UPDATE 13.50: Contactat de
Edupedu.ro, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat ca salariul unui profesor debutant trebuie sa fie, de la 1 ianuarie 2024, asa cum apare in OUG 57, adica echivalentul salariului mediu brut pe economie”.
„Am discutat cu domnul premier Ciolacu, cu doamna Pescaru, cu doamna Deca, si in momentul de fata se preconizeaza discutii cu reprezentantii Ministerului Educatiei si ai Ministerului Finantelor, pentru a stabili cu exactitate ce anume se va intampla de la 1 ianuarie. Suntem in faza in care identificam resursele financiare, facem calculele, astfel incat sa rezolvam si inechitatile din sistem si problemele colegilor care ocupa functiile de conducere, indrumare si control, ma refer la directori, secretari, contabili sefi, pentru ca grila a crescut foarte mult decalajul dintre salariile personalului de conducere si al celor de executie. Concret, salariile pentru functiile de conducere sunt mai mici decat cele pe functiile de executie, directorii au perfecta dreptate. La momentul cand se opereaza cresterea salariala de la 1 ianuarie, trebuie sa tinem cont de toate aceste aspecte. Nu putem sa perpetuam niste greseli, care sunt rezultatul legii 153“, a declarat Marius Nistor.
Potrivit lui Marius Nistor, in cazul in care Guvernul nu isi respecta angajamentul cuprins in OUG 57, privind majorarile salariale pentru profesori, liderii de sindicat sunt pregatiti pentru orice tip de reactie.
"In timp de pace, te pregatesti si pentru razboi. Daca se va impune acest lucru […vom declansa protestele – nota redactor]”, a spus Marius Nistor.
Totodata, presedintele FSLI Simion Hancescu a declarat ca "nu ne permitem sa lansam acum procente pentru ca s-ar putea sa-i derutam pe oameni si nu e bine”.
„Urmeaza sa mai faca niste calcule. Noi stim ca avem de atins un tel. Deci, daca e sa ne gandim la grila per total, cea pe care noi am propus-o, ar trebui sa obtinem o marire de cel putin 20% anul viitor. (…) Se vor gasi bani si pentru profesori, pentru salariatii din invatamant. Ca sa fie lucrurile foarte clare, nu ne permitem sa lansam acum procente pentru ca s-ar putea sa-i derutam pe oameni si nu e bine”, a declarat Simion Hancescu.
Stire initiala
Intalnirea de la Palatul Victoria a avut ca tema majorarea salariala promisa cadrelor didactice, la 1 ianuarie 2024, in contextul in care legea salarizarii unitare s-ar putea aplica abia in 2025.
Intr-o declaratie recenta la
Europa FM, la intrebarea ce se intampla cu salariile profesorilor, in conditiile in care de la 1 ianuarie trebuiau sa aiba o marire de 50% din cresterea prevazuta de noua grila de salarizare, premierul Marcel Ciolacu a raspuns:
"Legea salarizarii este in cererea de plata numarul 4, la fel ca si reforma fiscala. Parerea mea e ca va avea aplicabilitate din 2025. Nu stiu daca de la inceputul anului sau de la jumatate. Profesorii au avut o crestere aprobata in avans de 25% care cand s-a pus in aplicare s-a dovedit a fi de aproape 30%. Vorbesc ca si efort bugetar, nominal. Cifrele n-au cum sa minta. Maine, poimaine de la ora 10:00 am iarasi intalnire cu liderii. Nu vom avea o lege a salarizarii pusa in aplicare pe anul viitor. Vom avea discutiile astfel incat pana la legea salarizarii sa acoperim cat mai mult din acest 50%. O sa respect (promisiunea facuta profesorilor – n.red.). Si dumneavoastra si eu si toti romanii ne-am fi dorit spa le fi facut pe toate in patru luni. Repet: Nu sunt Harry Potter. Ma numesc Marcel Ciolacu", a spus premierul.
La inceputul acestei luni, ministrul
Ligia Deca anunta ca majorarea salariilor profesorilor se va face anul viitor pe baza unei estimari, in lipsa unei Legi a salarizarii unitare. Ligia Deca a punctat ca se fac eforturi pentru ca asteptarile cadrelor didactice sa fie satisfacute.
"Noi ne dorim ca toate angajamentele facute personalului din invatamant sa poata fi respectate pentru a incuraja ca cei mai buni absolventi sa intre in profesie si pentru a incuraja performanta la clasa. Este clar ca, neavand Legea salarizarii unitare, care este gestionata in elaborarea sa de catre Ministerul Muncii, va trebui sa se mearga pe o estimare si de aceea avem aceste discutii in curs cu federatiile sindicale ca, in functie de bugetul de anul viitor, sa putem stabili impreuna cu reprezentantii personalului din invatamant care va fi aceasta crestere", a spus Ligia Deca, la o sedinta a PNL
Salariile profesorilor trebuie majorate de la 1 ianuarie 2024
Ordonanta de urgenta nr 57/2023 prevede ca, de la 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economie. Totodata, conform noii OUG, angajatii din educatie vor beneficia ce o crestere salariala de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024.
„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabila sistemului national de invatamant incepand cu 1 ianuarie 2024 se stabileste pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanti/asistenti universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din sistemul de invatamant de stat beneficiaza, incepand cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferenta stabilita intre salariul de baza aflat in plata si salariul de baza stabilit prin grila de salarizare in vigoare la 1 ianuarie 2024.”