu executare. La judecarea apelului, CAB a desfiintat sentinta tribunalului si a dispus achitarea celor trei, pe motiv ca "faptele nu sunt prevazute de legea penala" sau "faptele imputate nu exista", transmite
Agerpres.
Curtea de Apel Bucuresti spune ca "fapta nu exista"
De asemenea, CAB a anulat si obligatia inculpatilor de a plati statului roman un prejudiciu de 7 milioane de lei, fiind lasata nesolutionata actiunea civila formulata de statul roman prin ANAF.
Intr-un dosar disjuns, Ion Frujina (la data faptei director la Liceul "Nichita Stanescu" din Bucuresti) si Ion Boerescu (presedintele Fundatiei Profesia) au fost condamnati definitiv, in martie 2017, la inchisoare cu suspendare si munca in folosul comunitatii.
In luna mai 2016, procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti au efectuat perchezitii in Capitala si in judetele Arges, Ilfov, Constanta, Giurgiu, Maramures, Sibiu si Buzau, intr-un dosar avand ca obiect savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, delapidare si conflict de interese.
Perchezitiile au avut loc la scoli si colegii nationale, precum si la fundatii, asociatii si persoane fizice. Ancheta procurorilor viza in principal activitatea Asociatiei Arhimede, care se ocupa cu organizarea de cursuri si concursuri scolare.
Prejudiciul creat este de peste 3 milioane de euro
Anchetatorii sustineau ca organizatorii concursului national de matematica Arhimede si-au insusit fondurile din taxele de inscriere platite de elevi, nu au achitat impozite la bugetul de stat si au inregistrat in contabilitate cheltuieli fictive.
Astfel, procurorii spuneau ca organizatorii concursului au perceput de la elevi taxe de participare, pe care le-au inregistrat insa in contabilitate ca fiind "taxe de sponsorizare".
Reprezentantii Asociatiei Arhimede erau acuzati ca au inregistrat in contabilitate in mod nereal sume de bani reprezentand "taxe cursuri" si "taxe concurs", in valoare de aproximativ 10 milioane de lei, ca fiind "taxe de sponsorizare" si "cotizatii membru", atribuindu-le in aparenta un caracter legal. Sumele provenite din taxa de participare la concurs, in valoare de 25 lei pe elev, erau colectate de Petrus si Georgeta Alexandrescu, prin intermediul unor cadre didactice sau prin comitetele de parinti, fara a elibera chitanta.
O parte din taxa de participare ajungea la profesorii care aduceau elevii la concurs sau corectau lucrarile, insa cea mai mare parte a banilor intra in contabilitatea Asociatia Arhimede sub forma de "donatii" si "sponsorizari", pentru a nu fi platite impozite la stat.
Prejudiciul total in acest caz calculat de procurori se ridica la aproximativ 3,14 milioane de euro.