Marcel Ciolacu a spus, in debutul sedintei de Guvern de vineri, ca in acest weekend incep lucrarile pe proiectul de buget pentru 2024 si ca anul viitor va fi "cea mai mare alocare bugetara din istorie pentru educatie". Insa "nu ne putem astepta ca doar marind salariile sa se intample o minune" si ca trebuie introduse criterii de performanta in functie de care salariile profesorilor vor creste.
"Va anunt ca in acest weekend vom lucra impreuna pe proiectul de buget pe 2024, unde investitiile reprezinta fundamentul viziunii noastre de dezvoltare economica. De asemenea, va exista cea mai mare alocare bugetara din istorie pentru educatie. Acest lucru am dorit sa-l mentionez ca sa fie clar pentru toata lumea. Insa, mai ales dupa rezultatele Romaniei la testele PISA, ii cer doamnei ministru Deca sa vina cu solutii privind criteriile de performanta in invatamant. Orice cheltuiala trebuie insotita si de o reforma si sa aiba ca rezultat performanta. Nu ne putem astepta ca doar marind salariile sa se intample o minune, pentru ca nu se va intampla nici de aceasta data nimic. Asadar, trebuie introduse criterii de performanta in functie de care salariile vor creste", a spus Marcel Ciolacu.
Un draft de
OUG al Ministerului Finantelor arata ca salariile profesorilor vor creste cu 13% la 1 ianuarie 2024, urmand ca la 1 august 2024 sa fie majorate cu 7%.
"Prin derogare de la prevederile alin. (1) si de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, cuantumul brut al salariilor de baza ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum si ale personalului nedidactic se majoreaza in anul 2024 dupa cum urmeaza:
a) incepand cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
b) incepand cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.
4,6 miliarde lei pentru salariile majorate ale profesorilor, in 2024
La inceputul acestei saptamani, ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a anuntat ca a discutat cu deputatii liberali liniile mari ale bugetului de stat pe 2024, mentionand ca sunt cuprinse si cheltuielile cu
majorarea salariilor profesorilor. Totodata, acesta a spus ca, referitor la drepturile profesorilor si la ceea ce inseamna cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat, urmeaza "sa se convina asupra mecanismului de ajustare si de indexare sau majorare a salariilor profesorilor in zilele urmatoare si sa avem, din acest punct de vedere, o decizie finala".
Intrebat de cati bani vor fi nevoie pentru majorarea salariilor din educatie, Bolos a spus ca este vorba de 4,6 miliarde lei.
Sindicatele din invatamant se asteapta insa la o majorare de cel putin 20% la 1 ianuarie 2024. In caz contrar, liderii sindicatelor sunt pregatiti
sa reia protestele.
"In timp de pace, te pregatesti si pentru razboi. Daca se va impune acest lucru […vom declansa protestele – nota redactor]”, a spus presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Nistor, intr-o declaratie de presa in care anunta ca "salariul unui profesor debutant trebuie sa fie, de la 1 ianuarie 2024, asa cum apare in OUG 57, adica echivalentul salariului mediu brut pe economie”.