Voucherele de vacanta au un cuantum de 1.450 lei pentru un salariat al unitatilor/institutiilor de invatamant de stat, in 2022. Voucherele au drept scop recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului, astfel persoanele ce beneficiaza sunt cele ce au desfasurat efectiv activitate in perioada de referinta, indiferent de perioada lucrata.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a transmis pentru profesori precizari referitoare la modalitatea de acordare a voucherelor de vacanta, stabilite de Ministerul Educatiei.
Mai jos puteti gasi precizarile transmise de FSLI.
PRECIZARI - referitoare la OME nr. 3498/31.03.2022 privind stabilirea modalitatii de acordare a voucherelor de vacanta pentru unitatile/institutiile de invatamant de stat, Ministerul Educatiei si alte institutii publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anul 2022:
1) Ordinul nu a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, astfel incat nu a intrat in vigoare, el va intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial, potrivit legii nr. 24/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si art. 7 din cuprinsul ordinului mai sus mentionat;
2) Potrivit art. 1 alin. (4) din O.M.E nr. 3498/2022, beneficiaza de vouchere de vacanta personalul incadrat in unitatile/institutiile prevazute la alin. (1), care a desfasurat activitate in anul 2022, indiferent de durata acesteia, inclusiv personalului aflat in situatiile prevazute la art. 145 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare
3) Potrivit art. 1 alin. (5) din O.M.E nr. 3498/2022: „In cazul salariatului al carui contract individual de munca/roport de serviciu, la data acordarii voucherelor de vacanta, este suspendat sau a incetat in cursul anului 2022, acesta poate beneficia de vouchere de vacanta numai daca, in termen de maximum 3O de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, depune la unitate/institutie o cerere in acest sens, precum şi dovada achitarii impozitului aferent prin virament bancar in contul unitatii/institutiei".
Art. 145 alin. (4) din Codul muncii prevede ca perioadele de incapacitate temporara si de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediulul de risc maternal si concediului pentru ingrijorarea opilului bolnav se considera perioadele de activitate prestata.
Deci, avand in vedere prevederile art. 145 alin (4) si cele ale art. 1 alin (4) din OME nr. 3498/2022 beneficiaza de vouchere de vacanta si personalul din invatamant care nu a desfasurat activitate in anul 2022, dar s-a aflat intr-unul dintre concediile enumerate expres de art. 145 alin (4) din Codul muncii, concedii pe care legiuitorul le considera ca fiind perioade de activitate efectiv prestata, respectiv:
- concediul pentru incapacitate temporala de munca - reglementat de O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate;
- concedlul de maternitate - este concediul pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate si este reglementat de O.U.G. nr. 158/2005)
- concediul de risc maternal - de care beneficiaza salariatele gravide conform O.U.G. nr.96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca;
- concediul pentru ingrijirea copilului bolnav care se acorda conforrn O.U.G. nr. 158/2005 si care este diferit de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, ce se acorda potrivit O.U.G. nr 111/2010.
4) In cazul salariatilor aflati in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani acestia pot beneficia de vouchere doar daca se reintorc in activitate oricand in anul 2022 si, in conditiile art. 1 alin. (5) din O.M.E. nr. 3498/2022, depun cerere la unitate in termen de 30 de zile de la data publicarii ordinului in Monitorul Oficial, insotita de dovada achitarii impozitului aferent.
5) Personalul incadrat in sistem de cumul/plata cu ora are dreptul la vouchere de vacanta doar de la unitatea la care au functia de bază - art. 2 alin. (1) din ordin;
6) In cazul salariatilor care in cursul anului 2022 au desfasurat activitate la mai multi angajatori (persoanele cu norma in mai multe unitati), acestia beneficiaza o singura indemnizatie de vacanta, acordata de catre angajatorul unde isi are functia de baza; in cazul in care nu se poate stabili functia de baza, beneficiarul indemnizatiei alege, in scris, unitatea care ii acorda voucherele si are obligatia de a transmite, in termen de maximum 10
zile lucratoare, catre ceilalti angajatori optiunea facuta — referitoare la angajatorul la care are functia de baza si care ii acorda voucherele.
7) Beneficiaza de vouchere personalul transferat sau detasat care prezinta o adeverinta din care sa rezulte ca angajatorul de la care s-a transferat/detasat nu i-a acordat voucherele de vacanta pana la data realizarii transferului/detasarii (art. 2 alin. 5).